EA zkoušelo zmanipulovat recenzenty Battlefield 3
Battlefield 3 Novinka EA zkoušelo zmanipulovat recenzenty Battlefield 3

EA zkoušelo zmanipulovat recenzenty Battlefield 3

Michal Maliarov

Michal Maliarov

42

Takřka všechny vydavatelské společnosti se snaží ujmout pro své tituly ty nejlepší možné recenze. Je to tak i v případě EA, které ale zašlo se svou touhou až moc daleko.

Reklama

Společnost se totiž podle všeho snažila ovlivnit některé norské herní servery, které požádaly o kopii hry pro recenzi. V mailové schránce webů Gamer.no, Gamereactor a Press Fire se na žádost o review verzi hry objevil následující dotazník.

Jak můžete vidět, mnohé otázky ze začátku ještě spadají do klasických vod, avšak pozdější lehce připomínají záměrný výběr člověka, který dokáže Battlefield 3 zrecenzovat co nejlépe. Mezi největší pěsti na oko patří následující otázky:

- Recenzoval dotyčný redaktor Battlefield: Bad Company 2 nebo Black Ops?

- Jaké hodnocení hrám dal?

- Je fanouškem Battlefieldu?

- Je fanouškem Call of Duty?

- Jaký je jeho současný pohled na hru?

Jak podotknul Gunnar Bodahl-Johansen z úřadu pro žurnalistiku, herní společnosti mohou zkoušet všechny možné triky, ale vždy stojí před možností odhalení. Většina společnosti se chce jen ujistit, že se recenze na velmi očekávanou hru dostane do správných rukou, což je v pořádku. Mnohé ale zacházejí příliš daleko a prakticky upravují recenzi ve svůj prospěch.

Poté, co herní weby kontaktovaly marketingového manažera norské pobočky EA, Olivera Sveena, dostalo se jim odpovědi: „Jedná se o lidský faktor. Udělali jsme chybu a omlouváme se. Není to něco, co se mělo stát nebo v čem hodláme pokračovat.“

Je zcela jasné, že se EA snažilo zatlačit na recenzenty více, než by bylo rozumné. Co z kauzy nakonec vyleze, jasné není, ale jedno víme jistě. Tisíce hráčů po celém světě se to dozví a bůh ví, kolik z nich na to zareaguje aktivněji, než by vydavatel chtěl.

Naštěstí se nám dostalo i pozitivnější zprávy z blogu Majora Nelsona, který zveřejnil tabulku veškerého obsahu, který se v říjnu má objevit na Xbox Live Marketplace. Jedna z položek potvrzuje, že se přímo v den vydání třetího dílu Battlefieldu dočkáme i pořádného patche, který opraví množství chyb z betaverze a hru ještě více vyleští.

Battlefield 3 se v Evropě objeví 28.října letošního roku na PC, PS3 a Xboxu360 a od nás se krátce po vydání dočkáte finálního verdiktu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama