Dojmy z hraní The Wild Age – Česká variace na hru Kingdom
Preview Článek Dojmy z hraní The Wild Age – Česká variace na hru Kingdom

Dojmy z hraní The Wild Age – Česká variace na hru Kingdom

Ota Stránský

Ota Stránský

Platformy Windows PC

Podívali jsme se na připravovanou hru one man show studia McMagic Productions.

Reklama

Martina Mastného můžete znát jako tvůrce hry Novus Inceptio, kterou jsme na webu už několikrát zmiňovali. Po více než třech letech nekončících aktualizací si Martin chtěl nejspíše odpočinout od všech těch survival prvků a nenapadl ho lepší relax, než si vytvořit hru novou. A tak se The Wild Age, hra velmi inspirovaná sérií Kingdom, brzy objeví v předčasném přístupu na Steamu.

Hned ze začátku hra nic moc nevysvětluje a v kůži budoucího panovníka zakládáte za pár ušetřených mincí první tábor. Potulujícím se lidem platíte a děláte z nich lučištníky, stavitele, lesníky nebo farmáře. Každé povolání má svou roli, od udržování ekonomiky po noční obranu vašeho území. V noci na váš tábor nabíhá armáda goblinů toužící po knize, kterou s sebou stále vláčíte. Asi kronika rodu, bez které upadnete v zapomnění. Ve chvíli, kdy váš panovník schytá ránu, kniha mu vypadne. Máte pár sekund na to, abyste ji sebrali, jinak hra končí. To je zrovna mechanika, která úplně nefunguje, ale o tom až později.

Jak jsem zmínil v úvodu, hra je silně inspirovaná sérií Kingdom. Popravdě si z ní však bere jen základní koncept, tedy ovlivňování chodu hry pečlivě uváženými investicemi. Vaším cílem je zvážit, zda za poslední tři mince na jedné straně postavíte obrannou věž nebo na druhé straně tábora opravíte poškozenou zeď a k tomu vycvičíte jednoho lučištníka na obranu. Podobných voleb je mnoho a těžkých rozhodnutí činíte každou chvíli spoustu. A co je hlavní, je to velmi chytlavé a zábavné. Do téhle základní mechaniky si Martin přimíchal pár svých nápadů a hlavně celou hru vytvořil v izometrickém 3D pohledu.

Již v Early Access verzi hra nabízí hotovou kampaň. Projdete si v ní celkem osm ostrovů, přičemž vás na každém čeká jiná výzva. Za jejich plnění získáváte vylepšení, hlavně co se týče customizace postavy. Zde nejde jen o kosmetické prvky, ale také o různé výhody, které pomáhají vaší momentální strategii. Vraťme se však k 3D pohledu. Kdo hrál některý z dílů Kingdom, ví, že hráč se celou dobu pohybuje po 2D mapě. Tedy les je znázorněn pěti stromy za sebou a postavy se pohybují pouze zleva doprava. I když mapa v The Wild Age je v podstatě přímkou, můžete se pohybovat do všech stran, stejně tak vaši poddaní a nepřátelé. Zde nastává řada problémů, hlavně s pathfindingem postav. Nezřídka se mi stalo, že se nepřátelští goblini zasekli za již dávno zbořenou zdí. Potom nebyl problém se třemi lučištníky vystřílet asi patnáct goblinů. Také se mi zhruba pátým dnem do tábora nevrátil obchodník – pravidelný denní přísun peněz. Hra moc nevysvětluje, tak předpokládám, že byl třeba jen na cestě přepaden.

Jak už jsem zmiňoval, konec hry nastane, když nestihnete vzít zpět knihu, kterou vám nepřátelé vyrazí z rukou. Problém (pro hru) nastane ve chvíli, kdy před nepřáteli celou noc utíkáte a poté, co se ráno uklidí zpět do svých doupat, si vládnete dál, jakoby se nic nestalo. Sice máte město v plamenech, ale pokud jste si dříve uložili spoustu peněz do banky, můžete tuto taktiku praktikovat, jak dlouho potřebujete. Za pár dní naspoříte tolik peněz, že si během jednoho dne městečko opevníte a opět zalidníte. V Kingdom tahle situace samozřejmě nemůže nastat, protože po prolomení zdí jdou na vás monstra z obou stran, a v 2D pohledu není kam utéct.

Tohle jsou ale nedostatky, pro které je určen právě předčasný přístup, kde se vše s pomocí komunity vypiplává k dokonalosti. Jádro hry s opravdu krásně stylizovanou pohádkovou grafikou vypadá skvěle už teď. Nezbývá tedy než sledovat, jak se hra bude vyvíjet. Již 7. března by se hra měla objevit na Steamu a můžeme očekávat například novou postavu rytíře, se kterým budeme útočit na doupata goblinů. Hotovou hru by chtěl Martin vydat během pár měsíců, už i s přídavkem vedlejších úkolů, které mají okořenit hratelnost. Také je připraven sledovat připomínky hráčů a vylepšovat hru s jejich pomocí. Držíme palce

Zaujala vás hra? Už dnes si můžete ze Steamu stáhnout demoverzi. Hru koupíte na Xzone.cz za 349 Kč.

Nejnovější PC hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex UltraGamer 2019+.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama