Farming Simulator 17
Farming Simulator 17 Recenze Farming Simulator 17

Farming Simulator 17

Michal Burian

Michal Burian

15

Krůček po krůčku k dokonalosti. Stačí to?

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Někdo by řekl, že jde o okrajovou zábavu pro úzkou skupinku hráčů, která se vyžívá v obdělávání polí – orání, kultivování, setí, postřik a sklizeň. Opak je pravdou. Farming Simulator se s každým dílem stává populárnější, což dokládá i větší zájem ze strany dalších vydavatelů, kteří se snaží svézt na vlně zájmu a vytvořit pořádnou konkurenci pro Farming Simulator ze Švýcarska. Pro nás hráče je to pochopitelně plus, všichni se budou muset více snažit a navzájem se předbíhat, aby nás dokázali zaujmout a přesvědčit, že právě jejich hra je tou nejlepší volbou.

O tom ale tenhle článek není, dnes se podíváme na zoubek Farming Simulatoru 17, který tento týden vyšel na PC, PlayStation 4 a Xbox One.

Amerika trochu jinak

Před dvěma roky jsme se ve Farming Simulatoru 15 dostali do severského prostředí, které z mého pohledu bylo takové nicneříkající a s příchodem map vytvořených komunitou šlo rychle stranou. Druhá oficiální lokalita byla zase zasazena do Severní Ameriky s obrovskými poli. Ani jedna z map nebyla zrovna tou pravou, obě postrádaly svého ducha. Jedinou zajímavou mapou byla Sosnovka v doprovodné expanzi. Tu ve spolupráci s autory hry stvořila komunita, což bylo na první pohled vidět.

U Farming Simulatoru 17 se to rozhodli vývojáři ze švýcarského studia GIANTS Software změnit a ukázat početné komunitě, že i oni dokážou vytvořit mapu, která za něco stojí. Tím pokusem je lokalita pojmenovaná Goldcrest Valley. Vcelku se jim to povedlo, i když některé věci by si zasloužily více péče, stejně jako ostatní novinky. Pokud by vám mapa Goldcrest Valley nevyhovovala, tak druhou možností je právě Sosnovka, alespoň do té doby, než vyjdou mapy od komunity.

Goldcrest Valley je opět zasazena do Severní Ameriky, ovšem na odlehlý malebný venkov s jedním městečkem. V blízkosti vaší farmy se nacházejí menší pole, tři z nich vám hned na začátku patří, zatímco o kousek dál jsou delší lány. Tři malá pole vám na nějaký čas budou stačit. Začínáte totiž s několika starými zemědělskými stroji, které mají své nejlepší dny dávno za sebou. Čeká vás trojice starých a nevýkonných traktorů, malý kultivátor, prorezlá sečka, vrzající malý vlek a kombajn, který se při sklizni obilí pořádně zapotí i na malém poli.

Pokud vám připadá, že si stěžuji, tak tomu tak není. Právě vidina lepších, silnějších a větších strojů vás žene kupředu, abyste vydělali peníze a mohli si je dopřát. To ale bude nějaký čas trvat. Proto jsem vzal zavděk možnost si modernější zemědělskou techniku jednoduše půjčit, zaplatit stanovený poplatek a poté vrátit. Sice se to tolik nevyplatí, ale peníze lze vydělat i jinak.

Konečně jiné dobrovolné úkoly

Ve Farming Simulatoru 17 je totiž zajímavá novinka v podobě odlišných úkolů. V dřívějších dílech byly dobrovolné mise hodně špatně vytvořené. Fungovaly tak, že vám jednou za čas hra oznámila, že pro vás má někdo práci. Vy jste se potom s požadovaným strojem museli dostavit na místo a kupříkladu posekat trávník nebo odvést nějakou tu paletu. To byl problém, nejprve jste si museli tyhle stroje koupit. Výdělek nebyl zrovna největší, tím pádem se to moc nevyplatilo. V dnes recenzované hře jsou úkoly řešeny mnohem rozumnějším způsobem.

Pole, která vám nepatří, vlastní jiní zemědělci. Ti jsou ochotni vám pole za určitou cenu prodat. S koupí nemusíte spěchat. Každý majitel pole pro vás má jednoduché mise. Stačí kliknout na ikonku u každého pole a zahájit příslušnou misi – posekat ho, kultivovat, zaset nebo popráškovat. K misi dostanete potřebné vybavení, což je skvělá příležitost, jak si vyzkoušet stroje, které si chcete teprve koupit nebo půjčit. Navíc za každou dobře odvedenou práci získáte respekt majitele pole, který postupně snižuje cenu pole, a také již zmíněný obnos peněz, který se v začátcích velmi hodí.

Bohužel zde přichází známý nešvar celé série. Tvůrci nedokážou novinku dotáhnout do zdárného konce. U těchto úkolů je to skutečnost, že s kombajnem na jeden zásobník posečete celé velké pole. Přitom by vám hra vedle pole mohla postavit traktor s vlekem nebo kamion s návěsem a vy byste obilí do vleku vysypali. Farming Simulator 17 by poté získal na realistickém dojmu, který z velké části postrádá. Stejně tak by nebylo od věci, kdybyste na polích viděli pracovat ostatní farmáře.

Krávy, ovce a prasata

To platí i u přepravy zvířat. Je hezké mít možnost převést na svou farmu zakoupená zvířata – nově můžete chovat i prasata. Celé to ale sráží nesmyslné automatické naložení zvířat na valník. Funguje to tak, že si obstaráte traktor, zapojíte k němu příslušný valník a dojedete k obchodu se zvířaty. Tam si vyberete počet krav, prasat nebo ovcí a zmáčknete tlačítko, že si je sami odvezete na statek. A zázrakem máte zvířata naložena. Druhou možností je si za příplatek nechat zvířata dovést.

Stejný problém vidím u nedomyšlených vlaků. Vývojáři slibovali, že usnadní přepravu obilí a dřeva. Už se ale neobtěžovali zmínit pouhé dvě na sobě nezávislé tratě. Každým vlakem se dostanete vždy jen do určitého místa, kde buď můžete náklad prodat, nebo přeložit na svůj vlek/návěs, se kterým ale musíte na nádraží přijet. Došlo tedy jen k mírnému usnadnění celé přepravy. Abyste vždy prodali vypěstované plodiny za co nejlepší cenu, stejně budete muset jezdit po celé mapě. To je v singleplayeru často otravné, ve hře více hráčů už to tolik nevadí.

Menší detaily potěší

Teď jsem si trochu postěžoval, pojďme obrátit malinko list. Potěšily mě menší detaily, které zahřejí srdíčko každého farmáře a přispějí k větší spokojenosti. Na mysli mám větší množství nastavení, kdy si můžete sami určit, kolikrát musíte pohnojit, postříkat nebo popráškovat pole, abyste z něho získali co nejlepší úrodu. Nebo zda vámi najatý pracovník bude osivo do secího stroje doplňovat automaticky za vaše peníze či mu ho budete vozit. To samé platí o spotřebě nafty. Všechna tato nastavení ovlivňují cenu, kterou budete muset pracovníkům za vykonanou práci zaplatit. Samozřejmostí je potom volba rychlého/pomalého růstu plodin, zrychlení času nebo vypnutí špíny na strojích, abyste je nemuseli umývat.

Na první pohled potěší také umělá inteligence, která se tolik nezasekává za překážkami. Pokud něco bude stát pracovníkovi v cestě, tak vás hra na to upozorní. Mapy jsou k tomu přizpůsobeny, pracovník totiž potřebuje k otočení dost místa, což u komunitních map bude jistě problém, stejně jako v minulosti. AI vás stále potřebuje. Aby pracovník například posekal pole, musíte nejprve s kombajnem přijet na pole a pracovníka zapnout. Farming Simulatoru by prospěl nějaký manažer této práce, kdy by AI dokázala mnohem více – dojet na pole a z pole.

Grafika by mohla být lepší

Výhrady mám bohužel také ke grafickému zpracování. To nepatří mezi to nejhorší, zamrzí ale horší detaily na objektech v dálce a opravdu viditelné doskakování textur. To je patrné především na poli, kdy vám před traktorem doskakují textury půdy/plodin. Jednoduše vás to praští do očí. Nejvíce v konzolových verzích, u PC to není tak viditelné.

Krůček po krůčku k dokonalosti?

Ve Farming Simulatoru 17 je vidět posun k lepšímu oproti staršímu dílu. Jde ale o malé krůčky, které narušují výše zmíněné nedostatky. Kdyby si v GIANTS Software dali více záležet na novinkách, tak to mohlo být mnohem lepší. I přesto nabízí Farming Simulator 17 komplexní zemědělství a stranou často opomíjené lesnictví. Je hezké, že můžeme chovat prasata a pěstovat slunečnici nebo sóju, ale chtělo by to něco víc. Nesplaví to ani větší výběr strojů (Fendt, Massey Ferguson, Valtra, Challenger, Zetor nebo Tatra).

Zejména nováčky potom potěší mnohem propracovanější a delší tutoriál, který vám ukáže a vysvětlí vše potřebné, a zkušené farmáře zase alespoň na chvilku příjemně nadchne rádio se stanicemi zaměřující se na country, pop a rock. Jen škoda, že písniček je málo a velmi rychle se obehrají.

Potěší ale možnost koupit traktor nebo kombajn a přidat mu různá vylepšení. Ty se u traktoru týkají motoru, přídavných kol a předního nakladače. Tenhle upgrade jsem využil zejména v moment, kdy můj traktor neutáhl větší pluh. Nemusel jsem kupovat nový traktor, stačilo vylepšit ten stávající a přidat mu výkon.

Pokud od Farming Simulatoru 17 očekáváte pohodovou arkádu, u které nemusíte tolik přemýšlet, tak ji dostanete. Pro lepší hodnocení by to chtělo více novinek nebo alespoň zlepšení těch stávajících, včetně modelu poškození, který ve hře neexistuje. Nemohu se zbavit dojmu, že vývojáři jednoduše počítají s tím, že komunita se o nedostatky postará, stejně jako to udělala u předchozích dílů. To nově může i u PS4 a Xbox One verzích, které vůbec poprvé podporují modifikace, jen je musí v GIANTS Software schválit. Už v den vydání jich bylo pár ke stažení, další budou přibývat.

Pro letošní rok to stačí, konkurence v podobě Farm Expertu 2017 má sice lepší fyziku a zpracování jízdy jako v simulátoru Spintires, ale postrádá to nejdůležitější: zábavnou hratelnost. Tu Farming Simulator 17 má dost dobře vyladěnou a já se ani po 20 odehrávaných hodinách nenudím.

V příštím roce vyjdou další dva konkurenti - na začátku roku Pure Farming 17 a na konci potom Cattle and Crops. Minimálně Cattle and Crops vypadá na zajímavou hru, stojí za ní šikovní lidé, kteří vytvářeli modifikace právě do Farming Simulatoru.

Farming Simulator 17 koupíte v našich obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk.

Redakce Zing.cz hraje na notebooku ASUS GL552.

Farming Simulator 17
Xbox Xbox One
Windows PC
Apple Mac
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Farming Simulator 17 po vzoru svého o dva roky staršího bratříčka pokračuje v nastoleném směru. Novinek je bohužel málo a ještě jim vývojáři nevěnovali takovou péči. Přesto celek nezklame, je zábavný a dokáže vás na dlouhé hodiny vytrhnout z reality.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

mapa konečně působí dobrým dojmem
hromada nových strojů, nové plodiny a zvířata
možnost si toho hodně nastavit
propracovanější tutoriál
podpora modifikací nejen na PC, ale také na PS4 a Xboxu One
možnost vybrat si pohlaví postavy a barvu košile
horší grafika
viditelné naskakování textur
nedotažené novinky - převoz zvířat, vlak a rádio
stále velká arkáda
české titulky pouze v PC verzi
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama