Dávejte si pozor na Kickstarter
Novinka Dávejte si pozor na Kickstarter

Dávejte si pozor na Kickstarter

Marek Tvrdý

Marek Tvrdý

12

Jen každá třetí hra zafinancovaná přes Kickstarter opravdu vyjde dle slibu vývojářů.

Reklama

Australský blogger známý pod přezdívkou UnknownSubject na svém blogu Evil as a hobby zveřejnil zajímavou analýzu herních projektů placených přes server Kickstarter, jejíž výsledkem je, že jen každý třetí projekt opravdu naplní počáteční sliby vývojářů.

Některé projekty se zasekly, u některých vývojáři přestali odpovídat, zatímco jiné místo slibované hry na PC nabídly jen mobilní hříčku.

Jedním z měřítek, dle čeho poznat projekt, který asi nevyjde, je nízká požadovaná částka a její dosažení bez dalších financí navíc. Kickstarter si totiž část peněz odečte, stejně tak hromadu peněz stojí různá trička a další věci, které autoři naslibovali a pak zjistili, že nemají peníze na samotný vývoj.

Projekty s nízkou částkou totiž často bývají spoluprací studentů, kteří po čase najdou placenou práci a na Kickstarter projekt najednou nemají čas. A pak se datum vydání odkládá, tým se rozpadá, až jednoho dne přestane komunikovat i ten poslední člen týmu.

Dalším problémem jsou sliby s datem dodání, které autoři často porušují, neboť se časem ukáže, že jejich odhady byly značně odvážné. Někteří to řeší rozdělením hry do více částí, nebo omezením podporovaných platforem (hra vyjde jen na mobilech, či jen na Androidu).

Proto pokud chcete přispět na projekt na Kickstarteru, dobře si zvažte, zda je to rozumná investice. Vy si nekupujete hry. Ale přispíváte na její vývoj a tvůrci vám za tento příspěvek slibují, že vám dají nějaké odměny. Ale své sliby nemusí dodržet a vy pak nemáte páky, jak z nich dostat peníze zpět.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama