FIFA 11 a NHL 11 – dojmy z prezentace
Speciály FIFA 11 Článek FIFA 11 a NHL 11 – dojmy z prezentace

FIFA 11 a NHL 11 – dojmy z prezentace

Michal Maliarov

Michal Maliarov

17

Již jsme si zvykli na každoroční nadílku sportovních her od společnosti Electronic Arts. Faktem ale je, že jsou až na výjimky pořád stejné, což už nám začíná pěkne lézt na nervy. Současný ročník fotbálku FIFA se velmi povedl a my jsme s nadějí vyhlíželi ten nadcházející, naopak NHL je rok od roku stále stejné a my už tak nějak ztráceli naději. Povedlo se nás překvapit tentokrát?

Reklama

V prostorách společnosti EA na Pankráci panovala přátelská atmosféra a na několika televizích včetně velkého plátna už probíhaly akční pře v NHL. S týmem Indian jsem se tak pustil do zkoušení, abychom vám přinesli co možná nejpřesnější dojmy z obou chystaných ročníků těch nejoblíbenějších světových sportů.

FIFA 11 (verze pro Xbox360 a PC)

Jakožto vášnivý hráč fotbálku od EA jsem byl nejvíce zvědavý právě na FIFU, pro kterou jsem si pro jistotu nechal trochu více času. Jako první jsem se chopil ovladače konzole Xbox360 a naklusal na hřiště s Barcelonou. Sparta, která se postavila proti mně, byla nejen menší urážkou mých fotbalových zkušeností, ale také skvělou příležitostí, jak si osvojit nový ročník bez ztrapnění. Hned zkraje mě potěšil fakt, že je ovládání téměř beze změn, což je jen a jen dobře. Již FIFA 10 měla velmi intuitivní a praktické ovládání, proč tedy měnit to, co funguje?

Po pár přihrávkách ale bylo jasné, že tím spojitost s minulým dílem končí. Zarazily mě až neuvěřitelně přesně zpracované pohyby hráčů. Vliv setrvačnosti, váhy, výšky hráčů i jejich kvalit a rychlosti, vše se tu kloubí v dokonalém poměru a vytváří jeden z nejrealističtějších fotbalových zážitků, na které v blízké budoucnosti na herním trhu narazíme. Pamatuji časy, kdy jsem se FIFĚ smál a vesele hrál Pro Evo, které mělo k té realitě o pomyslný chlup blíže (tím tu dávám najevo, že nejsem zarytý FIFAř a píši dojmy z čistě objektivního hlediska). Tentokrát ale musí každý, kdo s novým fotbálkem od EA stráví byť pár minut přiznat, že dostává Pro Evo tvrdě na frak. Zapomeňte na arkádu, toto je fotbal se vším všudy.

I po několika zápasech jsem se nové FIFY nemohl nabažit. Vše tu prostě klape a působí tak, jak má. Hráči si nabíhají, klopýtají, rozčilují při faulech. Každý úder do míče je jiný v závislosti na tom, jakou rychlostí a jakým směrem zrovna při přihrávce hráč běží. Brankáři jsou tentokrát podstatně agresivnější, vybíhají vám pod nohy, vyboxovávají míče do bezpečí a nestojí s tupým výrazem, když běžíte po průniku sami na bránu. Dle oficiálních informací bude každý hráč ve FIFĚ 11 unikátní díky několika inovacím v herním systému. Hráčovi kvality totiž nyní aktivně ovlivňují staminu, únavu, přesnost střel a přihrávek, rychlost driblování a množství dalších maličkostí, jež z dění na hřišti dělají unikátní zážitek, ať už hrajete první nebo desátý zápas. Po několika málo zápasech se toho bohužel nedá dostatečně všimnout, už z prezentovaných videí je však jasné, že to bude mít drastický dopad na vývoj zápasů, což nás bude pro změnu nutit více taktizovat s rozestavením a střídáním.

S realistickým pojetím fotbalu se pojí i menší změna v ovládání, konkrétně reakci ovladače. Nyní totiž trvá hráčům déle, než zareagují na vaše pokyny. Opět se to váže na setrvačnost a reakční čas, který potřebují pro zpracování, přihrání či další činnost. Může se to zdát nepohodlné, v zásadě vás ale nutí hra neustále myslet dopředu a plánovat další dva, tři kroky, o čemž je strategie fotbalu především. Na reakce hráčů si tak člověk rychle zvykne a zážitek je zase o něco realističtější. Co se týče samotné audiovizuální stránky, natolik propastný rozdíl oproti předchůdci tu není. To ale není tak hrozné, jelikož i minulý díl byl graficky velmi vyvedený a my po dlouhé době zase vítáme změny v hratelnosti, nikoli grafice. Vývojáři však podstatně vylepšili animace a obličeje hráčů. Je znát podstatně více polygonů i vyšší rozlišení, díky čemuž poznáme zase o něco více oblíbenců, než tomu bylo minule.

Opomenout nelze ani PC verzi, kterou jsem měl možnost vyzkoušet na nejbližším notebooku značky Toshiba. Nebudu tu zacházet do vyprávění o grafických kvalitách, které tu opravdu nemohly vyniknout a popíšu jen samotný fakt, že jsme se poprvé v celé sérii dočkali next-gen provedení i na PC. A skutečně, rozdíl oproti předchozímu dílu je markantní a vše vypadá tak, jak jsme zvyklí z konzolí. I zde jsou však cítit rozdíly oproti konzolovým verzím. V čem přesně? Verze, jenž jsem měl k dispozici na Xboxu360 byla podstatně realističtější. Na PC se hráči nechovají zdaleka tak živě, otáčejí se téměř na pětníku a není cítit onen fyzikální pokrok, který urazily konzolové verze. Je až překvapivé, nakolik rozdílný zážitek hráč dostane, pokud si vyzkouší po konzoli i tu PC verzi. I přes tuto skutečnost je však rozdíl od minula obrovský. Ti z vás, kdo prahnou po realistické simulaci a co možná nejlepšímu zážitku však budou muset opět sáhnout po konzoli.

Nemohu si pomoci, pro mě osobně je chystaná FIFA 11 zatím nejlepší fotbalovou simulací na herním trhu, a to mám za sebou jen několik zápasů. Na finální verdikt si ještě budeme muset počkat do recenze, již teď je však jisté, že to bude pecka. Ať už mi fanoušci Pro Evolution Soccer prominou, ten ale na nejnovější díl FIFY nejspíše nedosáhne. A naprosto zaslouženě.

NHL 11 (Xbox360 verze)

Na menší turnaj s kolegy jsme se vrhli i v nejnovějším ročníku hokejového simulátoru. Ten mě jako fotbalového fanouška zajímal podstatně méně, po navnadění z nového fyzikálního enginu a drobných vylepšení v hratelnosti jsem si však několik zápasů nemohl nechat ujít. A skutečně, loket do ksichtu nyní působí pokaždé jinak a nic mě netěšilo tolik, jako namáčknout soupeře obličejem na mantinel. Fyzikální vlastnosti hře přidaly na šťávě a potyčky dostaly tu potřebnou jiskru. Hráči se velmi realisticky rozmazávají na ledu, hází šipky, klopýtají a snaží se udržet rovnováhu. I zde je cítit přenášení váhy hráče a každý bodycheck závisí na váze i rychlosti, se kterou do soupeře vlítnete.

Kompletního přepracování se dočkaly i buly, kde je nyní mnohem více možností. Kromě hokejky totiž můžete použít brusli, případně soupeře smést vlastním tělem a nechat kolegy vzadu, aby se o puk postarali. Samozřejmostí je i rychlá střela zápěstím, pokud je vhazování blízko brány. Jako menší třešnička na dortu je nyní možnost si zlomit hokejku, což se naštěstí neděje nijak často a jen to přidává hře na atraktivitě opravdového zápasu. Fyzikální engine má navíc konečně vliv i na puk, který již není přikován k hokejce a dělá si, co se mu zlíbí. Při každém strčení a mávnutí hokejnou tak musíte puk opět hledat, což dělá ze hry akční chaos. Ale o tom přece hokej je, no ne?

Jinak probíhají zápasy naprosto stejně, jako v minulém ročníku a nebýt několika příjemných změn vypsaných výše, jednalo by se o obyčejnou kopii předchůdce, v čemž má série NHL podstatně více zkušeností, než bratrská FIFA. A opravdu, i nyní se těch inovací nedostavilo ani zdaleka tolik, kolik toho předvedl fotbalový kolega. Grafický kabátek zůstal téměř beze změn, podobně vypadají i nástupy hráčů, celkové vzevření, atmosféra na hřištích a prezentace titulu. Kdo hokej nadevše miluje, nebude zklamán. Lepší hokejový simulátor totiž na trhu nejspíše nenajdete, i když je to částečně kvůli nedostatku kvalitní konkurence. Jsme tedy zvědaví, s čím příjdou kluci z 2K Sports, až budeme obě plné verze srovnávat. Pokud vám hokej nic neříká, možná vás přesvědčí alespoň nový fyzikální model a inovace, které hraní o něco zpříjemní. O trochu více se o NHL dozvíte z našich nedávných dojmů z dema.

Prezentace skončila a my odcházeli s blaženými úsměvy. NHL 11 příjemně překvapilo, FIFA 11 pak předvedla, že to chlápci z EA prostě umí a již teď by si čestně zasloužila místo na poličce pocty všech fanoušků fotbalu. Nás neuvěřitelně dostala a natěšila na říjen, kdy má hra vyjít. Vy se samozřejmě můžete těšit na podrobnou recenzi, prozatím nám snad můžete jen věřit, pokud řekneme, že to bude stát za to.

TIP: Zaujaly vás chystané tituly od EA? Pak si nenechte ujít naši akční předobjednávku se slevou!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama