Horizon: Zero Dawn - vše, co byste měli vědět, na jednom místě
Speciály Horizon: Zero Dawn Článek Horizon: Zero Dawn - vše, co byste měli vědět, na jednom místě

Horizon: Zero Dawn - vše, co byste měli vědět, na jednom místě

Filip Němec

Filip Němec

10

Vydání jedné z nejočekávanějších her tohoto roku se nezadržitelně blíží. Tradičně pojaté RPG, které mísí historii a sci-fi. To vše od autorů oblíbené série Killzone.

Reklama

Tvůrčí celek Guerilla Games patří jistě mezi oblíbená a zároveň kvalitní studia. Na konzolích od Sony je ale vídáváme především ve spojení s akční FPS sérií Killzone. Horizon: Zero Dawn tak budí dojem, že se autoři pustili do něčeho opravdu velkolepého a na jejich poměry rozsáhlého. Zatímco někteří hráči se už od počátku tetelili nadšením, novináře zpočátku ovládla mírná skepse, protože přesun od lineární akční střílečky z pohledu první osoby k RPG v otevřeném světě může i tak zkušenému studiu lehce zlomit vaz. Od loňské E3 se už ale pokročilá část hry prezentuje na různých výstavách svou hratelnou ukázkou a regulérní nadšenost začínají vykazovat i původní škarohlídové.

Náplň hry

Zastánci genderové vyváženosti rozhodně zaplesají radostí, ve hře se totiž ujmete hlavní hrdinky Aloy, která je spíše než pěknou tvářičkou drsnou ženou, kterou byste rozhodně nechtěli rozhněvat. Ženská hlavní postava však není ústředním znakem hry, tím je totiž prostředí, ve kterém se celá hra odehrává. Na první pohled připomíná pravěk - lidé žijí v chýších z kůže a dřeva, používají kamenné nástroje a loví, aby přežili. Ihned ale zjistíte, že kromě vyrábění primitivních zbraní nebo schopnosti rozdělat oheň lidé disponují daleko většími znalostmi a prostředky, než se na první pohled zdá. Horizon: Zero Dawn se totiž odehrává v budoucnosti.

V budoucnosti, která však pro lidstvo nevypadá vůbec dobře. Domorodé kmeny jsou v menšině oproti monumentálním strojům, které si Zemi podmanily. Analogie s historií pokračuje i zde, protože právě stroje na sebe berou fyziologickou podobu dinosaurů. Nejde však o náhodně rozmístěné nepřátele, na které občas narazíte. Stroje představují kompletní faunu, jejíž hierarchie je vystavěná podobě jako tomu bylo právě u dinosaurů. Od malých býložravců, kteří žijí ve stádech, aby dokázali přežít, až po větší stvoření nebo ty největší dravce, kteří se vydávají na lov sami a jejich skolení připomíná souboj se závěrečným bossem.

Úroveň domorodých obyvatel je však na velmi nízké úrovni. Přestože se naučili něco málo o strojích a dokonce některé jejich součástky používají k boji či obraně, absolutně nemají potuchy o důvodu jejich existence. I to bude jednou z hlavních otázek, kterými se bude Aloy zabývat. Zatímco všichni považují stroje a jejich zdánlivě nadpřirozené schopnosti za magii, Aloy si je vědoma něčeho daleko většího a chce přijít celé věci na kloub. Po celém herním světě se totiž potulují artefakty, které dávají zkušenému pozorovateli najevo, že kdysi to byla daleko jiná rasa, která ovládala celou planetu. Ruiny obrovských mrakodrapů, které nyní slouží už jen jako podpora pro popínavé rostliny, jasně evokují, že za úpadkem lidí a vzestupem strojů stojí zajímavý příběh, který se Aloy bude pokoušet rozplést.

Horizon: Zero Dawn je ale především RPG a co se týče tohoto zaměření, mělo by jít o klasickou hratelnost. Zatímco se ve městech pobavíte s NPC postavami, které vám zadají úkoly, mimo bezpečí osad vás přivítá obrovský svět, který vám rozhodně nedá nic zadarmo. Ze zbraní lze očekávat klasický základ, který bude tvořit luk s šípy a pravěká kopí, unikátní kombinace historie a sci-fi však bude mít za následek, že váš zbraňový arzenál bude chvílemi připomínat spíše výbavu Terminátora. Elektronické serepetičky se však stále ponesou v prehistorickém duchu a na jejich výrobu bude potřeba sbírat potřebné suroviny. Hlavními znaky by mělo být částečně zničitelné prostředí, nelineární příběh a také, jak jste už patrně sami zjistili, skvělé grafické zpracování.

Horizon: Zero Dawn je jedna z prvních her, které by měly naplno využít potenciálu PS4 Pro, kde by měla hra nabídnout lepší vyhlazování a detaily. Vyšší výkon konzole dovolí použít také technologii supersamplingu, která vyrenderuje obraz ve 4K a poté ho zmenší na 1080p, takže si užijete lepší kvalitu obrazu i v případě, že nevlastníte 4K televizi.

DLC

V současnosti nejsou oznámeny žádné DLC balíčky. Je tak pravděpodobné, že buďto nejsou v plánu vůbec žádné, popřípadě autoři čekají na to, jak bude jejich RPG prvotina přijata.

Datum vydání a platformy

Po loňském odložení vychází Horizon: Zero Dawn 1. března exkluzivně na PlayStation 4.

Česká lokalizace

První příběhový trailer, který byl uveřejněn loni v létě, obsahoval české titulky, a tak mnoho hráčů doufalo i v českou lokalizaci finální hry. Horizon: Zero Dawn však vychází bez českého překladu.

Kde hru koupit?

Horizon: Zero Dawn si můžete koupit v našich internetových obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk. V nabídce je kromě klasické edice i limitovaná edice, která nabízí steelbook, 48stránkový artbook, PS4 téma a in-game bonusy ve formě kostýmů, zbraní a dalšího vybavení. Koupit si můžete také sběratelskou edici, která nabízí kromě ještě dalších in-game bonusů figurku hlavní hrdiny Aloy.

Nejzajímavější videa

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama