FIFA 12: UEFA EURO 2012 – když je ze hry DLC
FIFA 12 Recenze FIFA 12: UEFA EURO 2012 – když je ze hry DLC

FIFA 12: UEFA EURO 2012 – když je ze hry DLC

Michal Maliarov

Michal Maliarov

7

Vyzkoušeli jsme si herní přídavek letošního fotbalového svátku EURO pro FIFU 12 a zjistili, zda se vyplatí jej pořídit.

Reklama

Recenze z hraní Xbox 360 verze.

Již odnepaměti se mezi hlavními ročníky fotbálku od EA objevovaly specifické turnajové díly, které měly za úkol vydělat další balík a přiblížit fanoušky některým velkým fotbalovým akcím, mezi které patří UEFA Euro či Liga Mistrů. Zatímco předtím se vždy jednalo o samostatnou hru, která často zbytečně tahala z kapes drahocenné chechtáky, tentokrát se vývojáři rozhodli přesedlat na populární a neustále se rozšiřující trend dodatečných přídavků, neboli DLC. Jedním takovým je i nové UEFA Euro 2012, které se letos koná na Ukrajině a v Polsku. To se vám po instalaci zabydlí v menu titulu FIFA 12 a nabídne zcela ojedinělé uživatelské prostředí plné fialové barvy, líbivé grafiky a pěkných náhledů. Proto jsme si ale hru nekoupili, že?

Co nového?

Základním a ústředním módem je podle očekávání samotné Euro 2012, které je přesně tím, čím má být. Turnaj je rozdělen na jednotlivé skupiny a vy se po výběru vašeho oblíbeného týmu vrháte do boje o pohár. Pokud náhodou prahnete po hře za tým, který se v reálu nekvalifikoval, můžete jím nahradit kohokoliv z vylosovaných šťastlivců.

FIFA 12 je skvělým fotbalem, to ale neznamená, že není co vylepšovat.

O hratelnosti nemá cenu mluvit, jelikož se jedná v zásadě o identickou kopii velké FIFY 12. Veškeré herní prvky byly převedeny, což hru dělá realistickou a poutavou stejně, jako dvanáctý díl. Na druhou stranu nám chybí nějaká větší inovace, která se často ve speciálních dílech objevovala. Ať už mluvím o předělaných pokutových kopech či jiných maličkostech, nějaký dárek navíc by se hráčům určitě líbil. FIFA 12 je skvělým fotbalem, to ale neznamená, že není co vylepšovat.

Zajímavým zpestřením je mód Expedition, který tu působí spíše jako umělé prodloužení herní doby a s Eurem jako takovým nemá nic společného. Před sebou máte mapu Evropy a svou ústřední hvězdu, která plní roli kapitána týmu. K němu vám hra přiřadí deset chudáků, se kterými začnete dobývat jednotlivé země a bojovat o prestiž. Úkolem je pospojovat jednotlivé země vlákny, kterými můžete cestovat a vyzývat národní týmy a samozřejmě sestrojit svůj vlastní dream team. Problém je, že ze začátku dostáváte od poražených týmů samá nemehla a na to, abyste se mohli pohrabat v jejich úvodní jedenáctce, budete muset odehrát opravdu hodně zápasů. Navíc kromě zkušeností za postup nedostáváte téměř nic, což eliminuje jakoukoliv motivaci a sráží požitek z módu na nulu. Jediné, co ve hře sbíráte, jsou jakési částečky puzzle, které nakonec vytvoří obraz. Naštěstí je tu jako vždy multiplayer, ve kterém se můžete pustit do turnaje přímo online a zasoupeřit si s živými hráči, což je vždy lepší, než se trotlit s počítačem.

Famfáry a kotel

Určitě se ale ptáte, co konkrétně za své peníze dostanete? Kromě samotných módů tu přece musí být další přidaná hodnota. Samozřejmostí je licence na dresy, reklamy a stadióny Eura, které doplnily herní obsah originálu. Kompletní je i seznam všech národních týmů, i když trochu zamrzí neúplná licence, kde chybí například kluci z Ukrajiny a dalších několika zemí. Nejedná se sice o žádnou katastrofu, od EA jsme ale přece jen čekali vyšší třídu.

Nepočítám-li oficiální dresy, nové reklamy a pár nových hlášek komentátorů, prezentaci prakticky nelze rozeznat od FIFY 12.

Největším úderem do ledvin je pro fotbalové nadšence absence jakékoliv turnajové atmosféry. Většina dřívějších speciálních dílů se mohla pochlubit vyšponovanou prezentací, kde ve vzduchu létají konfety, kamery ukazuje řvoucí trenéry a hráči často ukazují emoce na kameru. Jednalo se zkrátka o fotbalový zážitek, který nutil hráče pořídit si další díl, protože v tradičních titulech nic takového nebylo. Tentokrát ale EA šláplo tvrdě vedle.

Nepočítám-li oficiální dresy, nové reklamy a pár nových hlášek komentátorů, prezentaci prakticky nelze rozeznat od FIFY 12. Přitom je nabušený kotel a hustá atmosféry svátku fotbalu jedním z předních důvodů, proč jsem se společně s mnoha dalšími fanoušky na DLC těšil. A také jeden z důvodů, proč mě DLC tak neuvěřitelně zklamalo.

Za co platit?

Když EA oznámilo, že s novým Eurem přechází na systém DLC, byl jsem nadšen. Konečně z nás přestanou tahat peníze a všechny novinky včetně unikátní prezentace zabalí do stažitelného obsahu za pár stovek, říkal jsem si. Toho se nám sice dostalo, herní obsah se ale scvrknul na pár módů a nových dresů, aby se neřeklo. A to je obrovská škoda. UEFA Euro 2012 totiž nenabízí prakticky nic, co by musel majitel originální FIFY 12 dokupovat a hráčům s trochou fantazie stačí skočit do multiplayeru a sestavit si podobný turnaj na vlastní pěst. Pokud s tím pánové z EA hodlají pokračovat i nadále, to ať se raději vrátí k původním předraženým dílům. Ty stály alespoň za pozornost.

FIFA 12

Verdikt

Velké nadšení se velmi rychle změnilo ve velké zklamání. Když z DLC vyjmete pár nových módů, reklamu a přidané licence, vyjde vám FIFA 12. Takže se zamyslete, zda vám ty maličkosti za pár stovek stojí.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

úplný seznam nároďáků
nové licence a reklamy
fešné menu
nulová inovace
absence atmosféry
některé chybějící licence
nudný mód Expedition
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama