Dojmy z hraní s ovladačem DualSense Edge
Speciály Článek Dojmy z hraní s ovladačem DualSense Edge

Dojmy z hraní s ovladačem DualSense Edge

Martin Zavřel

Martin Zavřel

29
Platformy PlayStation PlayStation 5

Verze oblíbeného PS5 ovladače pro náročné.

Reklama

Dostalo se nám příležitosti zahrát si několik hodin v kancelářích českého zastoupení PlayStation s novým modelem ovladače DualSense Edge pro konzoli PlayStation 5 (ovladač bude zřejmě použitelný také pro další zařízení, jako jsou počítače nebo tablety). Myšlenka pokročilých ovladačů pro náročnější hráče není na herním trhu nic nového, nicméně přeci jen je důležitý rozdíl, pokud se tento ovladač rozhodne vytvořit sám majitel platformy, místo aby jej pouze licencoval od jiné firmy. Sony k tvorbě tohoto ovladače přistoupila se stejnou precizností jako ke tvorbě konzole samotné a výsledek dělá velmi dobrý dojem.

Na DualSense ovladači není příliš co vylepšovat

První dojem, když Edge ovladač vezmete do rukou, bude nejspíš překvapení, jak moc je podobný tradičnímu DualSense ovladači. A to nejen po stránce vzhledu, ale také pokud jde například o váhu nebo materiál/povrch. S ohledem na to, jak výrazně jsou tyto věci odlišné u "ovladače pro náročné" u konkurenční konzole jsem byl opravdu zaskočen, ale ve skutečnosti to dává perfektní smysl: DualSense ovladač je od začátku, i ve své základní verzi, jedním z nejlepších ovladačů co jsem kdy držel v rukou - a to právě věcmi jako je povrch nebo váha, ještě předtím, než se u podporované hry sepne haptika, posouvající zážitek z ovladače mnohem dál. Není tedy příliš co na něm vylepšovat po této stránce.

Dojmy z hraní s ovladačem DualSense Edge

Obrovská hloubka precizních nastavení (v češtině)

Pod dobře známou formu ale Edge skrývá celou řadu pokročilých možností a nastavení. Jak je u pokročilých ovladačů zvykem, v první řadě na něm najdete několik tlačítek navíc - směrem k vám na spodku jeho těla jsou dvě (velmi) drobná "pádla", připomínající vzdáleně žetony ze hry "go". Jsou pevně usazena v těle ovladače a jejich stisknutí nebo podržení má podobně bytelnou odezvu, jako hlavní "face" tlačítka ovladače. Jejich primární účel je vyvolání nabídky pro přepínání profilů ovladače, kdy můžete snadno přehodit celý profil nastavení ovladače například ze závodního na střílečkový nebo ze samopalového na odstřelovačový (tyto jsou odlišné především nastavení mrtvé zóny páček). Profily jsou samozřejmě plně nastavitelné.

Kromě toho máte možnost jednoduchým magnetickým kontaktem přidat dvě klasická pádla nebo další dvě "go" tlačítka také na zadní stěnu ovladače, abyste si na ně následně namapovali funkci jakéhokoliv tlačítka ve hře. Někteří hráči například neradi používají L3 nebo R3 zamáčknutím páčky do ovladače, takže tuto funkci mohou zádní pádla velmi dobře převzít. Další velmi užitečná funkce jsou zarážky pro spouště, díky kterým můžete zkrátit vzdálenost, na které spoušť "naplno sepne". V praxi tak u některých her dojde k sepnutí po sebelehčím zmáčknutí spouště, aniž byste museli promáčknout až nadoraz. Možná to zní jako drobnost, ale tohle jsou přesně ty cenné milisekundy, které ocení hráči vysoce kompetitivních stříleček.

[gallery jnewsslider="true" jnewsslider_title="Firmware pro nastavení bude k dispozici v češtině." ids="96406000,96406003,96405998,96405996,96405997,96405999,96406001,96406002,96406004"]

Zatímco hardwarové bonusy jsou relativně tradiční, softwarová podpora a možnosti nastavení jsou tím, co vám opravdu vezme dech. Konzole PlayStation 5 dostane pro tento ovladač automatickou podporu firmware, kompletně v češtině, díky které budete moci otevřít extra nabídky v konzoli speciálně pro Edge verzi ovladače. Zde pak můžete nejen přehazovat funkce všech použitelných tlačítek, ale také měnit (pomocí grafu) citlivost a mrtvou zónu analogových páček i spouští pro jednotlivé herní profily, což v praxi znamená, že páčka reaguje rychleji nebo naopak nezareaguje nechtěně po lehkém dotyku. Všechna tato nastavení pohromadě snadno pohltí hodiny vašeho času, ale výsledkem je ovladač naprosto funkčně sladěný s vaším stylem a preferencemi pro jednotlivé hry a profily.

Snadné řešení driftujících páček

Driftující analogové páčky (samovolně ujíždějící do strany po letech používání ovladače) jsou něco, s čím se nejspíš setkal každý, kdo nehraje vyloženě svátečně. Jedním z bonusů DualSense Edge je také definitivní řešení tohoto problému v podobě velmi snadno odnímatelných analogových páček, kde po uvolnění pojistky můžete vysunout celou páčku včetně snímacího mechanismu z těla ovladače, abyste do něj následně zasunuli páčku zbrusu novou. Možná to nezní tak docela jako "řešení" ale je to rozhodně mnohem lepší varianta, než nutnost zahodit nebo reklamovat celý ovladač.

Dojmy z hraní s ovladačem DualSense Edge

Vyměnitelný "stick modul" je přitom k dostání v českých obchodech za 599 Kč, což je rozhodně příznivější cena, než pořízení nového ovladače. Ačkoliv bych byl samozřejmě raději, kdyby páčky herních ovladačů nedriftovaly vůbec nikdy, je to zkrátka konstrukční problém, se kterým se potýkají prakticky všichni výrobci. Tohle řešení je zatím nejelegantnější, co jsem viděl. Mimochodem, součástí balení Edge ovladače jsou také náhradní polštářky na vršek páček, abyste si mohli jejich tvar a povrch upravit dle vaší preference.

Dojmy z hraní s ovladačem DualSense Edge

Stylové balení s příslušenstvím

Jakožto "profesionální značkové vybavení pro náročné" je DualSense Edge dodávám ve stylovém originálním pouzdře, který jednak dokonale chrání ovladač při přenášení, ale také ukrývá všechny jeho vyměnitelné a dodatečné součásti. Konkrétně v něm najdete:

  • Bezdrátový ovladač DualSense Edge
  • Opletený kabel USB
  • 2 standardní koncovky
  • 2 vysoké oblé koncovky
  • 2 nízké oblé koncovky
  • 2 nízká oblá tlačítka na zadní straně
  • 2 páčková tlačítka na zadní straně
  • Pouzdro konektoru
Dojmy z hraní s ovladačem DualSense Edge
Dojmy z hraní s ovladačem DualSense Edge

Pouzdro je řešeno tak, abyste skrz něj mohli ovladač připojit k napájecímu kabelu bez otevření pouzdra. Mimochodem, napájecí kabel má možnost uzamknutí na ovladači, abyste si ho při hraní nechtěně nevytrhli/neodpojili. Tento ovladač je zkrátka stavěný na míru progamerům pro vypjaté soutěže. Ale samozřejmě si jeho komfort můžete užít i při každodenním pohodovém hraní, kdy například oceníte extra tlačítka na spodní části jeho těla nebo zmíněné definitivní řešení problému s driftováním.

DualSense Edge ovladač se v České republice začne prodávat od 26. ledna 2023 za 5 990 Kč.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama