I Am Alive - přežít není žádná sranda
Preview I Am Alive Článek I Am Alive - přežít není žádná sranda

I Am Alive - přežít není žádná sranda

Daniel Kremser

Daniel Kremser

15

Pokud hledáte akční a zároveň i hodně realistický simulátor přežití, je velice pravděpodobné, že jste ho právě teď našli.

Reklama

Jestli nás opravdu čeká konec světa již letos, tak můžeme být poměrně v klidu. Tedy alespoň pokud se ponese v herním stylu. S vaulty s Falloutu, imunitou vůči infekci z Left 4 Dead a samozřejmě s nikdy nekončícími zástupy profesionálních "náhodou" přeživších vojáků prostě vyhynout nemůžeme! I když jedna hra by nás možná znepokojovat přeci jen měla, a sice I Am Alive ze šanghajských studií Ubisoftu.

Nový směr

I Am Alive totiž tak trošku boří všechna zažitá klišé o přeživších, kteří se nezaleknout vůbec ničeho a rozhodně nešetří depresivní atmosférou. Ulice plné jen hromady suti, jídlo jako ta nejvzácnější komodita a o nábojích ani nelze mluvit. Pokud jste si nezastříleli už před apokalypsou, tak teď už si rovnou můžete začít kopat hrob, protože tenhle svět je pěkně drsný.

Inspirace se brala hlavně z filmů, protože podobná hra tady ještě nebyla!

Jak říká sám Ubisoft, apokalypsa často bývá zobrazována až moc idylicky a nereálně. I´m Alive je naproti tomu reálný až moc. Všechno je tady mnohem reálnější a svým způsobem i zralejší. Hra čerpá mnohem více z filmů, než z konkurenčních her. Příkladem za všechny budiž Book of Eli. Důvodem je podle tvůrců fakt, že podobná hra dosud nebyla vytvořena.

Nezkušený horolezec ve zlém světě

Hlavním hrdinou je armádou nepoznamenaný táta od rodiny. Člověk co nikdy v životě nestřílel ze zbraně a jeho jedinou výzbrojí je horolezecká výbava. Hra nás totiž do jeho role postaví zrovna ve chvíli, kdy se nebožák po ročním horolezeckém výletě vrací zpět do civilizace a co čert nechtěl, ta je stejně jako celý svět prakticky neobyvatelný v důsledku katastrofy globálního charakteru.

Celkově je celé město vyvedeno snad ve všech existujících odstínech šedi. Mezi tmavou oblohou probleskují skomírající paprsky slunce a sutiny jsou tak nějak obhroublé. Prostě nic vyumělkovaného, jen syrová, ale svým způsobem i krásná realita.

Člověk toho moc nevydrží

Jedním z prvků, na které bude hra hodně sázet, jsou lezecké pasáže. Hned v úvodní tutoriálové misi si přešplháte přes docela dlouhý a hlavně pěkně zničený most. Pamatovat ale musíte, že nejste žádný superman nebo Nathan Drake. Všechno je zde omezeno ukazatelem síly. Cestu si však časem můžete usnadnit používáním všemožných gadgetů jako jsou skoby nebo horolezecký hák. Právě tyto věci se skvěle hodí při dlouhých výstupech na mrakodrapy.

Většina činností je řízena ukazatelem energie. Takže pokud se nenajíte, čekejte opravdu rychlou smrt vyčerpáním.

Lezení není ani tak plynulé jako v jiných hrách a skutečně vypadá jako dosti namáhavá činnost. Podobně je na tom i běh. Lehce se tak můžete dostat do nebezpečné situace s udýchaným hrdinou, který již další námahu nezvládne. To všechno včetně nutnosti dodržovat stravovací návyky ale odpovídá koncepci hry, jež se snaží poskytnout co nejautentičtější zážitek.

Pomoci si musíš sám

Menším problémem je i samotný boj. Jakožto nezkušený a bojem nepolíbený chlapík toho opravdu mnoho nevydržíte. Nábojů je přitom málo nebo dokonce nejsou vůbec žádné, a tak už zbývají pouze holé ruce. Nějakou pomoc poskytne luk a na koleně narychlo spíchnuté šípy ze všeho co se v ulicích povaluje. V takovéhle době holt není ani lebka kamaráda svatá.

Po dlouhé době hra, kde mají střelné zbraně více méně utrum. O to více ale budou zábavnější pěstní souboje a výpady s lukem ze zálohy.

Ponejvíce ale pochopitelně budou sloužit vlastní pěsti anebo hodně ostrá mačeta. Dokonce ve hře bude přítomno tlačítko pro jednorázové zabití za pomocí efektní fatalitky. Ovšem i tohle si chce stejně jako všechno ostatní dobře rozvrhnout. Ani tento prvek totiž není neomezený.

Proč vždycky přežije to zlé?

I když všechny prozatím odhalené záběry z hraní ukazovaly naprosto vylidněná panoramata města, přesně takové to ve skutečnosti nebude. Sem tam se objeví do neznáma utíkající dívka nebo přeživší žijící v kanálech oddávající se kanibalismu. Taky cítíte tu inspiraci filmem LA The Road? Dokonce místy můžete jako hráč zasáhnout do herního světa a třeba již zmíněnou holčičku zachránit před sežráním svým vlastním druhem.

Najdou se ale i přátelské postavy, které vás za pomoc nakrmí nebo dokonce obdarují extrémně vzácnou municí. Určitě si ale musíte dávat pozor kam šlapete. Ve hře se dá narazit i na velice paranoidní exoty, kteří vás neváhají zastřelit brokovnicí a snad ani nemusíme dodávat, kolik ran ukončí vaše putování.

Svět I Am Alive je pěkně nebezpečné místo plné paranoiků s brokovnicemi a kanibalů. Jak si tam asi poradí bojem nepolíbený horolezec?

Opravdu drsná hra

Celkově má I´m Alive 10 levelů během níž si užijete všechno výše jmenované přímo ve vrchovaté míře. Bohužel se ale nedočkáme vyloženě otevřeného světa, avšak ani striktního tunelu. Spíše se můžeme těšit na příjemný kompromis. Co nám jako moc příjemné ale nepřijde, je systém checkpointů, který je tak trošku moc hardcorový.

Vlastně zde v podstatě žádný není. Alespoň to ale má pozitivní dopad na atmosféru. Třeba taková scéna, kdy se musíte rozhodnou mezi záchranou sebe nebo umírajícího dítěte je opravdu dojemná. Můžeme jen doufat, že podobných perliček si scénáristé přichystali více!

Pouze konzolové přežití

Tento simulátor přežití, nebo chcete-li akční hra, útočí především věrným ztvárněním reality a vskutku silnými momenty, které se nebojí zobrazit emoce v té nejsurovější podobě. Je tedy jen na vás, zda je to zrovna ten váš šálek kávy, nám určitě zachutnal.

I Am Alive vyjde 22. února na Xbox Live Arcade a později i na PlayStation Network. PC hráči si budou muset tuto ultimátní sondu do života jednoho přeživšího odpustit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama