HW Test: PlayStation Portal - dálkový ovladač s displejem
Speciály Článek HW Test: PlayStation Portal - dálkový ovladač s displejem

HW Test: PlayStation Portal - dálkový ovladač s displejem

Martin Zavřel

Martin Zavřel

1
Platformy PlayStation PlayStation 5

Dálkový Portál do vaší PS5 konzole.

Reklama

Nejnovější přírůstek do rodiny PlayStation 5 příslušenství je koncepčně poněkud svérázný - na první pohled sice vypadá jako další z mnoha všemožných handheldů, kterých se v posledním roce nebo dvou urodila celá řada. Ve skutečnosti se ale jedná "pouze" o jakýsi "vzdálený terminál" nebo "dálkový ovladač", chcete-li. Pomocí něj můžete streamovat hry ze svojí PlayStation 5 konzole, aniž byste k tomu potřebovali televizi nebo monitor, a to jak z domu, tak i vzdáleně odkudkoliv s bezdrátovým připojením k internetu.

Tato relativně omezená funkčnost přístroje je ale jedním z důvodů, proč je oproti tradičním samostatným handheldům přeci jen poněkud cenově dostupnější. Jedná se o vhodné řešení pro ty, kdo žijí ve společné domácnosti (kde si může více lidí nárokovat přístup ke stejné televizi), rádi hrají například v posteli před spaním nebo cestují do lokací, kde je bezdrátový internet (wifi) k dispozici.

  • Připojení: USB-C (pouze nabíjení), 3.5mm sluchátkový jack, PS Link, Wi-Fi 5
  • Baterie: Zabudovaná lithium-iontová, zhruba 4 hodiny provozu
  • Displej: 1920 x 1080, dotekový, 60Hz LCD
  • Rozměry: 35 x 10 x 15 cm
  • Váha: 1 088 gramů
  • Cena: 5 390 Kč (Sony)

Konstrukce a obsluha

Po vybalení přístroje vás možná překvapí, jak rozměrně a bytelně působí. DualShock patří k relativně větším ovladačům (také proto se tak dobře drží) a zde prakticky došlo k jeho upevnění na osmipalcovou (dvaceticentimetrovou) LCD obrazovku - celek přitom působí pevně a jednolitě, díky čemuž také velmi dobře sedí v rukou, alespoň pro staršího hráče. Najdete zde všechna tlačítka, kterými disponuje DualSense ovladač, prakticky ve stejném provedení na stejné místě. Navíc má vrchní strana přístroje extra tlačítka pro zapnutí, změny hlasitosti a připojení pomocí PS Link signálu. Spodní stran přístroje nabízí USB-C konektor pro nabíjení a 3.5mm jack pro připojení sluchátek kabelem.

HW Test: PlayStation Portal - dálkový ovladač s displejem

Po prvním zapnutí přístroje následuje nastavení základních parametrů, jako je jazyk nebo čas (ujistěte se, že uvádíte správný rok, jinak se můžete na této obrazovce nechtěně zaseknout a nepustí vás dále) a samozřejmě připojení k vaší Wifi síti. Pro výběr a potvrzování jednotlivých voleb můžete již zde používat jako ovladač, tak přímo dotekovou obrazovku. Pro první připojení budete potřebovat špetku trpělivosti, protože tam dojde k automatickému stažení a instalaci několika souborů pro update firmware, než se konečně dostanete k půvabné obrazovce se zářícím kruhovým portálem, sloužícím jako vstupní brána/animace pro spuštění streamu z vaší PlayStation 5 konzole.

Vhodné pro společné domácnosti a hraní v posteli.

Jakmile jste připojení ke své PlayStation 5 konzoli, s nadsázkou lze prohlásit, že hrajete stejně, jako kdybyste u ní seděli před televizí s klasickým ovladačem. Jelikož tohle opravdu není samostatný herní přístroj, ale "pouze" obrazovka pro streamování z vaší konzole, celé rozhraní a funkce vypadá a chová se tak, jak jej znáte z "běžného" používání vaší konzole. Nicméně je docela příjemný šok, když vám ta parádní grafika nejvýpravnějších PlayStation 5 her najednou běží "v rukou" na přenosném zařízení, které má přitom (s ohledem na velikost displeje) dostatečné rozlišení i frekvenci, aby této grafice dalo opravdu vyniknout. Hrát tímto způsobem graficky pokročilé tituly jako je třeba Horizon: Forbidden West je opravdu silný zážitek a na rozdíl od iPhone si nemusíte obávat, že se vám během toho bude přístroj v rukou přehřívat (jako se to děje u aktuálních nativních her na těchto platformách). Někteří mohou namítnout, že by byl lepší OLED displej (hlavně pro hraní ve tmě, aby černá na displeji byla skutečně černá), nicméně mohu vás ujistit, že i tento LCD displej působí velmi dobře a také zorné úhly jsou poměrně bohaté (nemusíte držet přístroj zcela kolmo k očím pro nejlepší kontrast).

HW Test: PlayStation Portal - dálkový ovladač s displejem

Účel a omezení

Jak už jsme probrali, PlayStation Portal slouží opravdu "pouze" pro vzdálené hraní z vaší PlayStation 5 konzole. Jako takový je tedy zcela závislý na kvalitě vašeho bezdrátového signálu, přenášející obraz, zvuk i reakce na vaše tisknutí tlačítek. Pokud máte přiměřeně rychlý internet a vaše Wifi zrovna není vytížená něčím jiným (třeba sledováním Netflixu na televizi nebo stahováním nějaké aplikace na pozadí v konzoli či počítači), hraní na Portalu běží prakticky bezchybně, aniž byste měli šanci zaznamenat nějakou prodlevu nebo propady v kvalitě či plynulosti obrazu. Pro nejlepší výsledek je vhodné také dočasně odpojit ostatní přístroje z vaší Wifi, protože mnoho z nich má tendenci se připojovat nebo i updatovat bez vaší kontroly.

Podobné "sekundární připojení" samozřejmě výrazněji neohrozí hraní nějaké pomalejší hry - například tahová RPG jsou v tomto případě prakticky nedotknutelná. Pokud ale hrajete vyloženě akční hru, kde záleží na reflexech a milisekundách, pak i drobný výpadek může mít nepříjemné následky. Zdálo se mi také, že k výpadku na milisekundu nebo pár snímků může dojít, pokud se ve hře stane něco hodně rychlého a výrazného (například při velké explozi mi na zlomek vteřiny vypadl obraz i zvuk). Vaše preference ohledně herních žánrů tedy mohou mít docela citelný vliv na to, jak budete s používáním PlayStation Portal spokojeni. Velmi příjemné zjištění je, že po připojení z jiné lokace běží streamování prakticky stejně dobře, jako kdybyste seděli na vaší domácí síti - samozřejmě ale v závislosti na vytížení Wifi v obou lokacích.

Přístroj nemá internetový prohlížeč, což může být problém, pokud byste se chtěli připojit například v zahraničí na letišti - některé sítě vyžadují odsouhlasení podmínek v prohlížeči, což díky absenci prohlížeče nelze na přístroji realizovat. Potřebujete zkrátka Wifi, kterou lze vybrat z nabídky sítí a případně zadat heslo k jejímu připojení. Druhým technickým omezením je absence Bluetooth, takže pokud jde o bezdrátové připojení sluchátek, jste odkázaní na PlayStation sluchátka disponující PS Link (to mají pouze ta novější, ale pokud hrajete doma, můžete si starší Pulse sluchátka připojit zvlášť ke konzoli napřímo). Alternativně můžete připojit jakákoliv sluchátka do 3,5mm jacku kabelem. Docela příjemná je výdrž baterie, která se při nastaveném maximálním jasu obrazovky pohybuje okolo čtyř hodin. Pokud jde o dlouhodobé používání, visí zatím otazník nad dlouhodobou životností analogových páček, obzvláště pokud jde o potenciální problém jejich "driftování", což je u této generace herního HW poměrně rozšířený problém.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama