Kauza okolo společnosti Nvidia a spekulace o nových grafických kartách
Novinka Kauza okolo společnosti Nvidia a spekulace o nových grafických kartách

Kauza okolo společnosti Nvidia a spekulace o nových grafických kartách

Jan Urbančík

Jan Urbančík

15
Platformy Windows PC

Novinky ze světa hardwaru.

Reklama

Vítejte u týdenního souhrnu novinek ze světa hardwaru.

Dozvíte se to nejpodstatnější, co se v uplynulém týdnu stalo, od všemožných leaků až po vydání nových produktů.

Můžete se na něj těšit každou sobotu ve 20:00.

RTX 3060 a RTX 3080 Ti možná už na CES 2021

Nedávno jsme informovali o tom, že AMD chystá konferenci na veletrhu CES, který již tradičně proběhne na začátku ledna, tentokrát kvůli situaci ve světě pouze digitálně. Nyní přišla s podobnou zprávou také konkurenční Nvidia. Na její konferenci si vezme slovo viceprezident divize GeForce Jeff Fisher. Akce proběhne 12. ledna v 18:00 středoevropského času, což je přesně hodinu po začátku konference AMD, doufejme tedy, že se nebudou navzájem překrývat.

A co bychom na akci mohli vidět? Vypadá to, že by nám mohla být představena grafická karta RTX 3060, o které se momentálně proslýchá, že vyjde ve dvou variantách, podobně jako ve své době GTX 1060, která byla dostupná ve 3 GB a 6 GB verzi. RTX 3060 by měla vyjít ve verzi s 12 GB VRAM a později by údajně měla dorazit také 6 GB varianta. Zajímavé na tom je, že pokud je to skutečně pravda, bude mít karta větší VRAM než mnohem výkonnější RTX 3080. Vydání je navíc poměrně blízko. První varianta s 12 GB VRAM by mohla vyjít nedlouho po pravděpodobném oznámení na CES, verze se 6 GB ale údajně vyjde až v únoru/březnu, možná i později.

Druhá karta, o které se již nějakou dobu spekuluje, je RTX 3080 Ti. Ta by měla přijít s 20 GB VRAM a výkonnostně by na tom měla být podobně jako RTX 3090. Půjde tedy o odpověď na konkurenční RX 6900 XT od společnosti AMD. Datum vydání je však nejistě. Původně to vypadalo na leden, ale možná se jí dočkáme až v únoru, ne-li později.

Spekulace o RTX 3000 Super a RTX 4000

Korejský magazín informoval o tom, že Nvidia vytvořila další dohodu se společností Samsung, u které si momentálně na 8nm procesu nechává vyrábět čipy pro grafické karty řady RTX 3000. Smlouva byla údajně uzavřena 17. prosince. Hojně se tak spekuluje o možném refreshi Super, kterého jsme se dočkali už v případě řady RTX 2000. Žádné podrobnější informace ale zatím nemáme.

A přestože řada RTX 3000 je na trhu teprve několik měsíců, spekulovat už se začíná také o řadě RTX 4000, která by měla být vyráběna také u Samsungu, tentokrát už na 5nm procesu. Architektura by neměla nést název Hopper, což je jméno, o kterém se mluvilo už několik měsíců nazpět, ale Lovelace. Zřejmě podle britské matematičky Augusty Ady Byron, která žila v 19. století, a je známá právě jako Ada Lovelace.

Kauza okolo Nvidie a kanálu Hardware Unboxed

Společnosti Nvidia se budeme věnovat i v poslední novince, ta je ale tentokrát velice specifická. Týká se totiž hlavně YT kanálu Hardware Unboxed, který zde poměrně často zmiňujeme. Zaměřuje se na recenze procesorů, grafických karet, ale v poslední době také monitorů. Poněkud zvláštní situace nastala u vydání karty RTX 3060 Ti, kdy neobdrželi referenční model a museli si obstarat nereferenční karty od AIB výrobců. Nejprve se zdálo, že nejde o nic vážného, ale po několika dnech obdrželi email přímo od Nvidie, ve kterém se psalo, že už žádné další grafické karty na recenze dostávat nebudou, protože se údajně ve svých videích „málo zaměřují na ray-tracing“. To je skutečně pravda, nicméně Steve, hlavní tvář tohoto kanálu, dlouhodobě tvrdí, že ray-tracing momentálně ve hrách ubírá tolik výkonu, že ani nemá smysl se na něj zaměřovat, fanoušky navíc stejně zajímá hlavně výkon v rasterizaci, což dokazuje i nedávno uspořádaná anketa. V emailu pak dále stálo, že Nvidia „může své stanovisko přehodnotit, pokud se přístup (kanálu Hardware Unboxed) změní.“

Kauza okolo společnosti Nvidia a spekulace o nových grafických kartách

Bylo jasné, že Nvidia tady překročila hranice a naštvaní byli nejen fanoušci kanálu Hardware Unboxed, ale také další YT kanály zaměřující se na hardware v čele s tím nejznámějším s názvem Linus Tech Tips. Po takto velkém rozhořčení ze strany různých recenzentů, kteří vyjádřili podporu kanálu Hardware Unboxed, se Nvidia nakonec rozhodla své původní stanovisko změnit a referenční grafické karty tak budou dál posílat. Kanál Hardware Unboxed poté vydal video, kde Steve popisuje svůj názor na celou situaci, a zveřejnili také omluvný email, který jim přišel od zástupce Nvidie:

Ahoj, Steve

Děkujeme za zprávu. Chci se znovu omluvit za můj původní email.

Opravdu jsem překročil meze.

Rád vidím všechny různé způsoby, jakými jsou naše produkty testovány, a vážím si i vaší práce.

Přestat vám zasílat karty na recenze je zkrátka neomluvitelné a překročili jsme tím všechny meze.

Zklamal jsem sám sebe, mé kolegy a celou komunitu recenzentů, které považuji za své přátele.

Všichni pracujete tvrdě a zasloužíte si lepší přístup než tento.

Doufám, že mi odpustíte tuto chybu a dáte mi možnost s vámi dále spolupracovat.

Bylo by skvělé, kdybyste tuto zprávu sdíleli, abyste dali fanouškům vědět, jak se cítím.

Děkuji,

Bryan Del Rizzo

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama