Escape from Tarkov – útěk z ruské metropole
Preview Escape from Tarkov Článek Escape from Tarkov – útěk z ruské metropole

Escape from Tarkov – útěk z ruské metropole

Petr Smejkal

Petr Smejkal

18

Již brzy se dočkáme další survival hry, která bude plná akce, záhad a nikdy nekončícího lootování.

Reklama

O rostoucí popularitě tzv. survival her nemá snad ani smysl diskutovat. Kdo by neznal DayZ, H1Z1, Rust, The Culling nebo případně dinosauří ARK: Survival Evolved. Každá z uvedených her si mezi hráči našla mnoho příznivců, a ačkoliv jsou tyto hry zabugované, neoptimalizované nebo dokonce teprve ve fázi early access, i tak jsou mezi hráči velmi populární. Zjevně se tak jedná o chtěný herní styl, kterému jsou jinak rýpaví a nároční jedinci schopni odpustit takřka cokoliv. Všechny tyto hry mají společného jmenovatele – hráč se v nich snaží všemi možnými prostředky za každou cenu přežít. Do této pomyslné skupinky se v letošním roce zařadí také titul s příznačným názvem Escape from Tarkov. Hra je momentálně v testovací alfa verzi a tak není na škodu si o ní něco povědět. Obléct, nazout bagančata, do batůžku želvičku a jde se na výlet. Ale pozor, někteří se nevrátí!

Na vývoji Escape from Tarkov pracují tvůrci z týmu Battle State Games ze studeného ruského Petrohradu. Jedná se o akční MMO kombinující FPS a RPG prvky. Dějová linka nás zavede do fiktivního zničeného ruského města Tarkov, které bylo v roce 2028 odříznuto od okolního světa jednotkami OSN a ruskými silami. Vše se odehrává na ploše o rozloze 16 km2 zvaném Norvinsk, kde mimo uvedených jednotek působí také frakce USEC a BEAR. Jednu z nich si chtě nechtě musíme vybrat a poté se pod její vlajkou v roli žoldnéře pokusíme přežít v drsném Tarkově, což ale nebude vůbec jednoduché, protože dobrotivé místní obyvatelstvo v panickém záchvatu uteklo a ti, kteří zůstali, se snaží vykořisťovat ostatní. Opatrnost tak bude na místě, neboť se za bláhovou důvěřivost draze platí.

Zatímco jednotky USEC hovoří plynně anglicky a uvnitř regionu zajišťují bezpečnost agentům skupiny Terra Group, jejich protivníky z BEARu poznáte dle drsné ruské mluvy, přičemž jejich hlavním úkolem je najít a potlačit nezákonnou činnost Terra Group.

Dějová linka nabídne mimo hlavních misí i ty nepovinné, které se vyplatí plnit, neboť každá rozluštěná záhada přispěje k odhalení tajemství zdevastovaného Tarkova. Cestovat bude možno v roli osamoceného vlka nebo případně s kamarády, ovšem vždy bude zapotřebí připojení k internetu. Hraní offline tedy nebude možné, což potvrzuje skutečnost, že je Escape from Tarkov zaměřen na multiplayer. Ten nám totiž umožní spoustu vedlejších aktivit, významnou roli bude hrát svoboda pohybu. Brázdit tak budeme moci nejen městskými útrobami plných sklepů a šachet, chemickými továrnami a obytnými zónami, ale také okolní krajinou skrývající cennou kořist v podobě vybavení a zbraní. Mimo výšlapů bude možnost útočit na nepřátelské základny nebo případně plnit tajné mise. Pokud se něco nepovede, smrt znamená konec – tedy ztrátu vybavení. Zemřít lze nejen dobře mířenou střelou, ale také krvácením, vyčerpáním, dehydratací, infekcí nebo kontaminací radioaktivními látkami. V praxi je tak nutné mít neustále při ruce obvazy, lékárničky, něco na pití, léky a nějakou tu ochrannou masku.

Nasaď, sundej, seřízni a střílej

Jako každá kvalitní survival hra tak i Escape from Tarkov nabídne hráči širokou paletu zajímavého vybavení. Žoldnéři tak bude možno nasadit kevlarovou helmu, brýle s nočním viděním, pohodlný headset, neprůstřelnou a taktickou vestu a batoh, který bude plný získané kořisti, jako jsou zásobníky, náboje, mapy, klíče, kleště, konzervy, peníze, dráty, zapalovače, různá pouzdra, krabičky a jiné věci. Předměty budou pečlivě ukryty po celém regionu, přičemž mimo předem připraveného lootu lze věci získat i usmrcením ostatních hráčů. Těch je nám přislíbeno na jednom serveru až 64, což bude vřava jistě nevídaná, viz série Battlefield.

Co správného lovce zajímá nejvíce, jsou zbraně. Ve hře se dočkáme několika samopalů, útočných pušek a pistolí. O těžkých statických zbraních se zatím jenom spekuluje. Každá zbraň se bude chovat dle skutečných fyzických i mechanických zákonů. Zbraně se tak během bojů zaseknou a některá prachová náplň náboje prostě selže a střela tak nevystřelí. Každá zbraň bude mít jiné fyzikální vlastnosti, tudíž si je vhodné každou z nich nejprve vyzkoušet a až poté ji použít do ostré akce. Ostatně na své si přijde zpětný ráz, který lze utlumit využitím okolního prostředí a tělo zbraně si tak opřít například o nějaký sud nebo jiné pevné podloží. Pokud vám chování některé zbraně nebude vyhovovat, lze ji slušně upgradovat. Po jejím výběru se hra přepne do intuitivního módu s danou zbraní, na které si jednotlivé části lze vyměnit za jiné nebo je úplně odstranit. Upgradovat lze ústí, tělo, mířidla, zásobník, úchop a pažbu zbraně. Není ani problém přidat laser nebo taktickou svítilnu. Každá změna samozřejmě ovlivní výsledné chování dané zbraně a jejího zvukového výstupu, protože i ten bude plně reálný a autentický. Tvůrci si totiž každou použitou zbraň ve hře osahali na živo a také z ní stříleli za přítomnosti nahrávacích zařízení. Těšit se tak můžeme na velmi reálné přestřelky, které budou lahodit našich očím a dokonce i uším. O zbraně je třeba se také starat, protože se budou častým používáním opotřebovávat nejen mechanicky, ale i vizuálně. K opravě bude zapotřebí specifických nástrojů, které si každý bude moci vyrobit.

Z dokonalého dokonalejší

Dalšími slibovanými RPG prvky budou dovednosti, jejichž účinnost ovlivní frekvence používání. Pokud tedy budeme často otevírat pomocí šperháku zámky, v příštím pokusu je otevřeme o něco rychleji. Pokud budeme používat často jednu zbraň, její užívání bude pro nás postupem času snazší a účinnější a díky pokročilejší dovednosti se zlepší např. její účinnost či stabilita. Mimo upgradu zbraní lze vylepšovat také našeho žoldáka. Ten bude ovlivněn fyzickými, praktickými, mentálními, bojovými a speciálními dovednostmi, do kterých se bude prolínat kolem stovky skillů. Každý hráč si tak může svého hrdiny vypiplat dle svého herního stylu.

STOP FÁMŮM: Mezi hráči je Escape from Tarkov neustále spojován s radioaktivním titulem S.T.A.L.K.E.R. Tvůrci se však vůči tomuto tvrzení razantně ohrazují a spojitost zcela vylučují, byť se v jejich týmu jeden bývalý tvůrce této akční série nachází.

S přáteli pod jednou střechou

Ve světě Escape for Tarkov si nebude problém vytvořit vlastní klan. S týmem spolehlivých lidí tak bude možno plnit úkoly a získávat kořist, kterou není problém výhodně směnit nebo případně prodat na aukci. Tvůrci očekávají kvetoucí černý trh, v němž bude takřka vše k sehnání. Zdali budou nabízené věci drahé nebo levné však bude záležet na daném serveru, protože je výsledná ekonomika ovlivněna samotnými hráči.

Hra běží na engine Unity 5, který zajistí realisticky vypadající svět, ve kterém se mění počasí a střídá den s nocí. A byť vypadá grafická stránka hry naprosto dokonale, neustále jsme ujišťování, že hru spustí i majitelé starších počítačů. Ostatně sami se podívejte na HW nároky umístěné pod článkem.

Již brzy bychom se měli dočkat hratelné betaverze, přičemž během druhého čtvrtletí letošního roku samotné finální verze hry. Escape from Tarkov je vyvíjen pro Windows a Mac, přičemž je zřejmě v plánu i konzolová verze (oficiálně nepotvrzeno). Pokud na ni ale dojde, její vývoj by neměl nijak ovlivnit výslednou kvalitu PC verze, jak sami tvůrci ujišťují. Za necelých 30 amerických dolarů jsou pak plánovány dnes populární DLC, které přinesou nové oblasti a vybavení. Vše ale samozřejmě záleží na úspěchu základní hry.

Doporučené HW požadavky: Procesor: Intel Core i5 3.2 GHz/AMD FX 3.6 GHz, 8 GB RAM, grafická karta 2 GB GeForce 660 nebo lepší, 8 GB volného místa na HDD, Windows 7/8/10 64-bit

Minimální HW požadavky: Procesor: Intel Core 2 Duo 2.4 GHz/AMD Phenom II 2.6 GHz, 6 GB RAM, grafická karta 1 GB GeForce 560 nebo lepší, 8 GB volného místa na HDD, Windows 7/8/10 64-bit

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama