DiRT: Showdown – odpočinková destrukce
Dirt Showdown Recenze DiRT: Showdown – odpočinková destrukce

DiRT: Showdown – odpočinková destrukce

Michal Maliarov

Michal Maliarov

24

Ještě, než k nám dorazí plnohodnotné pokračování rallye, rozhodli se Codies opepřit závodní trh trochou destrukce.

Reklama

Recenze z hraní Xbox 360 verze.

Nenechte se vyvést z omylu známým slovem v názvu, Showdown není čtvrtým dílem série, nýbrž arkádovým spin-offem, který se snaží vyplnit místo na trhu, než pro nás Codemasters připraví pořádné pokračování. Zde se vydáme do zcela jiné oblasti závodění, než na kterou jsme v sérii zvyklí a s rallye má hra společného asi tolik, co balerína s elektrickým obvodem. To ale přece nemusí nutně znamenat, že se jedná o paskvil, že?

Pořádná show

Už dlouho jsme tu neměli pořádný návrat ke klasickému destruktivnímu derby, které kdysi kralovalo závodním žebříčkům. Nyní chtějí hráči něco více. Více realismu, více módů a více smyslu při závodění. Občas to chce ale jednoduchou a zábavnou odreagovačku, která vás nenutí v zatáčkách přemýšlet a jen pumpuje do žil adrenalin.

DiRT: Showdown je show, která má za úkol právě to. Nenajdete tu žádné serpentiny ve Finsku, žádnou poušť v Africe, jen staré dobré mlácení blatníků a skokánky na trati. To je minimálně náplň základního herního módu s názvem Showdown Tour. Přesně podle předchůdců se v něm vydáte napříč zeměkoulí, kde si na uměle vytvořených tratích vyzkoušíte pevnost plechů a své reflexy. Okruhy vás samozřejmě vezmou do mnoha světových zemí, takže se přece jen dočkáte štěrku, šotoliny, písku, asfaltu i sněhu. Kampaň sestává ze tří druhů závodů, které se povětšinou obměňují. Máte tu klasické závody, kde musíte za každou cenu dorazit do cíle první. Přitom se ve hře nehraje na slušnost, jde tu především o zábavu a agresivní styl jízdy, čemuž je podřízena prezentace a celková nálada hry. Nechybí dominance na jednotlivých úsecích tratě či klasický knockout v jednotlivých kolech. Kdo se nasouká na vedoucí pozici, vyhrává.

Každý vůz má svou odolnost, takže pokud nemůžete někoho vyřadit férově, prostě jej rozmašírujte.

Nejzábavnějším závodem je tzv. 8-Ball, neboli okruh ve stylu osmičky, kde máte velkou šanci se na rozcestí potkat s protijedoucím vozem. Tyto závody jsou o adrenalinu a nečekaných situacích, jelikož nikdy nevíte, kdo vás naboří ze strany a musíte být neustále ve střehu. Navíc nesmíte zapomínat, že každý vůz má svou odolnost, takže pokud nemůžete někoho vyřadit férově, prostě jej rozmašírujte.

Agresivní závody jsou doplněny o nefalšovaný chaos v destruktivních arénách, kde nejde o umístění, nýbrž o body. Do okruhových tratí jsou vypuštěny vozy, které mají za úkol rozdrtit konkurenci co nejagresivnějším způsobem. Jednotlivé herdy do plechů se poté bodují a vyhraje ten, kdo nasbírá nejvíce bodů, přičemž zůstane nejdéle naživu. Zkrátka Destruction Derby v moderním kabátku.

Nakonec se Codies přece jen rozhodli vyjít vstříc i fanouškům více tradičních rallye závodů a přidali oblíbený mód Gymkhana ze třetího dílu. Fanoušci série již ví, že se jedná o trikovou smršť za volantem, kdy musíte splnit jednotlivé úkoly v předem připravených arénách. Jde především o skoky, drifty, čisté projíždění či bourání kostek na trati, jejichž kombinace se s každou další misí ztěžuje. Cílem je splnit sérii úkolů, což otevírá další arény a nové úkoly. Turné tedy rozhodně není jen o vleklých tahanicích na tratích, což je skvělé.

Motivace tkví v zábavě

Možná vás bude zajímat, proč si vůbec válet šunky na trati a jaký to má všechno smysl. Většina závodních her čerpá z odemykatelného obsahu, zde se však jedná prakticky výjimečně o čistokrevnou zábavu. Stejně jako v jiných dílech série se vám postupem času odemykají další vozy a jejich barevné kombinace, mnoho důvodů k dlouhodobějšímu hraní však najdete jen stěží. Vozový park je dostatečně různorodý a obsahuje některé legendární klasiky z destrukčních derby, jde ale především o požitek ze samotného závodění, nikoliv herní obsah, který za výhru dostanete.

Projíždění zatáček perfektním smykem a využití fyziky pro správné popostrčení soupeře stále hraje obrovskou roli, což rozhodně vítáme.

I lajk pochopí, že jde o arkádové závodění na míle vzdálené plnohodnotným rallye dílům série. Na rozdíl od jiných čistě arkádových titulů na trhu si však DiRT udržuje určité realistické podání. Jízdní model drží zlatou střední cestu mezi arkádou a simulací, a ačkoliv jej dokážete pochytit během několika vteřin, vyžaduje pro své dokonalé ovládnutí určitou dávku zkušeností a zručnosti. Projíždění zatáček perfektním smykem a využití fyziky pro správné popostrčení soupeře stále hraje obrovskou roli, což rozhodně vítáme. Třešničkou na dortu je nitro, které často využijete pro zrychlení. Jedná se sice o přírůstek sérii zcela cizí, co ale člověk neudělá pro zábavu.

Když dojdou nápady

Hra má co nabídnout i poté, co proletíte hlavní kampaní. Jednotlivé výzvy v sekci Challenges jsou spíše umělým prodloužením herní doby. Jedná se o jednotlivé závody a mise, ve kterých se snažíte docílit co nejlepších výsledků, a poté se výhrou chlubíte na sociální síti hry zvané RaceNet. O té však až později. Mnohem lákavější možností je naskočit do plnohodnotného multiplayeru. Ten nabízí jak hrátky v osmi lidech online, tak split-screen režim na jedné konzoli, kde si užijí dva hráči zároveň. Online jsou k dispozici všechny dostupné módy a závody, nejlepší je ale stejně splácat vlastní kombinaci z prostředí, druhu a dalších aspektů.

RaceNet je docela zábavný a hlavně soutěživý systém, který zaručí, že se u hry zdržíte o něco déle, než je délka světového turné.

Integrovaná síť RaceNet jde navíc mnohem dál, než jen výpisem statistik. Veškeré statistiky a žebříčky se tu totiž průběžně aktualizují a zapisují, takže se jedná o jakousi alternativu Autologu. Vidíte, jak si počínají přátelé a oni zase vidí vás. Navzájem se můžete popichovat nejlepšími časy a vytvářet výzvy, které dotyčný může splnit, aby se dostal do vedení. Jedná se o docela zábavný a hlavně soutěživý systém, který zaručí, že se u hry zdržíte o něco déle, než je délka světového turné. Základním kamenem úspěchu ale bude jako vždy především komunita a její aktivita, která se teprve začíná rozjíždět.

DiRT jako vyšitý

Showdown používá lehce upravený engine z předchozích dílů, což je vidět na první pohled. Vizuál plní svůj účel na sto procent. Modely vozů jsou pěkně zpracované, částicové efekty zavalují obrazovku prachem a šrapnely, destrukční model se navíc oproti minulu značně polepšil. To je ostatně pochopitelné, vezmeme-li v úvahu, že si na tom spin-off prakticky zakládá. V mnohých místech by hře slušely ostřejší textury (mluvím především o divácích a okolí trati), celkově si ale na grafickou stránku nelze stěžovat. Závody jsou plné paprsků slunce, jisker a létajících plechů, vše navíc běhá stabilně a bez cukání. Co víc si přát?

Z větší části narazíte během jízdy i v menu na rockové smyčky a známé skladby, které se do podobného stylu závodů zkrátka hodí.

Soundtrack jde ruku v ruce s grafickou stránkou a skvěle doplňuje dění na obrazovce. Z větší části narazíte během jízdy i v menu na rockové smyčky a známé metalové skladby, které se do podobného stylu závodů zkrátka hodí. Celou hrou vás navíc provází komentátor, který se zbytečně nenaváží do dění a přitom informativně doplňuje akci a chválí pozitivní výsledky. To máme přece rádi všichni, že?

Když je nuda za oknem

V závodním žánru je velká konkurence prakticky neustále. Než k nám ale dorazí nový díl série Need for Speed, případně Burnouty, můžeme buď zůstat u třetího dílu DiRT, nebo si vyzkoušet akční odbočku. Výběr v mnohém závisí na vašich osobních preferencích, pokud vám ale agresivnější styl závodění není cizí a od realistické jízdy si chcete nějakou dobu odpočinout, DiRT: Showdown vám zajisté sedne. Nepřináší do žánru nic nového, zábavu ale nabízí měrou vrchovatou.

Dirt Showdown

Verdikt

Všichni se těší na plnohodnotný čtvrtý díl série DiRT. Než se jej ale dočkáme, možná by nebylo od věci zkusit si něco zcela odlišného. Mezi arkádovými závody ve stylu FlatOut patří DiRT: Showdown mezi to nejlepší, co lze v současné době na trhu najít. Holdujete-li podobně laděným hrám, nebudete zklamáni.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

dravější styl
světové turné
sociální síť RaceNet
návrat k destuction derby
chytlavý jízdní model
absence smysluplnější kampaně
malý grafický pokrok
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama