Ghost of Tsushima Director's Cut a další hry čelí review bombingu
Ghost of Tsushima Novinka Ghost of Tsushima Director's Cut a další hry čelí review bombingu

Ghost of Tsushima Director's Cut a další hry čelí review bombingu

Jan Urbančík

Jan Urbančík

47
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 5 PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch

Donutí to Metacritic ke změně?

Reklama

Review bombing je problém, který je tu s námi už několik let. Do popředí zpráv se dostal především v roce 2019, kdy se terčem kritiky staly exkluzivní hry pro Epic Games Store, ale tím to neskončilo. Titulů, které musí čelit review bombingu stále přibývá, mnohdy ani není známa přesná příčina. Jednotlivým hrám to ale samozřejmě velmi uškodí, zvlášť pokud jde o menší indie tituly, kterým i pár negativních recenzí kompletně zkazí celý průměr, jenž se na Metacriticu neukazuje.

Jako příklad můžu uvést kolekci The Great Ace Attorney Chronicles, která vyšla na konci července, z naší recenze si odnesla 9/10 a na Metacriticu má od kritiků skóre 86. U recenzí od hráčů už je ale průměr 6,9 na Switchi a na zbylých platformách dokonce pod 6. Čím je to zapříčiněno? Nikdo netuší. Oba díly, které jsou v kolekci obsaženy, jsou fanoušky považovány za jedny z nejlepších her celé série a například na Steamu (kde uživatel pro napsání recneze musí titul vlastnit) má 95 % kladných recenzí.

Podobný případ nyní nastal u vylepšené verze Ghost of Tsushima s označením Director's Cut. V naší recenzi jsme jí udělili také 9/10 a světový průměr je 88. U hráčů ale bylo skóre 5,4 (teď už se zvedlo na 6,4) a na PlayStationu 4 dokonce 3,8. Terčem kritiky se stala především cena, ale jen kvůli ní spousta hráčů uděluje hře 0/10.

Kde je tedy problém? Především v tom, jak Metacritic funguje. Hodnocení hry totiž může přidat jakýkoli uživatel a stránky nemají možnost zkontrolovat, jestli daný hráč titul skutečně vlastní a pokud ano, tak jestli ho dohrál. Spousta lidí se tedy chytne nějaké kritiky a hře udělí nejnižší možné hodnocení, přestože hru třeba vůbec nehráli, anebo moc dobře vědí, že to není žánr, který by je zajímal (to je především případ Ace Attorney).

Bude zajímavé sledovat, jestli s tím Metacritic něco udělá. Už loni se na platformě zavedlo pravidlo, že recenze je možné přidávat až určitou dobu po vydání, ale jak je vidět, moc to nepomohlo.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama