Gotham City Impostors - béčkové Team Fortress
Gotham City Impostors Recenze Gotham City Impostors - béčkové Team Fortress

Gotham City Impostors - béčkové Team Fortress

Daniel Kremser

Daniel Kremser

17

Naneštěstí ne všechny hry s netopýřím mužem mohou být úspěšné! Tahle je toho jasným důkazem.

Reklama

Recenze z hraní PC verze

Batman má v poslední době statut skvělé zábavy nejen na stránkách komiksů a filmových plátnech, ale i na monitorech našich počítačů a konzolí. Herní adaptace netopýřího muže z rukou Rocksteady je jednou z nejlepší her minulého roku a není pochyb o tom, že herní hvězda téhle značky bude zářit ještě dlouhou dobu. Proto není divu, že se vydavatel snaží na slávě Batman: Arkhan City přiživit i menší multiplayerovou odbočkou.

Tedy, ona je to popravdě odbočka dosti velká. V případě dnes propíraného Gotham City Impostors se totiž nedočkáme ani parádního příběhu, ani jedinečně temné grafiky a už vůbec se nedočkáme akční adventury. Gotham City Impostors se dají jednoduše definovat, jako Team Fortress 2 zasazený do reálií batmanovského univerza. Čeká nás tak barvitá grafika, neuvěřitelná porce zábavy, obskurností nebo šíleností a hlavně čistokrevná FPS ve stylu Call of Duty. Může ale vůbec něco takového fungovat jako jeden celek, být to skvěle zpracované a stát doslova lidovou cenu?

Kombinace konkurentů

Předem můžete všichni zapomenout na singlovou kampaň. Tohle je čistě multiplayerové vyžití, a pokud tak neradi zabíjíte jiné hráče, rovnou se vraťte k Arkham City. Jestli se však počítáte mezi tu druhou skupinu a v žílách vám koluje multiplayerová krev, pak byste asi měli zpozornět. Na stole totiž máme tak trochu bizarnější Call of Duty.

Hratelnost příjemně skloubila levelování z Call of Duty a úpravu postavy z Team Fortress. Tvůrci se navíc nebáli trošku si zaexperimentovat.

Někomu se může zdát přirovnání ke slavné sérii scestné, ale věřte, že principy Call of Duty kopíruje tahle hra více než věrně. Nikoho tak asi nepřekvapí hlavní náplň hry, a sice střílení. Střílení čímkoli, jakkoli, do kohokoli a nakonec i kdekoli. Opravdu se mnohdy nad kreativitou tvůrců více než podivíte. V úvodu jsme totiž zmínili Team Fortress 2 a právě odtud si autoři z Monolith Productions půjčují ztřeštěné a docela rozsáhlé možnosti úpravy postavy a neskutečně obsáhlou škálu všemožných kravinek.

Račte si jen vybrat

Všechno samozřejmě začíná už u vzhledu. Chcete napůl Jokera a napůl Drákulu? Je libo obtloustlý Batman zkřížený s gaučovým povalečem nebo dokonce pedofila připomínajícího klauna? Žádnou raritou dokonce není ani dívky z E55 lehce parodující karikatura Harley Quinn. Předmětů upravující pouze vizuál vaší postavy je prostě neuvěřitelná kupa a jen tak se jimi neprokoušete. Rozhodně to ale není všechno.

K všemožným blbůstkám ověšené a značně výstředně oblečené postavě si dále můžete pořídit maskota a od Call of Duty se obšlehly všemožné emblémy a podpisy. Stejně jako vzhled postavy vás totiž definuje i jakási podpisová karta, na které všem můžete jasně ukázat, kdo je tady nejlepším hráčem.

Zatím to však všechno bylo pouze o vzhledu. Gotham City Impostors ale nabízí i rozsáhlou zásobu odemykatelných zbraní a předmětů. Zatímco zbraňový arzenál se drží spíše v konzervativnějších vodách, s ostatními herními předměty je to už jiné. Není problém nechat se zabít bumerangem, zasebevraždit se v pasti na medvědy nebo třeba skončit se shurikeny v hrdle. Zmínil jsem přitom jen špičku ledovce.

On totiž v téhle hře může být trošku netradiční i pohyb po mapě. Říkal někdo něco o skákacích botách, vystřelovacím háku nebo kolečkových bruslích? Ano, opravdu až takhle je nové batmanovské povyražení ztřeštěné.

Zkušenosti jsou základ

Široká škála předmětů ve hře navíc není jen na okrasu. Vývojáři skvěle zvládli systém levelování a odemykání nových předmětů. Jelikož můžete dojít až k neuvěřitelnému levelu 500, určitě se nemusíte bát nudy. Neustále máte co získávat a hlavně nemáte pocit, že všechno trvá věčnost. Optimálně je nastaven i přísun zkušeností.

Levelování je zdařile navržené a přísun bodíků opravdu vyvážený. Nikdy tak necítíte přílišnou frustraci.

Ty ostatně dostáváte téměř za cokoli. Bodíky se přikutálí za každý úspěšný zásah a všemožné bonusy za kreativní zabití už snad ani nemusím zmiňovat. Kdo někdy hrál Call of Duty, bude se zde cítit jako doma.

Hratelnost je tak někde na pomezí mezi hrami od Valve a Infinity Ward a nutno říci, že minimálně z počátku se jedná o příjemně svěží průnik, který v prvních hodinách neuvěřitelně zabaví. Ale to je asi tak všechno, co lze téhle hře přičíst k dobru. Zbytek je totiž pouze jedna poměrně velká marnost.

Hororová registrace

Horor se ze hry stává už při jejím prvním spuštění. Ti znalejší jsou si již dávno vědomi, že bez služby Games for Windows Live si prostě nezahrajete. A právě v tom je kámen úrazu. Nikdo totiž jednoduše pořádně netuší, jak tenhle výmysl funguje a všelijaké errory či chyby se nevyhnou téměř nikomu. O pochybném systém updatů, který rád nefunguje, ani nemluvě. Radši nerozpitvávejme nutnost vytvořit si pro hraní ještě další Warner Bros účet.

Ano, je to otrava a opravdu veliká, ale stále se to dá přetrpět. Ony však problémy u složité registrace nejprve začínají. Další problém se objevuje v okamžiku, kdy byste si rádi zastříleli. Najít totiž na serverech dostatek hráčů je v případě PC verze menší zázrak. Nevyhnete se tak prodlevám atakujícím v klidu i několik minut.

Kdo si půjde zahrát?

Prázdné servery pak nejsou ani zdaleka jediným tristním problémem, který myšlenku pouze multiplayerového titulu tak trošku zabíjí. K mé velké nelibosti totiž Gotham City Impostors obsahují pouhopouhé 3 onlinové módy a navíc se jedná pouze o naprosté klasiky žánru. O počtu a rozmanitosti map nakonec asi škoda mluvit.

Hlavním problémem hry je nízký počet herních módů, map a nakonec i těch hráčů, což je asi zdaleka to nejhorší.

Pár hezkých nápadů se zde sice najde, ale v celkovém důsledku je to taktéž bída. Po celou dobu hraní jsem se nemohl zbavit pocitu koridorovosti a až okaté stísněnosti. Celou situaci nezachraňují ani všudy přítomné rampy nebo trampolíny. Až příliš často totiž narážíte na neviditelné překážky.

Slabý průměr

Korunu celému dílku nasazuje grafika. Oproti hrám od Rocksteady se sází na barvy všech odstínů a jak už bylo řečeno v úvodu i na nejeden bláznivý nápad. Tvůrcům se však ani těmito pozlátky nedaří zakrýt lehce zpátečnická grafika, která již má nějaký ten rok za sebou.

Částečně by se tento fakt dal ospravedlnit alespoň cenou, která se pohybuje okolo 10 euro, ale ani tak to na konkurenci nestačí. Takový Team Fortress 2 totiž vypadá daleko lépe a navíc se dá hrát v podstatě zadarmo.

Gotham City Impostors jsou v tom dobrém slova smyslu střelenou hrou, jejíž základní hratelnost vůbec není špatná. Směska Call of Duty a Team Fortressu ostatně již sama o sobě nemůže znít úplně nejhůře. Obzvláště se mně pak zalíbil systém sbírání zkušeností a neskutečná hromada postupně odemykatelných předmětů.

Přesto je nutné mít na paměti, že se jedná o čistokrevné béčko se zastaralou grafikou a poměrně citelnými problémy. Hlavně na multiplayerovku disponuje hra nízkým počtem módů a map a servery naneštěstí zejí prázdnotou. Jedná se tak o kousek hlavně pro otrlé.

Gotham City Impostors

Verdikt

Prvotní nápad byl dobrý a nakonec se to ani nehraje špatně. Ale hráčům zvyklým na určitý standard asi Gotham City Impostors moc po chuti nebudou.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

nápad
levelování
široká škála odemykatelných předmětů
obsáhlý editor postavy
cena
grafika
prázdné servery
nízký počet módů a map
GfWL
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama