Gamescom 2024: dojmy z hraní Kingdom Come: Deliverance II
i Zdroj: Warhorse Studios
Preview KCD2 Článek Gamescom 2024: dojmy z hraní Kingdom Come: Deliverance II

Gamescom 2024: dojmy z hraní Kingdom Come: Deliverance II

Daniel Jarocký

Daniel Jarocký

15
Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Další dobrodružství Jindřicha a pana Ptáčka.

Reklama

Letošní Gamescom byl mimořádně zajímavý z pohledu českých her. Už na zahajovací konferenci Opening Night Live došlo k odhalení nové Mafie a zveřejnění premiérového gameplay traileru z Kingdom Come: Deliverance 2, na který o den později navázaly více než 20 minut dlouhé záběry z hraní.

Právě očekávané středověké RPG od studia Warhorse bylo ve formě hratelného dema k dispozici také přímo na showflooru v jedné z hal kolínského výstaviště. V těchto prostorech mě přivítal tematicky laděný stánek, který vás na čas přenesl do středověké české vesnice. Návštěvníci mohli zhlédnout rytířské souboje v kolbišti, kovářskou dílnu i menší tržiště s různými předměty. 

Do těchto kulis byli navíc umístěny reálné osoby v dobových převlecích, které dodaly celému stánku živou atmosféru. Oproti standardním stánkům s několika herními stanicemi a logy jednotlivých her šlo o příjemnou změnu, která jednotlivé návštěvníky dokázala zaujmout a upozornit tak na samotnou hru.

Po vstupu do oddělené části s jednotlivými herními stanicemi a krátké anabázi s volbou lokalizace (všechny herní stanice byly zpočátku nastaveny na němčinu) jsem se mohl pustit do hraní. Titul mě přivítal příběhovým filmečkem, ve kterém se hlavní hrdina Jindřich společně se svým souputníkem Janem Ptáčkem pokusil utéct dotírajícím lapkům. Útočiště nakonec dvojice nalezla v chalupě bylinkářky Boženy. Ta se bojem fyzicky i psychicky poznamenaných hrdinů ujmula. 

Už z této úvodní filmové sekvence bylo velmi dobře patrné, jak velký skok studio v porovnání s prvním dílem z roku 2018 právě v oblasti cutscén udělalo. Nejde přitom pouze o samotnou kvalitu příběhových animací, jež se mohou bez problémů měřit s tradičními AAA tituly od zavedených studií, ale také o celkově filmovější dojem, který mě příjemně překvapil.

Po přechodu do hratelné pasáže následoval trojlístek tradičních činností z prvního dílu v podobě jídla, umytí v kádi a zabandážování rány. Poté přišel na řadu první krátký dialog se zmíněnou Boženou, díky kterému jsem mohl dobře zhodnotit kvalitu obličejů. I v tomto směru hra udělala slušný pokrok, díky kterému druhé Kingdom Come za konkurencí rozhodně nijak nezaostává. 

Na dialog s Boženou navázal první úkol rozdělený na dvě části. V té první jsem musel na přilehlé louce nasbírat konkrétní byliny a květiny, ze kterých následně Božena vytvořila lektvar pro bojem indisponovaného pana Ptáčka. Druhá část úkolu se nesla ve znamení zakopání mrtvoly jednoho ze zmíněných lapků, pro kterého se stal předchozí střet osudným. V obou případech šlo o jednoduché úkoly spíše tutoriálového formátu, díky kterým ale bylo možné vůbec poprvé opustit Boženinu chalupu a prohlédnout si venkovní prostředí. 

I v této oblasti byly velmi dobře patrné vyšší produkční hodnoty studia i jeho nárůst co do počtu zaměstnanců a zkušeností jednotlivých vývojářů. Graficky zkrátka druhý díl udělal ve všech důležitých oblastech v porovnání s prvním dílem opravdu velký skok dopředu. Dostupné demo bohužel v mém případě nenabídlo ochutnávku boje. 

Mohl jsem si však alespoň „potěžkat“ jednu z novinek v podobě kuše, kterou doplní další rané palné a střelné zbraně. Prim ale budou vzhledem ke zvolenému historickému období hrát nadále meče a sekery. Zmínku si zaslouží také přepracovaný interface, který na mě působil přehlednějším dojmem. 

Úvodní ochutnávka z Kingdom Come: Deliverance II mě dokázala utvrdit v dojmu, který jsem načerpal už z dosavadních ukázek a trailerů. Jedná se zkrátka o větší, filmovější a po technické stránce o poznání propracovanější titul, který však v jádru zůstává věrný základním aspektům prvního dílu v čele s důrazem na realismus a věrohodné zpracování středověku v českých zemích.

Kingdom Come: Deliverance II vyjde 11. února na PC i konzolích PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama