HW Test: Herní ovladač DualSense Edge
Speciály Článek HW Test: Herní ovladač DualSense Edge

HW Test: Herní ovladač DualSense Edge

Martin Zavřel

Martin Zavřel

12
Platformy PlayStation PlayStation 4 PlayStation PlayStation 5

Jak velkou výhodu nabízí ovladač pro náročné?

Reklama

Jelikož jsme se tomuto ovladači velmi podrobně věnovali již v prvních dojmech z hraní s ním, nebudeme příliš opakovat stejné informace dokola a zaměříme se dnes na dodatečné praktické informace. Zatímco minule jsme mohli s ovladačem strávit několik hodin v kancelářích českého zastoupení PlayStation, tentokrát jsme již měli ovladač k dispozici několik dní pro "plnohodnotné" hraní v běžném provozu v redakci. Došlo tedy i na testování takových věcí, jako je výdrž baterie nebo celkově preciznější porovnání s hraním na klasickém DualSense ovladači vůči tomuto vylepšenému modelu.

  • Provedení: bílé
  • Hmotnost: 325 gramů
  • Nastavitelné profily: ano
  • Bezdrátový: Bluetooth
  • Výdrž baterie: 5 - 10 hodin
  • USB-C kabel: délka 2,8 metru
  • Cena: 5990 Kč
  • Oficiální CZ stránka: PlayStation

Předně je na místě zopakovat, že tohle zkrátka není ovladač úplně pro každého. Jak jsme psal před lety během prvního testování konzole PlayStation 5, již základní model DualSense ovladače je naprosto vynikající a patří k tomu nejlepšímu, co jsme za ty roky mohli mezi herními ovladači zažít. Edge jde ještě o kousek dál, ale je důležité pochopit, že v mnoha ohledech jde o velmi podobný ovladač, jako je základní DualSense. Určen je především dvěma skupinám hráčů: jednak těm, kteří hrají vyloženě kompetitivně a potřebují každičkou možnou výhodu, která jim může pomoci vyhrát. A potom samozřejmě také náročnějším hráčům, kteří prostě chtějí hrát co nejpohodlněji s tím nejlepším - stejně jako si takový náročný hráč koupí třeba citelně větší a dražší 4K 120Hz televizi, dává smysl, že upřednostní i provedením kvalitnější a funkcemi bohatší verzi ovladače.

Pojďme se tedy na chvíli zastavit u toho kvalitnějšího provedení, protože tohle je věc, kterou může docenit naprosto každý uživatel, bez ohledu na to jak kompetitivně hraje. Tvůrci ovladače si očividně dali extra záležet nejen na funkcích, ale také povrchu a materiálu. Ačkoliv je na první pohled velmi podobný základnímu DualSense, ve skutečnosti je zde několik důležitých drobností navíc, na které se velmi příjemně zvyká. Tak například je to protiskluzová "rýha" na zadní části ovladače, díky které se snižuje šance, že vám ovladač bude v rukou klouzat například vlivem potících se dlaní.

Určen je především dvěma skupinám hráčů.

Také celková váha ovladače je o něco vyšší (325 gramů proti základnímu DualSense, který má 280 gramů) a ovladač tak o něco lépe sedí v rukou většího/dospělého člověka. Odlišný je také dojem z jednotlivých tlačítek - zatímco čtyři klasická "face tlačítka" působí o něco měkčeji (je snadnější je stisknout), ostatní tlačítka i spouště naopak působí poněkud tužším dojmem - hádám, že je to výsledek snahy tvůrců nabídnout nejmenší odpor na nejpoužívanějších místech a naopak citelně odlišit sekundární prvky. Každopádně ve výsledku máte prostě dojem, že držíte v rukou poněkud bytelnější a příjemnější verzi DualSense, než na jakou jste byli doposud zvyklí. Ten rozdíl v provedení je relativně nenápadný, ale je tam.

Věci ale začnou být výrazně citelně jiné, jakmile aplikujete unikátní dodatečné součásti ovladače. Ačkoliv několik profesionálních ovladačů používám již roky, většinou nevyužívám zadní "pádla". Tady mi ale trochu vadilo, že ovladač má na zadní straně citelné díry pro ně, tak jsem tam zkusil dát tu menší variantu ze dvou přibalených. A nejen že mi to nabídlo snadno dostupnou dvojici ovládacích tlačítek navíc, ale prsty na zadní straně ovladače naopak spočívají mezi těmito "zarážkami" ještě pohodlněji a jistěji, než bez nich - vyloženě to vede k dalšímu omezení šance na klouzání ovladače v rukou, což nejspíš nebyl primární záměr tvůrců, ale mě se tento aspekt zadních tlačítek hodně líbil (přichycená jsou jednoduchým, ale bytelným magnetickým kontaktem). Mimochodem, velmi podobnou dvojici drobných "pádel" máte integrovanou na spodní části ovladače (spodní, nikoliv zadní), čímž konkuruje jiným modelům ovladačů, nabízejícím čtyři pádla pohromadě na zadní straně.

HW Test: Herní ovladač DualSense Edge

Pokud jste někdy zkoušeli zvednout nastavení citlivosti vaší bezdrátové herní myši (DPI), nejspíš jste si všimli, že začala rychleji vybíjet baterie. Je to cena za vyšší citlivost a preciznost. Podobně také DualSense Edge se svými extra ovládacími prvky či možnostmi výraznějšího nastavení haptické odezvy či adaptivních spouští bere o něco více energie, než běžný DualSense ovladač. Výsledkem je výdrž zhruba 5 - 10 hodin na jedno nabití (proti 12 - 15 u běžného DualSense), délka této doby v rámci onoho rozpětí závisí především na vytížení haptiky a spouští. Pokud se chystáte na delší herní seance, máte možnost tuto slabinu kompenzovat připojením pleteného nabíjecího kabelu, který je záměrně delší (2,8 metru) a navíc obsahuje uzamykací pojistku proti nechtěnému vytrhnutí/odpojení kabelu.

Pomyslnou třešničkou na dortu je pak pokročilé nastavení v rámci firmware konzole, které je kompletně lokalizováno do češtiny. Zde máte možnost vytvořit si několik různých profilů celkového nastavení ovladače, mezi kterými pak můžete poměrně snadno přepínat pomocí tlačítek na ovladači samotném. Každý profil přitom může mít naprosto unikátní rozmístění tlačítek, ale také třeba mrtvou zónu spouští či páček, sílu odezvy a mnoho dalších podrobných nastavení. Vadilo vám třeba u střílečky, že při míření sniperkou stačí lehký dotek a zaměřovač sklouzne stranou? Není nic snadnějšího než zvětšit mrtvou zónu páčky na začátku akcelerace a ujistit se tedy, že drobné nechtěné doteky páčky vám míření nerozhodí.

Zkrátka a dobře, tohle je ovladač pro náročné nebo pro hráče, kteří hrají kompetitivně, případně pro ty, kdo hrají mnoho hodin denně a líbí se jim představa, že pokud ovladač někdy začne driftovat, mohou si raději snadno vyměnit přeci jen levnější analogovou páčku, než muset odnést celý ovladač do servisu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama