Hidden Agenda – detektivní párty hra s českým dabingem
Hidden Agenda Recenze Hidden Agenda – detektivní párty hra s českým dabingem

Hidden Agenda – detektivní párty hra s českým dabingem

Filip Němec

Filip Němec

18

Jednou z prvních her, které využijí novou technologii PlayLink, je Hidden Agenda. Jak to celé funguje se dozvíte v naší recenzi.

Reklama

Hidden Agenda je jednou ze stále se rozšiřující skupinky her, kterou ovládáte prostřednictvím služby, respektive technologie PlayLink. Ne u všech her jde o jediný způsob ovládání (někde si vystačíte i s DualShockem), ale právě Hidden Agenda patří mezi ty tituly, které lze ovládat pouze s použitím mobilního telefonu, respektive tabletu.

Důležitou informací je, že každá hra má svou vlastní aplikaci, takže musíte při každém novém titulu vyrazit do Google Play, respektive App Store (Windows Phone bohužel není podporován). Možná by byla příjemnější jedna hlavní aplikace pro všechny PlayLink podporované hry. Kromě odpovídající aplikace v mobilním telefonu musíte mít také tentýž přístroj připojen ke stejné Wi-Fi síti jako je vaše PS4. Pokud splňujete tyto požadavky, hra se spustí. O všem výše zmíněném vás informuje návod na obrazovce, takže by počáteční zprovoznění titulu nemělo dělat nikomu problémy.

Váš telefon pak funguje jako ovladač. Specifikem všech PlayLink her je to, že každý z hráčů (PlayLink je platforma především pro párty hry, ale neplatí to u všech titulů) má vlastní malou obrazovku, skrze kterou hra s hráči komunikuje. Může tak například každému sdělit jinou informaci či zadat rozdílný úkol. V neposlední řadě také dotykový display telefonu slouží jako vhodnější způsob pro určité prvky ovládání, ale ve výsledku záleží vždy na dané hře.

Sériový vrah Trapper

Příběh Hidden Agenda se točí kolem sériového vraha, jemuž se přezdívá Trapper. Přestože bych rád, o příběhu nemohu více prozradit. Naopak ale mohu slíbit, že příběh rozhodně patří mezi silné stránky hry, přičemž jeho nejsilnější částí je první polovina. Zatímco v počátku budete poměrně často překvapování příběhovými zvraty a nečekanými konsekvencemi, postupem hrou na vás občas vykouknou díry v příběhu. Ty značným způsobem pomohou k tomu, že zhruba někde v druhé třetině příběhu začnete tušit, kdo je vlastně vrahem. Jako celek ale působí příběh dobře a pokud odhlédnu od toho, že se jeho rozuzlení dá v určitých momentech předvídat, ve výsledku mě vlastně i překvapil.

U tak příběhově komplikované hry je navíc velmi složité vyvarovat se oněch zmíněných děr. Krom ovládání, ke kterému se ještě dostaneme, hraje prim tzv. dominový efekt, díky kterému jsou některé příběhové konsekvence přirozenější a jiné se zase vyznačují určitou nekonzistentností. Příběh Hidden Agenda je totiž strukturován až nečekaným způsobem, takže se hra nespoléhá pouze na několik různých konců.

Celkový průběh hry je významně ovlivňován vašimi volbami, přičemž dost často netušíte, jak zásadní vliv bude mít zdánlivě obyčejná činnost, kterou jste se zrovna rozhodli udělat. Až zpětně si uvědomíte všechny konsekvence, což je něco, co musím jednoznačně pochválit. Provázanost příběhu je dobře zvládnutá, přičemž budete přímo dychtit po tom dozvědět se, co by se stalo, kdybyste volili jinak. Hidden Agenda si tak zahrajete ne jednou, ne dvakrát ale klidně pětkrát.

Víc hlav víc ví

Vlastně možná i vícekrát, protože lze díky technologii PlayLink hrát až v šesti hráčích zároveň. V takovém případě zapínáte ve hře tzv. kompetitivní režim, který přinese do zdánlivě singleplayerové detektivní hry zajímavou soutěživost. Ta překvapivě není úplně na prvním místě, hlavním jmenovatelem je totiž společné ovlivňování příběhu. Při volbách volí každý hráč odpovědi (ty jsou vždy pouze dvě) podle sebe, a to díky vlastnímu „ovladači”, a hra poté podle četnosti jednotlivých hlasů rozhodne.

„Hidden Agenda obsahuje kromě českých titulků také kompletní český dabing.“

Za určité úkony také dostáváte body, přičemž před koncem hry dostane každý hráč onu „skrytou agendu” a komu se podaří jako prvnímu přijít na to, kdo je vrahem, dostane pěkný balík bodů, který pravděpodobně vše rozhodně. Body také dostáváte například za správné prohledání místa činu. V těchto momentech máte relativně málo času, přičemž musíte v určitém limitu pomocí tažení prstu po displeji odhalovat stopy. Kdo najde všechny, dostane nejvíce bodu.

Zrovna hledání stop mě hodně zamrzelo, přestože nabízí zajímavý příslib. Za prvé absolutně nechápu, proč mám na prohledání scény jen několik málo sekund (téměř nikdy jsem neobjevil všechny stopy v časovém limitu), nicméně ještě dokážu pochopit snahu autorů vytvořit tlak na hráče, i když ten si při kompetitivním hraní vytváří sami účastníci. Zejména ale nechápu to, že jednotlivé stopy nejsou nijak zvýrazněny. Jednoduše musíte slepě kroužit prstem po displeji a jen doufat, že daný předmět bude stopou. Nezáleží tedy na vašem důvtipu, pouze na náhodě. A to není vskutku dobrá známka detektivní hry, že doktore Watsone?

Hezky česky

Následující větu prosím přečíst pozorně. Hidden Agenda obsahuje kromě českých titulků také kompletní český dabing! Vlastně si už nepamatuji, kdy jsme tu měli zahraniční titul s českým dabingem. Tohle se Sony rozhodně povedlo a nejde o poslední případ, ve kterém se budeme podobně radovat. Samotný dabing pak působí kvalitním dojmem. Jakožto filmový fanda štítící se českého dabingu jako Gordon Freeman logopedického vyšetření jsem přicházel se značnou skepsí, ale musím uznat, že především mužské postavy jsou namluveny téměř na úrovní profesionálního filmového dabingu. Pouze některé ženské postavy (bohužel především ty hlavní) už mi tak přesvědčivé nepřišly a občas jsem se cítil trošku trapně, z očividného nesouladu vyjádřených slovních emocí a toho, jak se postava chová na obrazovce. Mnohdy také hapruje synchronizace pohybů úst a dabingu, což bohužel relativně kvalitnímu dabingu opět ve výsledku sráží body.

S tím jde ruku v ruce i celkové zpracování, které je třeba (bohužel) kvalitativně rozdělit na dva tábory. Rozpohybování postav je velmi dobré, ostatně tady se autorům ze Supermassive Games (podobnost s Until Dawn se zcela jistě nezapře) dá důvěřovat a podobným dojmem působí i obličeje a jejich mimika. Pouze občas postavy předvedou určitou nestandardnost ve formě nelidských pohybů a mrtvolných pohledů oči, které jako by vůbec k jinak skvělým obličejům nepatřily.

Druhou stranou mince je ale to vše okolo. Vizuální zpracování okolního světa se zaseklo někde v nejlepších dobách PS3, čehož si všimnete především v exteriérech. Jedinou výhodou hry je to, že jde o předem připravený sled filmových sekvencí, takže nemáte možnost prostředí hry blíže zkoumat. Přesto působí dobře zvládnuté postavy často jako pěst na oko v nepěkném prostředí bez větších detailů a místy až odpudivou kvalitou textur.

První vlaštovka

Hidden Agenda rozhodně není dokonalou hrou. Některé prvky hratelnosti působí nepromyšleně (např. hledání důkazů) a diskutabilní vizuální zpracování také na dobrém pocitu nepřidává. Přesto jsme ale dostali produkt, který tu ještě nebyl. Hidden Agenda je poutavou hrou, která díky svému „párty” rozměru zabaví i početnější skupinku hráčů, a to doposud nevídaným způsobem. Třešničkou na dortu je pak kompletní česká lokalizace včetně českého dabingu, což osobně vnímám jako malé české vítězství.

„Hru pořídíte za méně než pět set korun.“

Je pravdou, že hra zase tolik textu a dialogů neobsahuje. Dohrajete ji totiž za dvě hodiny, což může působit na první pohled jako velmi krátká herní doba, ale hra je tak od začátku koncipována. Je to jednohubka, která se nehraje na části. Je to párty hra, ke které sednete, v polovině si dolijete pití a pokračujete dál. Příběh je dost vtahující na to, aby přesně tohle dokázal. Co je důležité zmínit, hru pořídíte za méně než pět set korun. Znovuhratelnost je navíc velmi zajímavá a další rozměr dává hře také kompetitivní režim. Ten mě osobně příliš nenadchnul a doporučím vychutnat si hru spíše sám, na druhou stranu jednou zcela jistě využiji možnost zahrát si Hidden Agenda i s přáteli. Alespoň tedy s těmi, kteří nemají Windows Phone.

Pokud vás technologie PlayLink zaujala, můžete se těšit i na recenze ostatních titulů, kterým se budeme postupně věnovat.

Hidden Agenda

Verdikt

Hidden Agenda rozhodně není hrou pro všechny. Jde ale o velmi poutavou detektivku s filmovým zpracováním, která překvapí především tím, do jaké míry můžete ovlivnit směřování příběhu. To vše navíc s kompletní českou lokalizací a více než příznivou cenovkou.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

český dabing a titulky
příběh
pohyby a mimika postav
zajímavá znovuhratelnost
až pro 6 hráčů
hledání důkazů
vizuální kvalita prostředí
není aplikace pro Windows Phone
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama