Grafické karty: průvodce výhodami GeForce GTX 16. řady
Novinka Grafické karty: průvodce výhodami GeForce GTX 16. řady

Grafické karty: průvodce výhodami GeForce GTX 16. řady

Inzerce

Inzerce

Platformy Windows PC

Přehled jejich vlastností a doporučení pro různé uživatele i hry.

Reklama

GPU GeForce GTX 16. řady sice nenabízejí nejnovější funkce DLSS nebo plnou podporu Direct X 12 Ultimate včetně ray tracingu, které jsou doménou GeForce RTX. Architektura Turing má však i tak co nabídnout a navíc NVIDIA u svých GPU nabízí celou řadu užitečného software i funkcí. Často lze tyto grafické karty najít s velmi zajímavým poměrem cena-výkon, který může oslovit např. příležitostné hráče, nadšence do battle royale her nebo streamery.

Architektura Turing

Trochu technologie na úvod: Shadery Turing umí paralelně spouštět výpočty s pohyblivou desetinnou čárkou i celých čísel, jsou vybaveny adaptivní technologií stínování a novou sjednocenou architekturou paměti, která oproti své předchůdkyni disponuje dvojnásobnou velikostí mezipaměti. V praxi to znamená podstatný nárůst výkonu a až o 40% vyšší energetickou efektivitu v porovnání s předchozí generací, tedy GeForce GTX 10. řady, což pomáhá šetřit elektřinou i zajištění tiššího chodu. Nejpodstatnější je však výkon a tady je zlepšení až okolo 50 % oproti srovnatelné třídě GPU z předchozí generace.

GeForce Experience

GeForce Experience je bezplatná aplikace pro majitele GeForce GPU, která jim nabízí řadu výhod. Kromě automatické optimalizace nastavení her pro co nejlepší poměr stabilního výkonu a kvality zobrazení se stará o pravidelnou aktualizaci game ready ovladačů a přináší zajímavé funkce jako Ansel, Highlights nebo Freestyle.

  • Ansel není jen další aplikace na pořizování screenshotů. Ve skutečnosti se jedná o komplexní nástroj pro pořizování pěkných fotografií z herního prostředí. Záběry lze nastavit z téměř libovolného úhlu, nastavit extrémně vysoké rozlišení např. pro výrobu plakátu, vykouzlit 360° snímky a výsledek ještě upravit pomocí filtrů. Snadné je i sdílení z aplikace na sociální sítě.
  • Highlights nabízí opakovaný záběr nejzajímavějších momentů ve hře. Hráčům se automaticky zaznamenávají nejlepší killy, ale i jejich úmrtí. Vše si pak mohou v klidu prohlédnout, rozebrat a vybranými momenty se opět pochlubit na sociálních sítích.
  • Aplikací freestyle filtrů přímo ve hře si lze značně přizpůsobit vizuální stránku hry. V létě minulého roku byla také rozšířena o populární ReShade filtry, které dokáží např. znatelně zvýšit ostrost nebo zvýraznit detaily a lze je využít také ve výše uvedené funkci Highlights. Zajímavý je také filtr Sharpen, kterým lze, jak již název napovídá, dosáhnout ostřejšího a detailnějšího obrazu.
Grafické karty: průvodce výhodami GeForce GTX 16. řady

Game Ready ovladače

Kvalitní a stabilní ovladače jsou základním kamenem herního zážitku. NVIDIA je optimalizuje pro zásadní tituly tak, aby nabídly už od jejich uvedení na trh co nejlepší výkon. Slouží také k implementací podpory nových funkcí jako ray tracing nebo DLSS 2.0, čehož jsme byli nedávno svědkem u MechWarrior 5 nebo Control. Všechny Game Ready ovladače jsou navíc pečlivě testované a certifikované v programu WHQL (Windows Hardware Quality Labs) společnosti Microsoft. Ovladače lze instalovat jak ručně, tak je udržovat snadno a pohodlně vždy aktuální prostřednictvím GeForce Experience.

Turing integer scaling

Také milovníci retro her a pixelartové grafiky v populárních titulech jako FTL, Hotline Miami nebo třeba Terarria si přijdou na své. S aktuálními Game Ready ovladači lze na GPU architektury Turing využí funkce "integer scaling", která zajistí ostřejší škálování obrazu. Rozdíl jeskutečně dramatický a vidět na první pohled.

Grafické karty: průvodce výhodami GeForce GTX 16. řady

NVENC

Architektura Turing také nabízí vylepšený dedikovaný hardwarový enkodér NVENC, který ocení zejména streameři. Běží na nezávislé sekci GPU a stará se komprimování obrazu vykreslovaného GPU během hraní do menšího formátu potřebného pro živý stream tak, aby nezabral zbytečně mnoho místa, ale stále zůstal co nejkvalitnější. Umožňuje tak šetřit výkon oproti softwarovým enkodérům, které vytěžují procesor počítače. Zapříčiňují tak propad FPS ve hře i streamu až o desítky procent. NVENC odlehčuje CPU i GPU a umožňuje jim plně se věnovat hře, dopad streamování na výkon je díky tomu téměř neznatelný. Samozřejmostí je také podpora populárních streamovacích aplikací jako Open Broadcaster Software a XSplit. Nejnovější verze enkodéru je dostupná v Kartách GeForce GTX 1660, 1660 Super a 1660 Ti.

NULL (Nvidia Ultra Low Latency Mode)

Hráče kompetitivních titulů také jistě potěší režim ultra nízké latence, který pečlivě plánuje snímky pro renderování těsně před moment, kdy je GPU potřebuje a tím výrazně zlepšuje odezvu celého systému. Nejvíce je tento mód znát při FPS v rozmezí od 60 do 100, kdy přináší responzivitu typickou pro vyšší počty snímků za sekundu bez nutnosti snižovat grafickou kvalitu hry.

Střih videa a tvorba grafiky

U současné generace GPU opět došlo k navýšení počtu CUDA jader, které lze efektivně použít pro akceleraci zpracování a tvorby grafického i video obsahu. Grafické karty GeForce GTX dnes lze využívat v široké škále populárních aplikací pro tvorbu obsahu, mezi které patří např. produkty Adobe nebo Blender. Nejnáročnější uživatelé pak mohou sáhnout o řadu výše, do rodiny GeForce RTX, která pro vybrané funkce navíc nabízí také dedikovaná RT a Tensor jádra.

Jakou GPU vybrat?

Záleží na preferencích každého hráče a míru kompromisu, kterou je ochoten učinit v grafickém nastavení a plynulosti hry. GPU GeForce GTX 16. řady jsou obvykle nejvhodnější pro hraní v rozlišení 1080p, nejvyšší modely pak v některých hrách zvládají i 1440p. Pro singleplayerové tituly je dobré cílit na stabilních 60 snímků za sekundu. V kompetitivních titulech, jako např. Fortnite nebo Call of Duty: Warzone a s dostatečnou obnovovací frekvencí monitoru získávají hráči s vyššími FPS konkurenční výhodu.

GeForce GTX 1650 zvolí patrně nejčastěji příležitostní hráči. Ve FullHD rozlišení se mohou těšit např na Doom Eternal, World of Tanks nebo Fortnite při 60 a více FPS a bez větších kompromisů v nastavení kvality zobrazení. Zajímavý tip je například zde.

O trochu náročnější hráči mohou volit z nabídky modelů posledního přírůstku do rodiny GeForce GTX 1650 Super, kde už lze téměř při plných detailech pomýšlet na GTA V nebo The Division 2. Ještě lépe na tom je o něco výkonnější GeFore GTX 1660. Zajímavý model v této kategorii je například zde.

GeForce GTX 1660 SUPER a nejvýkonnější GeForce 1660 Ti už se dá pomýšlet i na hry jako Red Dead Redemption 2 ve vysokém nastavení. Ve Fortnite se lze pohybovat nad 100 FPS a při omezení detailů i kolem 144 FPS, což je jedna z doporučovaných hodnot pro kompetitivní hraní. Tato kategorie osloví široký okruh hráčů a díky enkodéru NVENC i začínající streamery. Lze v ní doporučit například tuto variantu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama