FIFA Street – s hvězdami do ulice
FIFA Street Recenze FIFA Street – s hvězdami do ulice

FIFA Street – s hvězdami do ulice

Michal Maliarov

Michal Maliarov

6

EA se konečně rozhodlo oživit jednu ze svých oblíbených sérií, která se dočkala značných inovací.

Reklama

Recenze z hraní Xbox 360 verze.

Značka FIFA v rukou EA vždy byla a bude žádaným zbožím a studio se již od počátků snaží rozšířit fotbalovou mánii do co největšího spektra zákazníků. Kromě klasické FIFY, která poslední dobou stojí mezi špičkou fotbalových simulátorů, jsme se čas od času dočkali také arkádové odnože FIFA Street, která v mnohém spoléhala na parodický přístup, skopičinky a pouliční fotbal ve své čiré podobě. Zatímco „velká“ série je tu s námi rok co rok, kolega už se nám nějakou tu dobu neukázal. EA se ale rozhodlo znovu oživit skvělou čutací zábavu, i když s ohledem na moderní dobu. Povedlo se?

I’m awesome and I know it

Jádrem titulu v žádném případě není jen bezduché skórování, a ačkoliv bude výhra vaším vytouženým cílem po většinu času, FIFA Street není ani tak o umění dát gól, jako spíše o tom, nakolik stylově to dokážete provést. Kolem této featurky se točí v zásadě celá hra a pokud patříte spíše mezi hardcore fotbalisty, kteří půl hodiny takticky přechází hřiště k soupeřově bráně, nejspíše to nebude titul pro vás. Tady jde především o zábavu a trikové řádění, které ve velkém fotbale nikdy nespatříte. Stejně jako v mnohých jiných případech tu nejde o cíl, ale spíše o cestu, kterou se k němu dopravíte.

Skvělé je, že i přes velký počet rozličných triků, kliček a blafáků se vše provádí jednou jedinou páčkou a jediné, co potřebujete vědět je, v jaké kombinaci trik provést.

K tomu slouží vychytávka zvaná Street Ball Control, která vás v zásadě přilepí na jedno místo a vy už pomocí pravé páčky a pár dalších tlačítek kouzlíte nohama. Animace a provedení triků je tu zpracováno bezchybně a už frajerské obcházení jednoho hráče za druhým vám dává kýžený pocit zadostiučinění. O to více, pokud pak dokážete i skórovat. Skvělé je, že i přes velký počet rozličných triků, kliček a blafáků se vše provádí jednou jedinou páčkou a jediné, co potřebujete vědět je, v jaké kombinaci trik provést. Hratelnost tak sází na velmi jednoduché ovládání a veškerá vaše snaha bude upřena na obrazovku, nikoliv na prsty. Bohužel hra kromě klasické arény postrádá jakýkoliv tutoriál a bude tedy jen na vás zkoušet, co jednotlivé otočky analogu dovedou. Manuál vám pomáhej.

Světově proslulý

Bezesporu nejzábavnějším singleplayerovým módem je tu Světové Turné, které na to jde opravdu od podlahy. Napřed si zplácáte svého svěřence (případně celý svůj tým, pokud na to budete mít náladu), vymyslíte název týmu, přezdívky, barevné sladění a logo a šup do světa vydělávat respekt a zkušenosti. Jak se postupně prokousáváte zápasy, zvou vás do národního týmu a prestižních turnajů a vy se snažíte vyhrabat své kolegy mezi světové jedničky. Kromě gólů, jež vám zaručí postup dál, jsou tu ale životně důležité především stylové body, jež dostáváte prakticky za cokoliv. Skórování, úspěšné odebrání míče soupeři či fešné nůžky vám přidají do kasičky potřebná čísla, která pak utrácíte ve stromu schopností vašich hráčů.

Tam můžete navíc vybírat nejen mezi klasickými parametry, jako je rychlost, přesnost či obrana, ale také jednotlivými animacemi oslav a především triky, které se vám postupem času odemykají. Dobrým nápadem je nasoukat v rychlosti co nejvíce bodů do triků, protože jejich využití přináší pro změnu stále více a více bodů, čímž se vyhrabete z kategorie zelenáčů velmi rychle. Samozřejmostí je odemykání vašeho šatníku plného kopaček, tepláků, triček a čelenek, takže si můžete své krasavce obléci dle libosti. Vývojářům se podařilo do hry nacpat úctyhodné množství serepetiček, takže prakticky vždy máte pro co čutat.

Nudit se nebudete ani v akci, kde jsou k mání čtyři základní styly hry, jež jsou volně k dispozici také v exhibici. Jedná se o klasiku v podobě 5 na 5, známého futsalu, trikově a bodově založené Panny a nakonec mého oblíbeného módu Poslední zůstává, kde se po každém gólu krátí počet hráčů a branky jsou tak malé, že by jimi neprolezla ani několikaletá anorektička. A pokud ani to nepostačí, vždy si můžete vytvořit vlastní zápas.

Pokud měla FIFA 12 multiplayer vymakaný, FIFA Street pro něj byla stvořena.

Velmi potěší propracovaný multiplayer, který je napojený nejen na Světové Turné, ale i na sociální službu Football Club, díky čemuž dokážete s kamarády skejsnout online opravdu dlouhou dobu. I zde platí pravidla kariéry, jen tu budete hrát s živými hráči, spojovat se do týmů a honit se za novou mikinou či tričkem. Online žebříčky a pošťuchování ve stylu Autologu navíc dovolí nahrávat záznamy nejlepších triků a frajeřinek, čímž pak patřičně ponížíte méně schopné kamarády. Pokud měla FIFA 12 multiplayer vymakaný, FIFA Street pro něj byla stvořena. Zápasy proti živým oponentům navíc vymazávají jeden z podstatných nedostatků titulu, čímž je nevychytaná umělá inteligence spoluhráčů. Ti se totiž zuby nehty drží svých vyhraněných oblastí, prakticky nenabíhají a dostat je do aktivního stavu není vůbec jednoduché. Často tak musíte všechno odřít sami.

Messi, jak jej neznáte

Na rozdíl od předchozích dílů, kde jsme byli svědky často příšerných karikatur a komiksového stylu, tu tentokrát nečekejte nic z řady ven vybočující. FIFA Street se přiklání k realistickému pojetí a podle toho to také vypadá. Titul obsahuje hráče z více jak 2000 světových týmů a lig a v zásadě se dá říci, že tu nenajdete rozdíl mezi oběma sériemi (rozuměj FIFA 12 a FIFA Street). Potkáte tu mnohé známé tváře a během své kariéry budete čelit i mnoha vymyšleným týmům, které zaplňují místo. Pohyby oku lahodí, animace triků vypadají skvostně a vůbec nám nechybí onen komiksový nádech, kterým byla série známá. Reboot pouličního fotbalu v podání EA sází především na krásu fotbalu jako takového a je příjemné už jen sledovat dva špičkové týmy na hřišti.

Diváci svými pokřiky nahrazují tradiční komentátory, což může být sice trochu škoda, na druhou stranu ale není nic vtipnějšího, než sledovat vítězné třesení rukama lidí kolem hřiště.

Zahrajete si v mnoha světových zemích, i když na opravdový stadión nikdy nevkročíte. Chybět ale nebudou přelidněné uličky Ria, basketbalové hřiště v Amsterdamu či futsalová hala v Londýně. Prostředí totiž podporuje pouliční styl hry a to samé by se dalo říci i o divácích. Ti totiž svými pokřiky nahrazují tradiční komentátory, což může být sice trochu škoda, na druhou stranu ale není nic vtipnějšího, než sledovat vítězné třesení rukama lidí kolem hřiště, které spíše připomíná epileptický záchvat.

Velkým přínosem pro svět triků je Impact Engine převzatý z dvanáctého dílu, i když s ním přichází staré známé vylomeniny a kiksy, kterých se tvůrci podle všeho nezbavili. Občas tak lze narazit na zajímavé kotrmelce a chaotické čutání, není to ale nic, co by kazilo výsledný zážitek a díky odlehčené atmosféře to ani moc nevadí. Celkové dění na obrazovce naopak skvěle doplňuje veselý soundtrack, složený převážně z hip-hopových, popových a tanečních skladeb. Hraní v jamajsky sladěných hadrech pod beaty mixu I’m a Drum-Machine zkrátka nemá chybu.

Hraní v jamajsky sladěných hadrech pod beaty mixu I’m a Drum-Machine zkrátka nemá chybu.

Hlavně stylově

EA rozhodně udělalo s arkádovou sérií FIFA Street správný krok. Ubralo na komiksovém ztvárnění a příliš akční hratelnosti, kterou nahradilo realistickým pojetím s božím systémem triků a dalších vychytávek. Série se tak více přiblížila milovníkům velkého fotbalu a přitom zůstala věrná svým kořenům, což je přesně to, co jsme potřebovali. Přidejte k tomu povedený a hlavně zábavný multiplayer a máte tu kandidáta na dlouhé prodřepěné dny u televize.

FIFA Street

Verdikt

Fanoušci, prahnoucí po návratu oblíbeného pouličního fotbálku mohou slavit. FIFA Street je zpět ve skvělé formě, která se pro změnu nezaměřuje ani tak na góly samotné, jako na zábavné blbnutí s míčem. Pokud zrovna nemáte do čeho čutat a FIFA 12 už se vám ohrála, doporučujeme vyzkoušet.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

pouliční fotbálek
parádně provedené triky
poutavá kariéra
zábavný multiplayer
sociální funkce
mnoho odemykatelných bonusů
kiksy Impact enginu
slabá AI spoluhráčů
pomalejší odezva
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama