GSC Gameworld ožívá a připravuje novou hru
Novinka GSC Gameworld ožívá a připravuje novou hru

GSC Gameworld ožívá a připravuje novou hru

Martin Cvrček

Martin Cvrček

13

Studio, které stojí za úspěšným Stalkerem, vstalo z mrtvých a již pracuje na nové hře, která by měla udělat radost všem fanouškům. Také jsme se dozvěděli, co stálo za ukončením vývoje Stalkera 2.

Reklama

Studio GSC Gameworld, které je podepsané pod strategií Cossacks a především pod populární sérií S.T.A.L.K.E.R. sice uzavřelo brány v roce 2010, ale nyní se zase vrací na scénu. Dozvěděli jsme se to díky rozhovoru na serveru Gameindustry.biz.

Valentine Yeltyshev vysvětluje, že za uzavření studia mohly nejen finanční problémy, ale také rozhodnutí spojené s vývojem Stalkera 2 (snad prominete, že se nadále nebudeme obtěžovat s těmi otravnými tečkami). Hra prý nesplňovala požadovanou kvalitu.

„Clear Sky i Call of Pripyat se blížily spíše add-onům než samostatným hrám, byly zcela postavené na Shadow of Chernobyl. Uvědomili jsme si, že Stalker 2 je jiný. Zabral by příliš mnoho času - ve chvíli, kdy by hra byla připravená, by určitě byla zastaralá. Měli jsme scénáře, které byly napsané člověkem, který stál za původním Stalkerem, ale to je jen scénář, ne plná hra. Byli jsme blíže začátku vývoje než jeho konci.

„Bylo to obtížné rozhodnutí, protože tým pracoval na plnohodnotné hře, ale oni i náš CEO pochopili, že hra prostě nebude na úrovni, jakou jsme chtěli od Stalkera 2. Byl zde také problém se zaujetím a s penězi od vydavatelů. Dostali jsme nabídku financování, jakmile dosáhneme alpha verze. Ve skutečnosti bychom byli schopni sami zaplatit celý vývoj, ale pořád jsme si nebyli jistí, jestli hru dokážeme prodat, pokud ji dotáhneme do alphy."

Tolik k nezdaru jménem Stalker 2. Studio je ale zpět, podle všeho má dostatek zaměstnanců a už připravuje nový titul, který by prý měl uspokojit fanoušky série.

„Nemyslíme si, že free-to-play je správný model pro hru, kterou chceme vytvořit. Takže děláme tradiční hru za plnou cenu a myslíme si, že naši fanoušci z ní budou nadšení."

Zdá se tedy, že oživlé GSC chce navázat na sérii Stalker, ačkoliv je otázka, jestli využijí stejnou značku, na kterou by ale podle všeho stále měli mít práva.

V souvislosti s navázáním na oblíbenou sérii stojí za to zmínit i několik slov na adresu West Games. Ne že by bylo potřeba dalších důkazů, že jde jen o bandu podvodníků, kteří neuspěli se snahou okrádat lidi na Kickstarteru a kteří nyní zkouší totéž ve větší míře a skrz pochybnou crowdfunding stránku, kterou si s největší pravděpodobností sami vytvořili. Přesto se k nim Yeltyshev vyjádřil.

„Vážně toho o nich mnoho nevím, ale ten příběh je poměrně vtipný. Tihle lidé se v zásadě prohlásili za tým Stalkera, který pracoval na Stalkerovi, ale to není pravda. Když jsme začali pracovat na Stalkerovi 2, plánovali jsme také vydání hry v prohlížeči založené na Stalkerovi, se kterou bychom mohli zabavit fanoušky dokud nedojde k vydání.

„Projekt nebyl nikdy dokončený. Byly zde chyby. Ale pokud jde o lidi z West Games, to byl ten Stalker projekt, na kterém pracovali - flashová hra."

Tolik k Arealu, Stalker Apocalypse nebo k čemukoliv, s čím se West Games nadále pokusí podvést fanoušky Stalkera, kteří na pokračování své oblíbené série stále čekají jako na smilování. Nezbývá než doufat, že GSC Gameworld jejich očekávání konečně uspokojí.

Na závěr ještě připomínáme, že mnoho vývojářů odešlo po rozpadu GSC Gameworld buď do 4A Games, které stojí za úspěšnou sérií Metro, nebo do Vostok Games, kde se momentálně pracuje na free-to-play počinu Survarium. Ten se sice zatím vyvíjí velmi slibně a také si bere ledacos z odkazu Stalkera, ale stále jde o projekt, který nedokáže utěšit všechny fanoušky původní série.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama