Goat Simulator - pic kozu do vazu
Recenze Goat Simulator - pic kozu do vazu

Goat Simulator - pic kozu do vazu

Martin Cvrček

Martin Cvrček

48

Zahráli jsme si pravděpodobně nejšílenější placený titul posledních let, abychom zjistili, co lidi láká na běhání s kozou a zda to vůbec může dlouhodobě zabavit.

Reklama

Goat Simulator se nám nejprve představil jako pouhý vtip vývojářů ze studia Coffee Stain Studios. Pak se ale z vtipu stal skutečný produkt, který si záhy získal až překvapivou popularitu. Je vidět, že neotřelé, klidně i šílené a praštěné věci lidi v dnešní době plné stagnujících a neustále omílaných žánrů prostě lákají. Proto jsem se i já vžil do role kozy, abych si nový hit internetu a jednu z nejprodávanějších her na Steamu sám zkusil. Říká se, že Goat Simulator udělá z člověka blázna, že způsobí duševní pohnutí v šesti nedělích, jak by řekl dobrý voják Švejk. Já jenom vím, že navzdory veškerému zdání je to docela slušná zábava.

Méééééé

Čekáte, že vzhledem k názvu je Goat Simulator skutečný simulátor? Že se vžijete do nějaké obyčejné kozy, která támhle na farmě dojí mléko a bečí ve chlívě? Omyl, přátelé. Myslím, že už na první pohled je jasné, že tahle hra by se dala popsat neskutečným množstvím pojmů, ale slovo "simulátor" mezi ně rozhodně nepatří. Ujmete se totiž role kozy pohybující se na mapě malebného předměstí, a je zcela na vás, co budete dělat. Můžete jenom pobíhat kolem, nechat se srážet auty, trkat do lidí a ničit jim vybavení jejich domů či oslavy. Můžete skákat po trampolínách a matracích, zkoušet, co dokáže obětní místo v lese, létat po nebesích pomocí jetpacku, projíždět se na obří skluzavce, zařídit na benzínce explozi, před kterou by smekl i Michael Bay. Můžete bojovat v ringu s ostatními kozami a zahrát si Flappy Goat na televizi. Zkrátka, aktivit na vás čeká skutečně dost. A to jsem ještě nezmínil takové maličkosti, jako možnost stát se královnou všech koz a cestovat do vesmíru. Vážně.

A to je vlastně celá podstata hratelnosti. Máte k dispozici různorodou a na aktivity bohatou mapu, kde můžete dělat všechny krávoviny (nebo spíš koziny), které vás napadnou. Protože vy jste prostě mocná koza, která má dovolené vše, a nikdo s tím nemůže nic udělat. Tak to prostě je, nehledejte v tom žádnou logiku. Všechny aktivity jsou každopádně velmi dobrá a často dost originální zábava, takže byť může ledacos z toho, co jsem vyjmenoval, znít jako totální šílenost, nemohu proti tomu říct ani popel. Zvlášť když řadu aktivit obohacuje zajímavě vyřešená fyzika a bugy.

Tentokrát jsou totiž různé chyby součástí hratelnosti. A víte co? Ono to v takhle praštěné hře vůbec nevadí. Spíše naopak, což poznáte, až se hlava vaší kozy při létání s jetpackem zasekne ve zdi, až při lezení po žebříku začne ta hlava přihlouple rotovat a natahovat krk nebo až se jazyk, kterým lze zachytit prakticky jakýkoliv menší předmět, potáhne přes celou silnici. Bugy jsou tak skutečně zajímavým a často i vtipným oživením hratelnosti, ne žádnou překážkou. Ke cti pravděpodobně naprosto šílených vývojářů navíc připočtu fakt, že hra nepadá (s výjimkou cíleného pádu hry pro splnění jednoho z mnoha neméně šílených achievementů) a celkově postrádá jakékoliv technické chyby, které by člověku kazily hraní. Technická stránka je celkově na slušné úrovni. Grafika sice není na první pohled žádný zázrak, ale rozhodně neurazí, tedy s výjimkou dohlednosti, která by si zasloužila zlepšení nebo alespoň nějaký posuvník v nastavení. Ne že by představovala velký problém, ale občas je zkrátka divné sledovat, jak v relativně malé vzdálenosti doskakují stromy a další objekty. Ani hudba každopádně neurazí a její praštěný styl ideálně doplňuje vaše blbnutí.

Případ pro Chocholouška

Pokud ale nechcete jen bezhlavě řádit, Goat Simulator přeci jen nabízí alespoň trochu cílené činnosti. Jednak tu jsou questy, spočívající třeba v dosažení určitého skóre, které získáváte za veškeré aktivity, dále za přejetí autem, provedení speciálního skoku s otočkou, odhození předmětu do určité vzdálenosti nebo dosažení nebes. Questy vás tak opět svádí ke všem možným bejkárnám, ale máte alespoň nějaký cíl. Podobně mohou posloužit již zmíněné achievementy a za zmínku stojí i možnost odemykat si další kozy, nebo přesněji řečeno hratelné entity. Kromě výchozí, šedé kozy, která každou chvíli drhne zadkem po zemi, si tak lze za určitých okolností odemknout andělskou kozu, ďábelskou kozu nebo klidně o pštrosa a robota. Je to sice jen maličkost, ale i to dokáže alespoň trochu oživit hratelnost. Pokud vám navíc možnosti samotné hry nestačí, můžete navštívit Steam Workshop, kde se postupně hromadí výtvory hráčů. Není proto těžké zahrát si za Shreka nebo duhovou či výbušnou kozu.

Na Workshopu jsou také v omezené míře ke stažení nové mapy, které jsou dříve nebo později potřebné jako sůl. Tím se dostávám k jednomu z mála problémů, které Goat Simulator má. Oficiální mapa je dost malá. Je sice bohatá na všechny možné činnosti a také velmi dobře zpracovaná, ale zároveň je prostě malá, a tak se za chvíli okouká. Navíc s tím souvisí další problém. Nezanedbatelný stereotyp. Jakmile si všechno vyzkoušíte, už můžete prostě jen blbnout, a to poměrně rychle omrzí. Do budoucna sice vývojáři plánují bezplatné přidání nové mapy a dokonce i lokálního multiplayeru, současný stav hry je ale prostě takový.

Ve výsledku je proto Goat Simulator spíše taková jednohubka, která zabaví maximálně na pár hodin. A i to by možná bylo trochu přehnané tvrzení. Je tedy jen na vás, jestli jste ochotní za něco takového dát 10 Euro. Faktem nicméně je, že navzdory rychle rostoucímu stereotypu a malé mapě je všechno velká zábava. Občas zkrátka není od věci popustit uzdu své fantazii, vypnout mozek a jenom tak bez většího smyslu řádit jako pominutí. Pokud zrovna něco takového potřebujete, troufám si říct, že Goat Simulator je pro něco takového úžasný kandidát.

Goat Simulator - pic kozu do vazu

Verdikt

Naprosto šílená, nereálná a po čase stereotypní hříčka, která je ale zároveň překvapivě zábavná a rozhodně originální. Pokud za každou cenu dáváte přednost inteligentní zábavě, Goat Simulator vám nic nedá. Pokud ale potřebujete nějaký doslovný odvaz a záminku pro chvilkovou odstávku mozku, pravděpodobně nenajdete vhodnější počin. Tohle mohl vymyslet jenom absolutní blázen nebo absolutní génius.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

praštěná hratelnost
množství různorodých aktivit
slušně zpracované prostředí
podpora Steam Workshopu
brzký stereotyp
malá rozloha mapy
nízká dohlednost
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama