Intel propouští přes 15 000 zaměstnanců, má za sebou velmi špatný kvartál
i Zdroj: SCMP
Novinka Intel propouští přes 15 000 zaměstnanců, má za sebou velmi špatný kvartál

Intel propouští přes 15 000 zaměstnanců, má za sebou velmi špatný kvartál

Jan Urbančík

Jan Urbančík

9

Na problémy s nestabilními procesory mezitím reagoval prodloužením záruky.

Reklama

Společnost Intel, jeden z předních výrobců procesorů a už nějakou dobu také grafických karet, včera večer oznámila finanční výsledky za druhý kvartál aktuálního fiskálního roku, tedy duben až červen. Firma se s horšími výsledky trápí už delší dobu, ale minulé čtvrtletí pro ni dopadlo opravdu velmi špatně, o podrobnostech informoval magazín The Verge.

Ztráta v druhém kvartále činila 1,6 miliardy dolarů, výrazně více než v prvním čtvrtletí. Příjmy přitom nejsou nutně špatné, 12,8 miliard $ je jenom o 1 % méně než v loňském druhém kvartálu, Intel ale zatím výrazně prodělává na investicích do svých továren a vývojových technologií, zatímco konkurence z AMD a Nvidie využívá služby TSMC. Na rozdíl od obou společností se navíc Intel nedokázal prosadit na trhu s čipy pro AI výpočty, kde je stále vysoká poptávka.

Intel propouští přes 15 000 zaměstnanců, má za sebou velmi špatný kvartál
i Zdroj: Intel

Špatné výsledky tak znamenaly, že CEO firmy Pat Gelsinger oznámil velké škrty v rozpočtu, které se dotkly také zaměstnanců, propuštěno jich totiž bylo přes neuvěřitelných 15 000, zhruba 15 % z celkového počtu. Intel chce do roku 2026 ušetřit především na R&D a marketingu, a to několik miliard dolarů ročně. Pozastavit se mají všechny projekty, které „nejsou nutné“. Na plány už zareagovaly také investoři, kteří pochopitelně nejsou nadšení, cena akcií Intelu tak přes noc stihla spadnout o více než 20 %.

Zatím ale těžko odhadovat, jak se bude společnosti dařit v budoucnu. Už 3. září nás čeká vydání procesorů Lunar Lake, označené jako Core Ultra 200V, které zamíří do ultratenkých notebooků a Intel si od nich slibuje především vysokou efektivitu, jako konkurenci pro ARM, ať už čipy od Applu, tak nedávno vydaný Snapdragon X.

Lunar Lake se každopádně vyrábí na 3nm procesu od TSMC, nikoli vlastní technologii Intelu, a stejně na tom bude také Arrow Lake, který podle spekulací dorazí na trh v říjnu. Půjde o procesory do výkonnějších notebooků a samozřejmě také desktopů, kde tak budou konkurencí pro CPU Ryzen 9000 s architekturou Zen 5 od AMD.

Intel propouští přes 15 000 zaměstnanců, má za sebou velmi špatný kvartál
i Zdroj: Intel

Další zastávkou v roadmapě je pak Panther Lake, tady už půjde o procesory vyrobené na interním procesu Intel 18A. Vyjít mají v druhé polovině příštího roku, ale půjde o nástupce Lunar Laku, a zamíří tak pouze do ultratenkých laptopů.

Kromě výhledů do budoucna ale nyní musí Intel řešit také problém se stávajícími procesory 13. a 14. generace s architekturou Raptor Lake, řada z nich je totiž nestabilních. Hlášení neustále přibývá, a to nejenom od běžných uživatelů, ale také například vývojářů. Stále čekáme na slibovaný update mikrokódu, jenž má dorazit v půlce srpna a má zastavit degradaci procesorů, ale zřejmě nedokáže opravit ta CPU, která už jsou problémy postihnutá. 

Intel propouští přes 15 000 zaměstnanců, má za sebou velmi špatný kvartál
i Zdroj: Intel

Potěšující je tak alespoň fakt, že Intel oznámil prodloužení záruky u všech procesorů 13. a 14. generace o 2 roky, celkově tak záruka pokrývá 5 let.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama