Jak se hraje multiplayer Far Cry 3?
Speciály Far Cry 3 Článek Jak se hraje multiplayer Far Cry 3?

Jak se hraje multiplayer Far Cry 3?

Daniel Kremser

Daniel Kremser

14

Ubisoft pomalu začíná novinářům předhazovat první detaily o multiplayerové složce očekávané střílečky Far Cry 3.

Reklama

Londýn se v uplynulém týdnu přeměnil na tropickou džungli a vybraní novináři, včetně redakce VG247, si mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jak dobrý multiplayer vlastně třetí Far Cry nabízí. Takže jak se pár vyvoleným prozatím střílení ve více hráčích zalíbilo?

Krásná a otevřená hra

Už na začátku můžeme prozradit, že velmi a jedním z hlavních důvodů byla bezesporu grafická stránka hry. Ta je jedním slovem famózní a s trochou nadsázky lze mluvit do jisté míry o fotorealistické podívané. Azurové moře, bujná džungle a bílé písečné pláže působí skutečně efektně a alespoň na moment vám to nedá a prostě se musíte okolní krajinou pokochat.

Grafika je více než pěkná a světlé pastelové barvy jí dodávají šmrnc.

Pak se ovšem nesmíte divit, že se budete poměrně často válet v tratolišti krve a polykat ze země prach. Far Cry totiž naneštěstí není žádnou idylkou, kterou nabízejí naše cestovky, ale jedná se o nelítostnou řežbu, jež je plná násilí, krve a skličujících výkřiků.

Můžete nám tedy věřit, když řekneme, že na otevřeném prostranství pláže si nikdo moc dlouho dobrovolně nepobude a všichni určitě vezmou za vděk spíše stísněnější koridory zbrojařského skladu. Dobrou zprávou pro všechny příznivce otevřenějších prostředí totiž je fakt, že po vzoru singlu bude i hra více hráčů disponovat slušně rozlehlými mapami, které nabídnou hned několikero rozdílných kulis s odlišnými nároky na strategii a způsob boje.

Na všechna místa existuje vícero cest a není žádný problém si třeba nepřátelé obejít a vrazit mu mačetu do krku nebo je třeba pomocí bomby vylákat do jedné z uliček, kde už hezky vyčkáváte s prstem na spoušti. Možností je opravdu hodně a minimálně v tomto ohledu bude Far Cry 3 kapitola sama pro sebe.

Mapy by měly nabízet jak otevřená prostranství, tak i uzavřené koridory tak aby nabídly hned několikero rozdílných typů hratelnosti.

Jeden za všechny, všichni za jednoho

Hraní tak bude patřičnou výzvou, která ale také bude adekvátně odměněna. Po skončení každého kola dostane nejlepší hráč z vítězného týmu příjemnou odměnu ve formě možnosti rozhodnou o osudu nejlepšího hráče z poraženého týmu a to hezky ve stylu římských císařů. Osvobodit, nebo odsoudit na smrt? Toť otázka! Mimo to se všichni bojovníci dočkají také patřičného přísunu zkušenostních bodů a také Vaasových hodnotících hvězdiček, které vám svým způsobem napoví, jak dobří skutečně jste.

A že pro úspěšné hraní budete muset být sakra dobří, je asi jasné skoro každému. Ve hře totiž bude přítomen levelovací systém ve stylu Call of Duty, který vás bude odměňovat za povedená zabití a podařené akce. Především pak ale za takzvané battle cries, neboli bojové pokřiky, které poskytnou vašim spojencům například bonus ke zdraví nebo k rychlosti a oplátkou vám přidávající další body. Za tyto nastřádané body si pak můžete pořídit takové vychytávky, jako jsou letadlem shazované bomby nebo nervový plyn, který způsobuje, že zasažení protihráči vidí jak spojence, tak protivníky pouze jako černé obrysy.

Hratelnost je ušita na míru týmové hře a většina herních featur je založena na spolupráci v týmu.

Herní mechanismy jsou vlastně všechny nastaveny tak, aby hráče nenásilně nutili hrát týmově. Všechno stojí i padá s principem, já pomůžu tobě a zároveň za to i něco dostanu a přesně tak to má být. Autorům se až překvapivě úspěšně daří eliminovat většinu sólo hráčů a k opravdu dobře zahrané mapě jednoduše musí všichni spolupracovat. Rozhodně zde neplatí, že jeden hráč podobně jako v případě Call of Duty zachrání celý výsledek.

Žádné škatulky

Asi si teď ale říkáte, že na týmu hodně záleží i v Battlefieldu, tak kde je ten rozdíl? Tím hlavním rozdílem je rozdělení hráčů do tříd. Far Cry 3 totiž vůbec žádné nemá! Můžete si namixovat naprosto šílené postavy s různými schopnosti a zbraněmi. Chcete být sniper a zároveň oživovat padlé? Žádný problém! To co vám prostě vyhovuje, tak s tím si jednoduše zahrajete.

Variant je dost a můžete vybírat jak z rozsáhlé škály schopností, tak především ze zajímavého arzenálu zbraní. Nejde pak přitom ani tak o jejich počet, jako spíše o jejich chování. Konečně se k nám totiž dostane hra, jež se nezakládá pouze na tom, kdo dříve zmáčkne spoušť. Oproti typickým multiplayerovým střílečkám je střelba klidnější a pomalejší, mnohem více záleží na míření a celkově se dá hratelnost díky tomu označit za rozvážnější.

Příjemná změna

Ono rozvážnější je prozatím i nabídka herních modů. Vedle obligátního domination, které je "překvapivě" postavené na zabírání strategických míst, tvůrci ukázali ještě lehce zajímavější Firestorm. Zde musíte podpálit dva barely, které jsou umístěné na rozdílných koncích mapy a pak ještě získat rádio, jež přivolá letadlo, které vaše oponenty jednoduše smete z povrchu zemského. Tento mód vyžaduje daleko více strategického plánování a domluvy mezi hráči.

Osobně doufám, že se podobných nápadů orientovaných na týmovou hru časem objeví více a multiplayerová složka třetího Far Cry neskončí pouze s tradičním deathmatchem a capture the flag. Již z prvních pár odehraných minut totiž působí jakožto svěží závan, který nabídne trošku netradiční prvky a navíc klade důraz na souhru se spoluhráči a to se v poslední době až tak nevidí!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama