Deus Ex: Human Revolution - The Missing Link
Deus Ex: Human Revolution Recenze Deus Ex: Human Revolution - The Missing Link

Deus Ex: Human Revolution - The Missing Link

Martin Cvrček

Martin Cvrček

17

Třetí Deus Ex doplňuje první stažitelný přídavek pod názvem The Missing Link. Dá se to ale pořád považovat jen za DLC?

Reklama

Ptáte se, co má znamenat ta otázka v perexu? Na to vám s radostí odpovím. Missing Link je totiž spíše takový datadisk než DLC. Jde o plnohodnotné dobrodružství se vším, co k tomu patří. Opravdu se vším. Tak vzhůru na vysvětlení.

Uprostřed moře

Základním účelem přídavku není nic jiného, než vyplnit mezeru v příběhu poté, co Adam Jensen v Číně vyhodil jedno menší skladiště společnosti Belltower, následně se ukryl na jejich lodi a pak se jako zázrakem objevil v Singapuru. Pokud jste Human Revolution prošli, určitě víte, o čem je řeč. A pokud jste ho neprošli, snad netřeba připomínat, jaká to je chyba. Ale zpět k ději. Jak už jsem napověděl o pár řádků výš, Missing Link se odehrává na lodi. Alespoň tedy zpočátku. Většinou to bývá tak, že jakmile se ukryjete v nějakém objektu plném nepřátel, odhalení na sebe nenechá dlouho čekat. A skutečně, přídavek začíná okamžikem, kdy je Adam připoután ke křeslu a někdo mu dává pěkně přes držku, přičemž se náš hrdina záhy dozví neuvěřitelně povzbudivou zprávu, a to že jeho augmentace jsou mimo provoz. Jensen je sice frajer, ale další výprask určitě nepotřebuje, a tak se na první místo jeho seznamu úkolů dostává prostý cíl. Zdrhnout. A hezky rychle, zvlášť když mu nějaký dobrák z ničeho nic otevřel celu.

A jak už to taktéž občas bývá, rozhodně nezůstane u tak jednoduché zápletky, a tak se postupem času Adam zapotí i kvůli dalším věcem. Jakým, to vám ale fakt neprozradím. Vzhledem k tomu, že jsem dvakrát napsal „jak to bývá“, možná začínáte mít pocit, že je zápletka Missing Link nějak předvídatelná. Může to tak vypadat, ale věřte, že to tak ani v nejmenším není, a postupem času vážně nabere příběhová linka (doplněná o pár vedlejších questů) slušné obrátky, které s původním záměrem nemají mnoho společného. Ale to už bych vážně prozradil moc, takže je nejvyšší čas obrátit list.

Největší chybou je chabá umělá inteligence. Zasekává se o zeď, špatně se kryje a dokonce nereaguje ani na hlasité otevření dveří.

Největší chybou je chabá umělá inteligence. Zasekává se o zeď, špatně se kryje a dokonce nereaguje ani na hlasité otevření dveří.

V útrobách neznámého plavidla

Kromě hutné zápletky nabízí Missing Link pochopitelně i nové prostředí. To v sobě kombinuje prvky z původní hry, ale zároveň jde o komplet nové prostory. Rozhodně počítejte se vším, co v tomto ohledu nabízí samotné Human Revolution, ať už jde o různé lasery, automatické střílny, spínače, nechybí ani řada schovávaček a alternativních cest, s čímž se pojí i hromada užitečných předmětů, zbraní a hackování, a samozřejmě nesmí chybět ani řada nepřátel. Jak lidských, tak i robotických. Tím pádem se připravte i na to, že vám ani tentokrát nebude nikdo nařizovat, jestli máte daný úsek projít stealth postupem nebo Rambo stylem. Já osobně oba postupy kombinoval na základě daných situací a vhodného prostředí, a nemohl jsem se nabažit.

V tomto ohledu se však může vyskytnout jistý problém, a to výpadky AI. V původní hře sice protivníci také nebyli kdovíjací géniové, ale v přídavku můžete narazit na opravdové výpadky, jako je zasekávání o zeď, marné pokusy o krytí, opakování stále stejných rozkazů, a když vidíte, že nepřítel nereaguje ani na hlasité otevření dveří, pochopíte, že je něco špatně. Pokud bych tedy měl říct největší problém, je to určitě chabá umělá inteligence nepřátel.

Spřízněné duše

Stejně jako se v Missing Link dočkáte řady nepřátel, zákonitě nesmí chybět ani vylepšování augmentací (přece jste si nemysleli, že se bez nich nakonec Adam obejde), ale hlavně pár nových spojenců. Vážně ale jen pár, ale o to jsou užitečnější a lépe vymyšlení. Kromě toho vám občas slušně usnadní postup, což platí hlavně o obchodníkovi Garvinovi Quinnovi, jenž vám za určitých podmínek může nabídnout zajímavé hračky z jeho nabídky. I tady se však najde menší potíž, a to občasné trhané animace, většinou když určitá postava v jedné z nesčetných cut-scén pohybuje hlavou. Nejde sice o nic příšerného, ale je to zkrátka chyba. To však nic nemění na tom, že stejně jako v případě samotného Human Revolution jsou spojenci, byť jich je tak málo, na hodně vysoké úrovni.

Když k tomu všemu připočtu ještě fakt, že při důkladném průchodu vám může Missing Link vydržet i na pět hodin, jedná se o naprostou povinnost pro každého, komu se Human Revolution líbil. A že je cena trochu vysoká? Chápu vás, ale věřte mi, po všech směrech to za těch 11 euro stojí. Sice musíte počítat se slabší umělou inteligencí a horšími animacemi některých postav, ale jinak jde o náramnou jízdu, která je zhruba na stejné úrovni jako původní hra. Dlouhá hrací doba (4 až 5 hodin), rozmanité prostředí, zajímaví spojenci, tuhá zápletka, spousta potyček s nepřítelem, to všechno dohromady tvoří opravdu spíše takový datadisk než obyčejné DLC, a tak mi ani nevadí, že vlastně nepřináší nic extra nového. Jak ale říkám, Missing Link je ve výsledku na stejné kvalitativní úrovni jako původní Human Revolution, a tak myslím, že je devítka víc než zasloužená.

Přečtěte si recenzi Deus Ex: Human Revolution nebo se koukněte na video-recenzi.

Deus Ex: Human Revolution

Verdikt

Skvělá hra, skvělé DLC. Nebo spíš datadisk. Neřešte trochu vyšší cenu a jděte do toho, budete odměněni skvělým dobrodružstvím. Že za DLC platí jenom pitomci? Možná v případě jiných her, o Deus Ex to ale vážně neplatí.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

parádní příběh
nové prostředí
dobře vymyšlení spojenci
herní doba okolo 4 až 5 hodin
výpadky umělé inteligence
řada prkenných animací
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama