Dojmy z hraní Marvel's Spider-Man
Preview Článek Dojmy z hraní Marvel's Spider-Man

Dojmy z hraní Marvel's Spider-Man

Filip Němec

Filip Němec

22
Platformy PlayStation PlayStation 4

Zahráli jsme si první dvě hodiny z nového Spider-Mana, který potěší jak fanoušky Marvelu, tak i příznivce povedených akčních adventur.

Reklama

Pro někoho to dnes může být těžko uvěřitelné, ale hned předchozí konzolovou generaci sváděl PlayStation litý boj se svou konkurencí a v počátcích ji dokonce musel dotahovat. U té aktuální generace je ale vše zcela jinak. PlayStation 4 kraluje prodejům hardwaru, a ještě k tomu vydává jednu exkluzivní pecku za druhou. Já už teď navíc mohu říci, že letošní krasojízda bude rozhodně pokračovat. Po fantastickém God of War a dechberoucím Detroit: Become Human je tu další titul, který bude pomýšlet na příčky absolutně nejvyšší. Rok 2018, rok PlayStationu? Rozhodně to tak vypadá.

  • Vychází na: PlayStation 4
  • Datum vydání: 7. září
  • Žánr: Akční adventura z pohledu třetí osoby s otevřeným světem
  • Lokalizace: České titulky
  • Koupit hru: Xzone.cz a GameExpres.sk

Srdcovka pro všechny Marveláky

Poslední červencový den nás český PlayStation pozval do Prahy, kde jsem si mohl vyzkoušet první dvě hodiny ze hry, a to bez jakýchkoli omezení. Ze hry, kterou lze bez výčitek označit za doposud nejlepší hru se Spider-Manem v hlavní roli (což ve výsledku není zase tak extrémní úspěch, vzhledem ke kvalitě předchozích titulů). Marvel's Spider-Man je ale víc než jen dobrá hra. Je to hra od fanoušků pavoučího muže pro další fanoušky, a ještě k tomu od zkušených autorů videoher. Výsledný titul tak potěší nejen hráče jako takové, ale zejména fanoušky Marvelu.

„Každý ví, že Petera kousnul pavouk a získal kvůli tomu schopnosti. Ale co bylo pak? Co zažívá, s čím se musí potýkat?“ sdělil mi při rozhovoru hlavní autor scénáře Jon Paquette. Jednohlasně jsme se shodli na tom, že znovu přeříkávat celý origin (zdroj/začátek), byť v jiném a upraveném pohledu, by bylo otravné. Insomniac Games se tedy nezaměřili na Spider-Mana, kterého aktuálně protěžuje MCU, tedy teenagera, který své schopnosti teprve objevuje. Marvel's Spider-Man vypráví příběh zkušeného pavoučího muže, kterému je aktuálně třiadvacet let, odstěhoval se od tetičky May, a kromě chytání padouchů a zachraňování New Yorku řeší také problémy s neplacením nájmu, vyděláváním peněz a samozřejmě i láskou.

Autoři se nesoustředí pouze na Spider-Mana ale také na Petera Parkera, což je prvek hojně protěžovaný jak v originálních komiksech, tak i filmech, ale zapracovat něco takového do hry nemusí být úplně snadné. Z toho, co jsem však mohl hrát je vyvážení těchto dvou světů velmi citlivé a misky vah jsou v tomto případě propojeny. „Když se daří Spider-Manovi, tak tím trpí Peter a jeho osobní život a zase naopak,“ vyprávěl mi Jon Paquette. Na hře je fantastické to, že to je opravdu příběh Petera Parkera, který se převléká za maskovaného hrdinu. Není to tedy jen hra se Spider-Manem v hlavní roli. Překvapilo mě, jak moc mě zajímal příběh samotný, jak mě bavily příběhové cutscény s Peterem, které se hodně podobají Marvelovkám jako je právě Spider-Man nebo Strážci Galaxie, kde jde o zábavu a různé vizuální vjemy. A když už jsem nakousnul tu lásku, tak ano, ve hře samozřejmě bude MJ, tedy Mary Jane Watson, za kterou si dokonce v některých misích zahrajeme.

Nečekaně robustní a zábavný soubojový systém

Pojďme ale na samotné hraní. Už je vám asi jasné, že to vše okolo jako je příběh, filmečky, zasazení do Marvel světa a podobně, je skvělé a bude to fungovat. Alespoň co jsem z dvou a něco hodin mého intenzivního hraní měl možnost pochytit. Ale jak se vlastně nový Spider-Man hraje? Jak už jsem naznačil, Peter je v tuto dobu už zkušeným lovcem padouchů. Ví, jak bojovat, jak využívat svoje silné stránky, má úzké spojení s New Yorskou policí a vůbec už v tom prostě umí chodit... tedy, v tomto případě spíše skákat. Je tak zřejmé, že jeho soubojový repertoár je obrovský. Není to prostě žádný zelenáč, který by se ustrašeně krčil ve stínech a čekal jen na příležitosti ke stealth útokům (i když i ty umí velmi dobře!).

Hra mě obrovsky překvapila soubojovým systémem, který působí robustně, dospěle a především zábavně. Překvapil mě až takovou měrou, jakou jsem nečekal, protože svou rozsáhlostí se přibližuje třeba k letošnímu God of War. Jednotlivé útoky jdou nejenom řetězit, ale v určitých momentech nabízí různé varianty. Kupříkladu když uskočíte někde v prostoru do strany, provedete klasický úskok, ale když totéž uděláte poblíž nějaké zdi či jiného objektu, Spider-Man se přichytne na zeď a je připraven k devastujícímu odvetnému útoku. Celkem jsem napočítal 12 různých druhů útoků a komb, a to nemluvím o možnostech vzájemně je řetězit a kombinovat. Jak budete navíc postavu vylepšovat, nové útoky se samozřejmě ještě odemknou.

„Jakmile do hry proniknete, budete schopnosti předvádět dechberoucí souboje plné akrobatických komb.“

Co je však na soubojovém systému nejlepší, jakýkoli střet vypadá opravdu skvěle. Samozřejmě za předpokladu, že alespoň trošku proniknete do ovládání hry. Prvních několik misí vám v rámci jednoduchého leč dobře udělaného tutoriálu vše nutné představí, ale bude to chtít trochu cviku, protože soubojový i akrobatický repertoár Spider-Mana je poměrně široký. Jakmile se ale s ovládáním trochu sžijete, budete žasnout nad tím, jaké efektní souboje zvládnete předvádět. Spider-Manův styl soubojů je logicky poznamenán jeho akrobatickými schopnostmi, takže jakýkoli souboj je obohacen o nejrůznější útoky využívající okolní prostředí a efektivní pohyb v prostoru. Kopy z otočky či přemety jsou ale jen začátkem. Spider-Man při soubojích využívá okolní předměty, které dokáže vrhnout na nepřítele, nebo se kdykoli přichytit ke stropu či okolní budově a mocným zhoupnutím udeřit protivníka.

Rychlý soubojový systém s dynamickými přechody umožňuje bojovat hned s několika nepřáteli zároveň, čehož hra hojně využívá. Takové souboje jsou hodně zábavné a jak už jsem řekl, vypadají neuvěřitelně dobře. Jakmile do hry proniknete, budete schopnosti předvádět dechberoucí souboje plné akrobatických komb, za které by se nestyděl ani filmový Spider-Man Tom Holland.

Marvel's Spider-Man: Pán gadgetů

Peter ve hře pracuje jako inženýr a vynálezce, takže není překvapením, že si všechno vybavení vymýšlí a vyrábí sám. Gadgety budou mít podstatný vliv na celkovou hratelnost, avšak v rámci ukázky jsem vyzkoušel jen první dva. Základem je samozřejmě vrhač pavoučích vláken, které v rychlém sledu vystřelují malé projektily, jež z počátku nepřítele zpomalí a pří vícero zásazích po sobě ho na chvíli zamotají do pavučin a znehybní. Zde se autoři inspirovali filmovým zpracování, kde Peter má tyto vystřelovací přístroje jako doplňkové vybavení a nevystřeluje je přímo ze svého těla. Posléze jsem měl možnost vyrobit si další gadget, který dokázal vybraného nepřítele trvale přišpendlit mohutnou sítí pavučin k nejbližší zdi.

Akční adventura v otevřeném světě si přímo říká o nejrůznější obleky, vylepšování zbraní, modifikování výbavy a podobně. To vše ve hře samozřejmě je, avšak tvůrci všechno skvěle naroubovali na svět Petera Parketa, který je sám začínajícím vynálezcem a vědcem, takže to celé do hry krásně zapadá a nemáte tak pocit, že jde pouze o další titul s podobnou šablonou. I zde se mi opět potvrdilo, že autoři mysleli snad opravdu na vše. Pokud mi prezentovaná verze hry něco netajila, ve hře bude celkem 20 různých obleků, což je úctyhodné číslo samo o sobě. Každý bude mít navíc unikátní schopnosti a stejně tak i vzhled. „Pokud se vám nebude nějaký oblek líbit, ale jeho speciální schopnosti budou sedět vašemu herními stylu, můžete tyto schopnosti přenést na jiný, hezčí oblek,“ řekl Jon Paquette a opět potvrdil, že opravdu mysleli i na ty nejmenší detaily.

Fotky: Podívejte se, jak vypadala pražská prezentace Spider-Mana

Jednotlivé obleky pak bude možné ještě dodatečně modifikovat. Celkem by ve hře mělo být 23 modifikací, jež půjde kombinovat ve třech slotech. K tomu si připočtěme 20 obleků s rozdílnými schopnostmi, 8 gadgetů a máme tu opravdu pěkný potenciál pro zajímavou hratelnost a také potenciální možnost pustit se do hraní ještě jednou s úplně jiným stylem. Vedle obleků či dalšího vybavení tu jsou pak samozřejmě další RPG atributy. Hra nabízí strom zkušeností rozdělený do třech oblastí – Inovátor, Obránce a Pavučinář. V každé kategorii je 12 poměrně dost unikátních skillů, které značně rozšíří soubojový i pohybový repertoár. Z toho, co jsem viděl rozhodně nepůjde o zbytečné dovednosti.

New York jako na dlani

Nedílnou součástí jakékoli hry se Spider-Manem v hlavní roli pak musí být otevřené město, ve kterém bude radost se pohybovat. Právě o to jsem měl největší obavy – jak zvládnou autoři udělat rychlý pohyb po městě pomocí pavoučích skoků a zhoupnutí zábavný, a přitom přístupný a snadno ovladatelný. Tady nemusím vůbec čekat na recenzi, pohyb po městě se totiž povedl na jedničku. Ano, opět to bude chtít trochu cviku, ale po pár minutách se budete houpat New Yorkem velmi přirozeně. Vlastně vám na to stačí jedno jediné tlačítko a analogová páčka. O zbytek se postará hra.

Podobně jako v případě vylepšování své postavy i v rámci otevřeného prostředí se hra hodně podobná zavedenému sandboxovému systému, kdy je město rozděleno na několik částí, z nich každá obsahuje nepovinné i povinné mise a samozřejmě tunu dalších aktivit a sběratelských předmětů. Člověk si zde logicky vzpomene na open-world hry od Ubisoftu ale není to ani Far Cry ani Assassin´s Creed, čemu se nový Spider-Man nejvíce podobná a není to ani předchozí titul studia Sunset Overdrive, přestože zde je společných rysů také hodně. Okamžitě se mi ale vybavila další PlayStation exkluzivita – městská akce se sci-fi prvky inFamous. Vlastně i způsob pohybu a boje je v obou titulech hodně podobný, nejvíce se však tyto hry protínají v sandboxovém pojetí města.

New York je rozdělen na jednotlivé části, které se z počátku na mapě zobrazují jako šedé nezmapované zóny. Peterův úkol je nejdříve zprovoznit policejní věž v každé oblastí, čímž se mu zároveň odemknou vedlejší aktivity v dané čtvrti. V tomto směru vás hra ničím nepřekvapí. Budete se moci vmísit do náhodně probíhajících zločinů či třeba hledat své vlastní poschovávané batohy. Všechny tyto mise vás budou odměňovat jak zkušenostními body, tak i dalšími tokeny, které budete nutně potřebovat k vylepšování své výbavy. V tomto ohledu Marvel's Spider-Man nepřináší žádnou revoluci, vývojáři však sáhli po zavedeném a hráčům známém systému, který bude ale nejspíše skvěle fungovat.

Pod drobnohledem Marvelu

Vlastně se docela divím, že na proběhlé akci nebyl žádný zástupce Marvelu. Jak je totiž známo, pokud jde o jejich licence, vše si velmi bedlivě hlídají a nebojí se zakročit, když se jim něco nezdá. Jako jedná z mála společností si kupříkladu hlídají i lokální dabing svých filmů, takže potom co Radovan Vaculík velmi dobře nadaboval první tři Iron Many, byl na příkaz Marvelu vyměněn za Aleše Procházku a dodnes jsem si na tuto změnu nezvykl, byť Marvelovky s českým dabingem sleduji jen výjimečně. Co se samotné preview tour v Praze týkalo, i na visačce, kterou jsem nosil na krku, byl copyright Marvelu a jen jídelní lístek, kde bylo samozřejmě logo hry, prý trvalo schválit jedenáct dní. Tolik asi k přísnosti Marvelu.

„Nový Spider-Man vyvolá pravý herní orgazmus nejen fanouškům Marvelu, ale i všem milovníkům povedených akčních adventur.“

Jon Paquette mi ale prozradil, že spolupráce s Marvelem a Sony byla skvělá. „Ano, museli jsme většinu věci nechat schvalovat, ale byla to vynikající spolupráce. Když jsme napsali scénář, ukázali jsme jim ho a byli z něj nadšeni,“ řekl mi Paquette při následném interview a podle jeho rozzářeného výrazu si spolupráci s Marvelem nejspíše opravdu užíval. „Když jsme vymysleli třeba nový oblek, ukázali jsme jim ho a společně jsme ještě udělali pár úprav, aby opravdu zapadl do Spider-Manova světa,“ dodal o několik chvil později. Ze hry je opravdu cítit jasná koexistence s původními komiksy i MCU, ale nemusíte se bát, že by šlo jen o kopírku nějakého komiksového sešitu.

18 minut: Nové gameplay záběry z Marvel’s Spider-Man

Hra má svůj vlastní unikátní příběh stejně jako třeba samotné kostýmy a různé gadgety. Marvel's Spider-Man tak do známého univerza sice zapadá, ale jde o příspěvek zcela nový, což je dle mého naprosto nejlepší možná volba, jež potěší všechny fanoušky Marvelu. Když jsem se zeptal, jestli hra zapadá spíše do klasických komiksů nebo MCU, bylo mi řečeno že vlastně nikam. „Tohle je zcela nový příběh, který jsme si sami vymysleli“. A výsledek vypadá opravdu dobře. Hrál jsem jen velmi malý zlomek z celé hry, ale už teď je mi jasné, že nový Spider-Man vyvolá pravý herní orgazmus nejen fanouškům Marvelu, ale i všem milovníkům povedených akčních adventur.

Žhavý kandidát na Hru roku

Z předchozích řádků jste asi poznali bezbřehost mého nadšení. Můžete mě zde obvinit z toho, že jsem Marvel fanoušek, ale právě z toho titulu si troufám tvrdit, že Marvel's Spider-Man náročné fandy komiksů nezarmoutí. Pokud je něco, o čem mám pochyby, jsou to snad jen občasné pasáže s logickými puzzly, kdy musíte pospojovat elektrické vedení nebo nastavit správné napětí v obvodu. Zkrátka takové ty hry, které jsme hráli na své „třiosmšestce“ před dvaceti lety. Pokud je ale autoři budou dávkovat rozumně, půjde o dobré odreagování od toho všeho skákání a bojování. Ve hře pravděpodobně nebudou chybět ani adventurní pasáže s plížením a řešením jednoduchých prostorových hádanek, což může působit nemístně ale těch několik málo příkladů, které jsem mohl vyzkoušet, mi naopak do celkové hratelnosti skvěle zapadlo.

„Pokud se ve finální hře nestane něco opravdu špatného, máme tu horkého adepta na titul Hra roku.“

Vizuál snad ani není třeba detailně komentovat. Hra vypadá naprosto parádně, přičemž zejména animace postav jsou v čele s pavoučím mužem velmi povedené a potěšilo mě i zpracování New Yorku. Vzhledem k tomu, že se můžete se Spider-Manem dostat prakticky na libovolné místo, měli vývojáři opravdu hodně práce. Až na výjimky ale všechny budovy působí detailně, a ne jako dvourozměrné krabice s namalovanými okny. Co je však naprosto famózní je skvělá superhrdinská hudba, která je při rychlém skákání městem zcela omamující. Do toho si ještě přidejte českou lokalizaci ve formě titulků, kterou oceníte zejména díky skvělým Peterovým hláškám, které mě hned několikrát rozesmály, což se mi u hry už opravdu dlouho nestalo. Myslím, že v září bude o hře opravdu hodně slyšet, protože o ní budou štěbetat na sociálních sítích nejenom hráči a fanoušci akčních adventur ale také komiksoví nadšenci. Pokud se ve finální hře nestane něco opravdu špatného, máme tu horkého adepta na titul Hra roku.

Souhrn: Muselo by se něco opravdu ošklivě pokazit, aby nový Spider-Man nedopadl skvěle. Prozatím to ale vypadá na mistrně zpracovanou akční adventuru, jež má přidanou hodnotu zejména v unikátním a svéhlavém zpracování oblíbeného superhrdiny. Titul navíc brnká rovnou na dvě struny – potěší fanoušky dobrých her a příznivce Spider-Mana. A to jsou dva hodně silné tábory.

Těšíme se

  • na nový a unikátní příběh pavoučího muže
  • na kvalitní akční adventuru
  • na citlivé využití Marvel univerza
  • na záplavu easter eggů
  • na nejlepší hru se Spider-Manem, jaká kdy vyšla

Bojíme se

  • nadmíry logických miniher

Marvel's Spider-Man koupíte v obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk s bonusy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama