Halcyon 6: Lightspeed Edition – vesmírná strategie jak má být
Recenze Halcyon 6: Lightspeed Edition – vesmírná strategie jak má být

Halcyon 6: Lightspeed Edition – vesmírná strategie jak má být

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

6

Staňte se správcem vesmírné stanice již dnes.

Reklama

Když před dvěma lety započali tvůrci Halcyon 6 na Kickstarteru svou cestu zřejmě nepočítali s tím, že jejich dílo dokáže oslovit tolik lidí. Nakonec se jim podařilo překročit zpočátku vyžadovanou částku o čtyři sta padesát procent, což zřejmě nikdo nečekal. Vývoj jejich titulu následně zabral něco přes rok. Po vydání si ve většině recenzí vedl velmi dobře, jeho stvořitelé však nesplnili všechny body, jež si na počátku kampaně předsevzali, a tak se rozhodli na svém díle ještě zapracovat a nyní před nás staví Halcyon 6 Lightspeed Edition, který je pro majitele původní hry zdarma. Těm, jimž před jedenácti měsíci unikla, však nabízí novou příležitost jak si tento kladně hodnocený kus bez výčitek vychutnat, protože do něj své finance vrazí krátce po vydání nikoliv několik let poté v rámci jedné z mnoha výrazných slev.

Jsme napadeni!

Po mnoho dekád spolu obyvatelé různých světů bojovali v řadě nesmyslných válek. Klid do jejich srdcí přineslo až uzavření intergalaktického míru, který pomohl sjednotit všechny národy pod vlajkou Terranské federace, která v současné době díky vlastnictví speciálních artefaktů drží ochrannou ruku nad celou galaxií. Celé univerzum Halcyon 6 vypadá zpočátku velmi idylicky, až do momentu, kdy se nedaleko vaší báze objeví rudý portál, z jehož útrob se na vás valí démonické stvůry, které do vašeho světa jistě vyslal sám mocný Cthulhu. Po odražení několika vln podlehne lidská flotila poslednímu příchozímu, před skonem však stihne jeden ze zkušenějších kapitánů vyslat nouzový signál domovské základně, která začala v reakci na jeho informace ihned školit nové velitele lodí, kteří by měli zastavit invazi temnoty.

Vaše postava je překvapivě jedním z vyvolených, které akademie vybrala a dala jim k dispozici jejich vlastní vesmírný koráb, s jehož pomocí by měli bránit zájmy Terranské federace. Odkud jen tento scénář známe? Každý kdo měl možnost v posledních letech vidět některou z filmových adaptací Star Treku, jistě ví, že tvůrci tento kouzelný příběh obšlehly z hollywoodských bijáků odehrávajících se v daném univerzu. Do rukou prostě dostanete hrdinu, který jako jediný v celém vesmíru dokáže vystavit stopku útočícím monstrům, které ostatním dávají slušné kapky. Celek v tomto ohledu není nikterak výrazný, osobně bych uvítal osobitější dějovou linku, než tu která je zde nabízena.

Školící program

Jak již bylo řečeno v předchozích řádcích, na začátku hry si budete muset vytvořit svého kapitána. Nabídnuty vám budou tři předem nadefinované cesty, které vám umožní kráčet stezkou taktiky, techniky a vědy. Pokud vám náhodou nesedne žádné přednastavené povolání, máte možnost si stvořit svého hrdinu, kterému bude možno navolit specifický portrét, jméno, minulost, jednu ze šesti škol a epickou schopnost, jež je odvozena především od zvolené specializace. Některé mají k dispozici možnost vyvolat singularitu, jiné naopak disponují hejnem robotů či nukleárním úderem, kterým dokážete značně oslabit kteréhokoliv nepřítele.

„Za rozšíření báze a výzkum nových technologií budete muset vždy zaplatit určitou cenu. Některé projekty po vás budou vyžadovat temnou hmotu, jiné naopak součástky a lidskou sílu, kterou využijete převážně při budování nových plavidel, které je nutné zaplnit posádkou.“

Po vytvoření vašeho vyvoleného je vám do rukou svěřena správa základny. Jejím prostřednictvím budete kontrolovat výrobu lodí, vývoj vašich věrných a zkoumání nových technologií, které vám časem umožní stavět lepší plavidla, užívat výkonnější zbraňové systémy a stavět tréninkové místnosti. V nich budete verbovat a vylepšovat velitele vašich vesmírných kocábek. Elementární návrh báze mi hodně připomíná XCOM, prakticky i zde budete čistit zanesené prostory a budovat v nich struktury, které vám určitým způsobem pomohou v boji proti monstrům z jiné dimenze.

Za rozšíření báze a výzkum nových technologií budete muset vždy zaplatit určitou cenu. Některé projekty po vás budou vyžadovat temnou hmotu, jiné naopak součástky a lidskou sílu, kterou využijete převážně při budování nových plavidel, které je nutné zaplnit posádkou. V základní verzi hry bylo střádání surovin zbytečně zdlouhavé. Tvůrci se naštěstí chytli za hlavu a celý mechanizmus do určité míry zjednodušili skrze robotické těžaře, kteří vám produkují a následně dováží k rozvoji nutné materiály z vylepšitelných továren a dolů rozmístěných po celém systému. Před zavedením tohoto prvku jste museli práci, kterou nyní odvádí, dělat sami. Jednalo se o velmi zdlouhavý proces značně narušující plynulost celku.

Sandboxem jen na oko

Přestože Halcyon 6: Lightspeed Edition vypadá na první pohled jako sandbox, jedná se o příběhem vedené dílo, které vás žene od čerta k ďáblu. V rámci úkolů, jež vám zadají vaši nadřízení, budete zachraňovat kolonisty, likvidovat mimozemské flotily, pacifikovat piráty, expandovat základnu, rozšiřovat váš vlastní vliv skrze pomoc jiným vesmírným frakcím a zavírat portály, ze kterých budou jinak v pravidelných intervalech vylétat nestvůry z jiné reality.

Před zavřením portálu budete muset vždy porazit flotilu lodí, která jej střeží. Bojovat budete téměř bez ustání. Soubojový systém je tu naštěstí navržen hodně dobře, takže vás likvidace nepřátelských plavidel a eliminace na planetách s nacházejících protivníků neomrzí ani po vybojování mnoha lítých bitev. Při střetech si musíte hlídat vliv prostředí, ve kterém bojujete, a statistiky vašich kocábek, které se v průběhu šarvátky mohou změnit během chvíle.

Kvalitní souboje dle mého názoru nedefinuje jen dobře navržené prostředí, v němž se odehrávají. Kromě něj je důležité také spektrum schopností, které je možné v průběhu bitvy využít. Halcyon 6: Lightspeed Edition v tomto ohledu nikterak nezaostává za konkurencí. K dispozici máte tři herní třídy, které mají po ruce vždy šest typů mírně se odlišujících lodí. Každé povolání vám nabídne specifickou paletu schopností a několik navržených kocábek, jež mají předem nadefinovanou paletu dovedností, jimiž disponují. Finální verze plavidel mechaniků jsou kupříkladu obdařeny opravářskými a útočnými roboty, raketovými systémy a minami, které dokáží oponentův válečný nástroj na jedno kolo odstavit z boje.

Krvelačné příšery a ti ostatní

Přestože budete bojovat téměř neustále, čas od času dojde i na slova. Ano, slyšíte správně, mimozemské civilizace s vámi budou chtít občas vést konstruktivní debaty, které většinou vyústí v to, že vám zadají úkol nebo vás napadnou. Pokud se rozhodnete kráčet cestou poslušnosti a vždy jim vyhovíte, po určité době si s nimi vytvoříte zdravý vztah, který vám trošku usnadní průchod hrou. Celkově mi tu diplomacie přijde zpracována dosti chudě, čekal bych větší škálu možností, než je nám nyní nabízena.

„Abych byl upřímný, Halcyon 6: Lightspeed Edition mě v počátečních fázích hraní moc nenadchlo. Herní mechanizmy byly na první pohled zbytečně komplexní, bitvy nudné a grafika též nestála za moc. Postupem času sem si k tomuto dílku však vytvořil vcelku pozitivní vztah, protože jsem prvkům, které nabízí, přišel na chuť.“

Vývojem nebudou procházet jen vaše vztahy s frakcemi. Určitou evoluci bude mít možnost projít po několika bitvách i vaše postava a její důstojničtí podřízení, kteří pro vás ve svých bitevnících permanentně krvácí. Halcyon 6: Lightspeed Edition je za jejich snažení po zdárném absolvování určitého počtu střetu odmění novými dovednostními body, které mohou zainvestovat do nových pasivních a aktivních schopností. Zpřístupnit si touto cestou mají možnost efektivnější zbraňové systémy, lepší štíty či nukleární bomby, jež je možné několikrát za šarvátku svrhnout na nepřítele.

Nesnadný začátek

Abych byl upřímný, Halcyon 6: Lightspeed Edition mě v počátečních fázích hraní moc nenadchlo. Herní mechanizmy byly na první pohled zbytečně komplexní, bitvy nudné a grafika též nestála za moc. Postupem času sem si k tomuto dílku však vytvořil vcelku pozitivní vztah, protože jsem prvkům, které nabízí, přišel na chuť. Nyní považuji startovní projekt vývojářů z Massive Damage za velmi kvalitní titul, který by rozhodně neměl minout většinu fanoušků slušně navržených tahových strategií. Nabídnout jim totiž může obstojný soubojový systém a chytlavou hratelnost, díky níž je udrží u monitorů jejich PC po několik desítek hodin.

Za sebe bych Halcyon 6: Lightspeed Edition doporučil především žánrovým veteránům, kteří nemají problém u dobře rozehrané hry strávit klidně i celý den. Méně zkušení hráči by do něj měli své finance zainvestovat jen za předpokladu, že oplývají trpělivostí a touhou poznávat nové mechanizmy. V případě, že nepatříte mezi žádnou ze zmíněných kategorií, odvraťte svůj zrak, toto dílko totiž není určeno pro vás.

Halcyon 6: Lightspeed Edition – vesmírná strategie jak má být

Verdikt

Na začátku své cesty byl Halcyon 6 velmi povedeným titulem, přesto mu něco scházelo. V rámci vydání Halcyon 6: Lightspeed Edition se autorům podařilo celek v mnoha ohledech posunout kupředu, což považujeme za velké plus. Jestli vám nevadí zaostalá vizuální stránka a milujete tahové strategie, určitě byste mu měli dát šanci.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

obstojný soubojový systém
chytlavá hratelnost
snaha tvůrců jejich dílo stále posouvat
náročnost celku
nevýrazná grafika
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama