Gaming a právo: 1. díl - Loot boxy
Speciály Článek Gaming a právo: 1. díl - Loot boxy

Gaming a právo: 1. díl - Loot boxy

Marek Brada

Marek Brada

5
Platformy Windows PC Nintendo Switch Switch PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One Apple iOS Android Android

Co jsou loot boxy, jejich systém ve hrách, české právo a jste gambler, když kupujete loot boxy?

Reklama

Ve spolupráci s advokátní kanceláří SEDLAKOVA LEGAL vám představujeme speciální seriál Gaming a právo. První díl je detailně věnován loot boxům, které se dostávají do stále většího množství her. V článku se dočtete, co jsou loot boxy, reakci na rozhodnutí nizozemského soudu, kdy byli 4 vydavatelé nuceni změnit přístup, systém loot boxů ve hrách, podíváme se i na české právo a zodpovíme si otázku, zda jste gambler, když kupujete loot boxy.


Gold mine is about to expire! Loot doBoxoval? Loot boxy, zlaté doly pro herní společnosti budou už nejspíše brzo vytěženy. Staly se některé herní společnosti herním kasinem bez regulace? V čem jsou Loot box a hazardní hry podobné a v čem nikoliv?

Téma regulace loot boxů, a zda-li se jedná o typ hazardu, tvoří herním společnostem velké vrásky. Zvlášť takovým, které na tento výnosný model přetvořily veškeré herní tituly (EA, I see you). Regulace této oblasti je nevyhnutelná a je jen otázkou času, kdy se i konkrétní zákonná úprava objeví ve více státech, zejména v evropských.

Gaming a právo: 1. díl - Loot boxy
©Blizzard Entertainment, Inc

Co je Loot box?

Jedná se o jednoduchý mechanismus. Koupím si magickou „krabici“ za sumu peněz a na oplátku získám šanci na určité vylepšení vzhledu mého avatara, speciální pohyb, vzhled zbraně, nového hrdinu. Problém je ona „šance“. Může se stát, že za 100 Kč budu vypadat jako UltratripleZor lvl 999, který je nejlepším hráčem na světě, nebo dostanu malý bezcenný kamínek (! při sesbírání 1000 kamínků je možné poskládat velký kámen!... skvělé).

Tento mechanismus, Loot box, není novinkou. Stačí si vzpomenout na baseballové kartičky a Magic karty. V PC světě se objevil už v roce 2004 a to ve hře MapleStory (Japonsko), šlo si zakoupit tzv. „Gachapon tickety“, za které mohl hráč získat vylepšení pro svou postavičku. Naše krajiny (EU a NA) navštívily loot boxy ve hře Team Fortress 2 od Valve v roce 2010.

Gaming a právo: 1. díl - Loot boxy

V čem je problém?

Herní společnosti využívají stejných psychologických metod jako kasina, ale nejsou stejně regulovány. Ochrana proti hrám založeným na hazardu je důležitá, a proto se vytváří tvrdé zákony, které společnosti provozující hazardní business omezují.

Lákavá představa rychle zbohatnout je velice nebezpečná. Stačí jednou okusit pocit výhry a budeme chtít výhru zažít znovu. Otevření packu v CS:GO s Karambit (nebo jeho „skoro“ získání) nás motivuje k dalšímu pokoušení štěstí.

Hazardní hry a Loot box fungují velice podobně. I když například nezískáme reálné peníze, tak pro nás a velkou skupinu dalších gamerů je např. legendární skin, či diamond rank symbolem jakéhosi statusu a hodnotu má.

Co na to zákon? Je Loot box hazardní hrou?

Náš zákon č. 186/2016 Sb. o hazardních hrách mimo jiné upravuje hazardní hry a jejich druhy, podmínky jejich provozování a opatření pro zodpovědné hraní. V případě, že by Loot box spadal pod Zákon o hazardních hrách, herní společnosti by musely získat licenci od Ministerstva financí.

Pro splnění podmínek této licence je zapotřebí splnit velké množství požadavků, od nutné registrace, prověření osoby, věkového limitu, limitu vkladu, omezení doby hraní, odborného posouzení a osvědčení pro technické zařízení a mnoho, mnoho dalších.

Loot box by musel podle zákona naplnit předpoklady pro:

1) obecnou definici hazardní hry,

2) a také je nutná možnost zařazení Loot boxu do jedné z přesně daných kategorií her upravených zákonem (např. loterie, kursová sázka, technická hra, bingo).

Co je tedy Hazardní hra? [1]

- Jedná se o hru, sázku nebo los.

- Je zde vložení sázky, jejíž návratnost není zaručena.

- O návratnosti rozhoduje zcela nebo zčásti náhoda nebo neznámá okolnost.

Připomíná vám to Loot box? Je to mini hra. Koupím si Loot box a můžu pouze doufat, že něco hodnotného získám. Pokračujeme dále.

Zákon dále vyžaduje, aby se herní aktivita dala zařadit do jedné z přesně daných kategorií (např. loterie, kursová sázka, technická hra, bingo).

Loot box je v některých aspektech podobný Technické hře a Loterii.

Jedná se o Technickou hru (Tedy: „hazardní hru provozovanou prostřednictvím technického zařízení přímo obsluhovaného sázejícím“)?

Nebo se jedná o Věcnou loterii, tedy že je vydán určitý počet losů a výhra je podmíněná vylosováním určitého losu (v našem případě boxu)?

Nyní zpátky k tomu, co by musel Loot box splňovat 1) hazardní hra, 2) přesně daná kategorií her.

Dle mého Loot box splňuje požadavky obecné Hazardní hry bez problému. Horší situace nastává se zařazením do určité kategorie hry. Toto zařazení je nutným předpokladem k tomu, aby se na Loot box Zákon o hazardních hrách vztahoval. Jak je zmíněno výše, Loot box má nejblíže k Technické hře, ale úvahy jsou zbytečné díky obecným podmínkám výhry §10/1, kdy se pro technickou hru a řadu dalších stanovuje povinnost peněžní výhry. Loot box oproti tomu poskytuje výhru nepeněžní a při nenaplnění podmínek tohoto ustanovení nemůžeme pokračovat dále; to že se peníze dají dodatečně získat je věc druhá. Technická hra tedy odpadá, stejně jako ostatní hazardní hry s výjimkou věcné loterie a tomboly, které peněžní výhru nevyžadují.

Princip Loot boxu se ale od Věcné loterie liší. U Loot boxu nemáme omezen počet nákupů a u každé krabice máme šanci na výhru. Naopak loterie obsahuje několik sérií losů, ze které jsou některé výherní (počet losů a výherních losů je tedy předem znám a omezen).

Pro případnou kvalifikaci Loot boxu jako Hazardní hry je tedy nejspíše nutné upravit zákon. Buď vytvořit novou kategorií přímo pro Loot box nebo použít kategorii technické hry při odstranění požadavku na peněžní výhru (což nejspíše nepůjde kvůli riziku u tradičnějších technických her – výherních automatů).

Problematiku nyní prověřuje Ministerstvo financí [2] a na základě členství ČR v Gaming Regulators European Forum (GREF) [3] již ČR navázala spolupráci se 14 státy pro společné úsilí při řešení tohoto problému, takže návrh nové regulace na sebe pravděpodobně nedá dlouho čekat.

Česká republika tedy zatím nezakázala tento systém, ani jej nepovažuje za hazard podle zákona.

Co jiné státy?

Nizozemsko a Belgie se úspěšně snaží o regulaci Loot boxů a usilují o celoevropský přístup. V Nizozemí vyšla i studie, Study into loot boxes: „A treasure or a burden?“, která zmínila, co je pro Loot boxy přípustné a co nikoliv.

Důležité body ze studie:

- Za nejvíce problémové označila nebezpečí vzniku předpokladů pro závislost, zejména u dětí a mladých lidí (pod 21 let). [4]

- Uvedla podobnost například k jiným Technickým hrám jako ruleta a výherní automaty. Upozornila na možnost neomezené koupě Loot boxů, při jejichž otvírání jsou použity vizuální a zvukové efekty, podobně jako při výhře na výherních automatech. Velice nebezpečný je i „near miss“ jev, „skoro výhra“ (CS:GO!).

Gaming a právo: 1. díl - Loot boxy

- Zmínila možnost dalšího prodeje virtuálních předmětů, které hráč z Loot boxu získá. Tato možnost a snadné převedení na reálné peníze hráče ještě více motivuje k dalšímu zkoušení štěstí.

Dopady studie a současný stav:

Vývojáři se zatím vyhýbají změně svých Loot box modulů a raději přistupují k prozatímním řešením. Například neumožňují otevření Loot boxu nebo použití trhu pro virtuální předměty. Je to ale spíše mezikrok při čekání na zákonnou úpravu, podle které budou následně systémy upraveny.

Nizozemsko, Belgie:

- FIFA 18, Dota 2, PlayerUnknown's Battlegrounds and Rocket League [5] byly v rozporu s nizozemským zákonem o hazardních hrách.

- Možná pokuta až 22 miliónů korun pro ty, kdo své herní tituly neupraví.

- Některé hry už svůj systém upravily, například neumožňují použití trhu pro virtuální předměty, [6] nebo se raději stáhly. [7]

USA:

- US Federal Trade Commission, federální autorita, začala situaci ohledně Loot boxů prověřovat. [8]

Hawaii [9]

– Zákaz prodeje jakékoli hry obsahující prodej Loot boxu (koupě itemu s náhodnou výhrou) komukoli pod 21 let.

-Nutné označení her, které tyto Loot boxy koupit umožňují.

Polsko:

-Podobně jako u nás je Loot box prověřován státními autoritami.

-Nelze plně zařadit do kategorie hazardních her (stejně jako u nás s Technickou hrou a Loterií) a je zde požadavek na hotovost nebo hmotnou podobu výher.

-Také podepsalo deklaraci o regulaci a společném postupu proti gamblingu.

Austrálie:

- Komise (Environment and Communications References Committee) na základě pověření senátu prohlásila, že herní společností pomocí loot boxů působí hazardními taktikami na spotřebitele. [10]

- Připravují novou regulaci, stará naráží na problém např. s peněžní výhrou.

ČR (pro rekapitulaci):

- Podepsalo deklaraci o regulaci a společném postupu proti gamblingu ve hrách spolu s například Francií, Španělskem, Británií, Nizozemskem, Polskem.

- Loot box není zatím formou hazardní hry, ale do budoucna se to nejspíš změní.

Jaké „Loot boxy“ budou obecně nejspíše v pořádku

- Nebudou obsahovat prvek náhody (jestli chci utratit za obleček 20.000 Kč, nebude v tom problém, ale musím vědět co a za kolik kupuji).

- Budou obsahovat prvek náhody, ale bude zde popsán jeho herní mechanismus. [11]

- Nebude se jednat o náhodné pay-to-win lootboxy (jejich opakem jsou kosmetické).

- Uvedení informace na obalu hry o existenci prvku náhodných výher (hlavně pro rodiče, kteří nyní netuší, co znamená „noob“, natož „Loot box“).

- V případě hry pro dospělé bude obecně minimum omezení (Jedná se o hry s ratingy PEGI 18 a ESRB ADULTS ONLY). Herním společnostem se však tyto hry nevyplatí (trh pro dospělé hráče je zatím poměrně malý).

Závěrem dodávám, že regulace v této oblasti je i díky velkému mezinárodnímu zájmu nevyhnutelná. Na jedné straně zde stojí ochrana zdraví obyvatelstva, obzvláště dětí, a na druhé straně možnost velkých příjmů pro státní rozpočet. Herní průmysl je velice lákavý a možnost danit herní společnosti stejně jako provozovatele hazardních her regulaci pomůže.

Jak jde z celého článku vidět, regulace této oblasti není jednoduchá a je třeba, aby se případné budoucí úpravy této oblasti zakládaly na kvalitních studiích. Doufám tedy, že zákonodárci úpravu neuspěchají a nebudou dávat na roveň praktiky EA (FIFA Ultimate Team) [12] a například CD Projekt Red (the Witcher 3). [13]V české republice tedy zatím Loot boxy hazardní hrou nejsou.

Gaming a právo: 1. díl - Loot boxy

Je pravdou, že lidé riskují denně v nejrůznějších situacích, od nástupu do auta po burzu, ale v případě Loot boxů se opravdu jedná o praktiky, které se dle mého až příliš podobají kasinu a hracím automatům.

Děkuji za přečtení.

Marek Brada, paralegal ve společnosti SEDLAKOVA LEGAL


Jaký je Váš názor na Loot boxy obecně a v určitých hrách?

P.s. Doporučuji video CS:GO - Quest for Karambit, pobaví + ukáže problém

[1] §3 zákona č. 186/2016 Sb.., o hazardních hrách: „…hra, sázka nebo los, do nichž sázející vloží sázku, jejíž návratnost se nezaručuje, a v nichž o výhře nebo prohře rozhoduje zcela nebo zčásti náhoda nebo neznámá okolnost.“

[2] https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2018/cr-navazuje-uzkou-spolupraci-se-14-zemem-32909

[3] https://www.mfcr.cz/cs/soukromy-sektor/hazardni-hry/zahranicni-spoluprace-v-oblasti-hazardu/zahranicni-spoluprace-v-oblasti-hazardu/cesko-udava-evropsky-trend-v-regulaci-ha-32064

[4] Study into loot boxes: „A treasure or a burden, p.6

[5] https://nos.nl/artikel/2228041-populaire-games-overtreden-gokregels.htmlv

[6] https://www.ign.com/articles/2018/06/20/the-netherlands-starts-enforcing-its-loot-box-ban

[7] https://www.theguardian.com/games/2018/nov/21/square-enix-pulls-games-mobius-final-fantasy-belgium-loot-box-banv

[8] https://www.digitaltrends.com/gaming/ftc-will-invesigate-loot-boxes/

[9] https://www.capitol.hawaii.gov/session2018/bills/HB2686_.HTM, https://www.capitol.hawaii.gov/session2018/bills/HB2727_.HTM

[10] https://www.aph.gov.au/Parliamentary_Business/Committees/Senate/Environment_and_Communications/Gamingmicro-transactions/Terms_of_Reference

[11] https://support.riotgames.com/hc/en-us/articles/207884233-Hextech-Crafting-Guide

[12] https://www.polygon.com/2018/3/16/17130402/star-wars-battlefront-2-loot-crates-progression-changes-opinion

[13] https://www.pcgamer.com/cd-projekt-red-responds-to-loot-box-controversy/

Článek pro čtenáře Zing.cz napsala advokátní kancelář SedlakovaLegal.com

Gaming a právo: 1. díl - Loot boxy
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama