Dead Island – spolu až za hrob
Dead Island Recenze Dead Island – spolu až za hrob

Dead Island – spolu až za hrob

Michal Maliarov

Michal Maliarov

22

Dovolená na tropickém ostrově nemusí nutně skončit opileckým kómatem na hotelovém pokoji. Někdy tím dobrodružství pouze začíná.

Reklama

Dead Island byl už od svého vzniku obdivuhodný projekt. První obrázky totiž slibovaly mnohé a hráči byli z kombinace některých aspektů na větvi. Pak přišel onen depresivní trailer s malou holčičkou (nebojte, ve hře ji nakonec nepotkáte), který vměstnal Dead Island na radar mnohých fanoušků zombíků, jež doposud o hře neměli ani ponětí. Otevřený svět tropického ostrova, RPG systém, brutální souboje tělo na tělo a touha přežít. Co chtít více ke štěstí? Snad jen něco poutavého.

Dovolená jak má být

Fanoušci filmů George Romera nejspíše budou z Dead Islandu slintat ještě hodně dlouho. Ono některým stačí ke štěstí jen dobře zaostřená mačeta a zástup nemrtvých na ulici, herní průmysl má ale naštěstí ještě dost variability, aby bylo z čeho vybírat. Proč ale nedát šanci poctivému krvavému béčku? A když říkám béčku, myslím to smrtelně vážně. Recenzovaný kousek totiž evokuje vše, co máme na bezmyšlenkovitých filmech tak rádi. Začněme třeba příběhem.

Po bujaré noci na tropickém ostrově Banoi se probouzíte ve svém hotelovém pokoji. Podivné ticho vám nedá, a tak se vypravíte ven zjistit, co se přihodilo. Velmi rychle se situace začíná vyhrocovat a po uvítacím ceremoniálu hordou zombíků máte to štěstí narazit na několik přeživších, kteří vás zasvětí do hrozivé pravdy. Na ostrově propukla epidemie, která většinu obyvatel proměnila v krvelačné bestie. Někteří jsou ale proti viru imunní, a těm také nezbývá, než z ostrova vypadnout. Před tím ale bude potřeba si řádně zaběhat a jak už to tak bývá, za věčného poskoka jste tu vy. Rezavou trubku a pohodlné tenisky s sebou.

No dobře, nalijme si čistého vína, kdybyste pro veškeré věci neběhali osobně, nebyla by hra vůbec na světě. Takže je na čase vybrat si jednu ze tří postav (jejichž schopnosti se lehce, ale opravdu lehce liší) a vydat se pro své první úkoly. Jak už jsem psal v našich prvních dojmech, variabilita úkolů je úctyhodná. Jednou musíte pro bezpečností kartu do chatky, jindy zase vrátit plyšového medvídka ubrečené ženské, pak zase uzavřít požární hydranty či vyčistit budoucí bunkr od nemrtvých. Pravdou ale je, že si jako poskok budete cítit neustále a variabilita misí nikdy nezakryje pravý základ vašeho snažení – běž tam, udělej „doplnit dle potřeby“, vrať se zpět. A tak pořád dokola. Nesmírně plytký a až připitoměle jednoduchý příběh a monotónnost misí bije do očí o to více, když se na vše podíváte s pohledu délky hry, která opravdu není na jedno odpoledne. Hrát v malých dávkách se tak opravdu vyplatí. Nebo…

Never alone

Nebo si zkrátka celé dobrodružství střihnete s kámošema, a to už je panečku jiné kafe. Kooperace je přístupná takřka ihned od začátku a není nic jednoduššího, než se připojit podle pokynů na obrazovce (většinou ve stylu „ten a ten kamarád je nedaleko“). S přáteli se nudné plnění úkolů svrhává v zábavné putování, a to nejen proto, že se zombíci levelují spolu s vámi a obtížnost tak rovnoměrně naboptnává, ale především proto, že máte neustále s kým kecat. Nezřídka kdy tak dojde na zápolení typu „kdo useká více končetin?“ nebo „vsadíme se, že odpravím víc zombíků?“ a už samotná cesta k cíli je zábavnější. Dead Island prostě není hrou pro jednotlivce a opravdová sranda začíná až ve skupině.

Od nudného mlácení a potácení po ostrově hráče zachraňuje magická zkratka jménem RPG. Samozřejmě nečekejte propracovaná schémata z jiných her specializovaných na tento žánr, avšak strom schopností a opotřebování zbraní jde dostatečně hluboko, abyste u věčného krvavého řádění museli i trochu přemýšlet. Pracně nasbírané bodíky totiž můžete utrácet za lepší schopnosti, silnější zbraně a možnosti některé věci z inventáře kombinovat. Zejména ve druhé polovině hry budete silnější arzenál rozhodně potřebovat, protože začne pořádně přituhovat a bez takové elektrizované sekery to prostě nepůjde. Kromě nesčetného počtu melee zbraní dojde i na střelné, které se však limitují na klasické pistole, samopaly a brokovnice a když už na ně dojde řada, musíte si je patřičně hýčkat. Nábojů je totiž jako šafránu a nemrtvých příliš hodně na to, abyste do nich bezhlavě pálili od pasu. Tady se zkrátka nesmíte bát ušpinit ruce.

Krásy tropické

Jedním z klíčových faktorů titulu je zajímavý kontrast tropického ráje a apokalypsy, který možná některým přijde přehnaný, mě osobně ale spíše vítaný. Pokud totiž podobná apokalypsa někdy nastane, rozhodně na správný okamžik čekat nebude a zastihne nás kdekoliv. Ostrov Banoi tak díky své různorodosti nabízí jak tropické pláže, zasluněné zálivy a luxusní hotely, tak i kanalizace, džungle, zapadlé laboratoře a jedno z hlavních měst, ve kterém se chaos konce světa projevuje opravdu pořádně. To své si zde tak najde každý a i když vám možná depresivní nálada přežívání prvních pár hodin nedojde, věřte, že v potemnělých zapršených uličkách města bude hůř. Mnohem hůř.

Bohužel v rozporu se skvěle zpracovaným světem a množstvím různých druhů zombíků jdou často naskakující textury (především v pozadí), lehce plastový vzhled postav (těch živých) a především ubíjející dabing, který jako by z oka vypadl béčkovým filmům z Jean Claudem Van Damem, kde o dialogy jde asi stejně, jako o filozofický podtext. Žádná postava vám k srdci nepřiroste a mnohé svým tlacháním doslova nutí rychle přijmout (nebo odmítnout) úkol a rychle vypadnout mezi zombíky, kteří alespoň drží hubu a jdou si za svým cílem (rozuměj vašim mozkem) hlava nehlava. Situaci naštěstí lehce zachraňuje soundtrack, který byl vybrán vkusně a procházky po městě kromě rockových smyček podtrhává i příjemným klavírovým doprovodem.

Skutek utek

Dead Island je hrou mnoha tváří a je nesmírně těžké vynést konečný verdikt. Z jedné strany se jedná o originálně pojatou zombijskou apokalypsu, která nabízí lahodnou žánrovou kombinaci, jež se v herní branži jen tak nevidí. Na stranu druhou je to ale nesmírně monotónní rubačka, která takřka po hodině ukáže vše, co může nabídnout. Tedy, možná by to tak bylo, pokud by tu nebyla jedna důležitá vlastnost – kooperační režim. V případě, že se na ostrov Banoi vydáte o samotě, vězte, že je Dead Island nejlepší v malých dávkách. Pokud však s sebou máte partu stejně krvelačně zaměřených lidí, směle přihoďte výslednému hodnocení bodík navíc a pusťte se do toho. Zábava na dlouhé hodiny zaručena.

Dead Island

Verdikt

Různorodá, a přitom podobná. Zábavná, a přitom stereotypní. Krásná, a přitom obyčejná. Dead Island je mnohostrannou hrou, ve které si každý najde to své. Recenzi tedy berte pouze jako menší berličku a titul jednoznačně vyzkoušejte. Už jen proto, že na takovou hru nenarazíme každý den.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

nádherný ostrov Banoi
RPG prvky
krvavá řež
zaměření na melee boj
dlouhá hrací doba
co-op
odfláknutý příběh
chabý dabing
možný stereotyp
menší grafické bugy
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama