Kdo je kdo v chystaném Batman: Arkham Origins?
Speciály Batman: Arkham Origins Článek Kdo je kdo v chystaném Batman: Arkham Origins?

Kdo je kdo v chystaném Batman: Arkham Origins?

Rosťa Viktorin

Rosťa Viktorin

40

Už zítra nás čeká příchod nového Batmana na scénu a je proto na čase zjistit, kdo bude dělat ušatému detektivovi ze života peklo tentokrát.

Reklama

Zálusk na svůj kousek Wayna má totiž tentokrát solidní zástup záporáků, přičemž celá řada z nich může být velkou neznámou pro každého, kdo nepřišel do kontaktu s komiksovými dobrodružstvími strážce Gothamu. Jména jako Bane, Deathstroke či Deadshot jsou sice vcelku provařená, ovšem Copperhead, Firefly, Killer Croc, Lady Shiva a Electrocutioner už tolik ne. A jak se říká, čím lépe znáš svého nepřítele…

Black Mask

Hlavním antihrdinou je tentokrát Black Mask, jenž si najal výše zmíněnou osmičku pochybných existencí, aby stále ještě nezkušeného Batmana (jde koneckonců o prequel) pokud možno zneškodnili, nebo alespoň potrápili. Sám se totiž trápí s nesnadným původem, neboť se jeho jménem v komiksové historii honosily dvě postavy – Roman Sionis a Dr. Jeremiah Arkham. Premiéru si každopádně odbyl v srpnu roku 1985 v čísle #386, do kterého ho dostali Doug Moench a Tom Mandrake.

Těžko říct, pro kterou dějovou linku se vývojáři ve výsledku rozhodli, ale většina fanoušků i novinářů tipuje, že se pod černou maskou bude ukrývat právě Sionis. Bohatý kamarádíček z Brucova mládí, který se vydal na dráhu zločinu a dokonce založil vlastní záporáckou bandu False Face Society. Jeho konec znamenal střet s Catwoman, jež se moc nerozpakovala a přesnou střelou mezi oči ho poslala na onen svět.

Deadshot

Pod vcelku výstižným označením se ukrývá zkušený žoldák Floyd Lawton, který poprvé spatřil světlo světa již v roce 1950 v čísle #59. Duchovními otci jsou Bob Kane, David Verne Reed, Lew Schwartz a hlavně scénárista John Ostrander. Deadshot nemá žádné superschopnosti ani duševní problémy, pokud tedy nebudeme počítat emoční rozsah buldozeru. Lawton jednoduše dělá pro toho, kdo nabídne nejvíc. Žádné otázky, žádné výčitky, všechno je jen práce.

Ono se ale není moc čemu divit. Floyd totiž jako jeden z mála přežil takzvaný Suicide Squad program, jehož prostřednictvím americká vláda nutila dopadnuté zločince do zatraceně nebezpečných tajných operací. V poslední době se Deadshot dočkal restartu v podobě vlastní série v rámci New 52 iniciativy, jejímž prostřednictvím nakladatelství DC začíná v podstatě se všemi významnými postavami z univerza od začátku.

Deathstroke

Další žoldák v týmu už je o poznání větší drsňák, neboť se může pochlubit celou řadou nadpřirozených schopností jako je vyšší síla, obratnost, mentální odolnost a rychlejší reflexy. Civilním jménem Slade Wilson se poprvé objevil na stránkách komiksu Teen Titans #2 v roce 1980. Za jeho zrod byli zodpovědní George Perez a Marv Wolfman, kteří z něj udělali tak trochu anti-Kapitána Ameriku. Deatkstroke je totiž výsledkem programu americké vlády na vytvoření supervojáků.

V New 52 sérii se z něj stal ultimátní žoldák v rámci DC univerza, přičemž svůj debut si stihnul odbýt taky v televizním seriálu Arrow (volná adaptace Green Arrow), kde se ovšem autoři odhodlali k celé řadě dost zásadních změn a Deathstroke a Slade Wilson jsou tak kupříkladu v jejich podání dvě odlišné osoby.

Copperhead

I tahle aktuálně ne zrovna sexy dáma má ve svém životopisu hned několik různých původů. Poprvé se nicméně světu představila v The Brave and the Bold #78 z roku 1968, ještě jako muž, přičemž u jejího zrodu stáli Bob Haney a Bob Brown. První verzi představoval bezejmenný srandista v hadím kostýmu, jenž své oběti vždy uškrtil. Později prodal svou duši Neronovi (DC obdoba ďábla), který ho na oplátku proměnil v regulérního „hadího muže“. Moc mu to ale nepomohlo, neboť se o jeho předčasný konec postarala Kate Spencer.

Druhým Copperheadem se stal Nathan Price, který ale opět nedisponoval žádnými unikátními schopnostmi. Těch se dočkala až vylepšená verze postavy z New 52, která už byla 100% humanoidním hadem. Pořád jde nicméně o dost nezajímavého záporáka a není proto divu, že se ho tvůrci rozhodli v podstatě od základů překopat. Copperhead proto v Arkham Origins narostou prsa a stane se prapodivným mixem původní verze a Catwoman.

Firefly

Další relativně nezajímavý protivníky, s nímž si bude moct Batman pohrát, vzešel z hlavy France Herrona a Dicka Spranga, kteří ho v roce 1954 pustili do Detective Comics #184. Občanským jménem Garfield Lynns je pyrokinetickým expertem, jenž své schopnosti propůjčoval filmařům, avšak mnohem lépe se mu začalo dařit teprve ve chvíli, kdy se dal na klikatou dráhu zločinu. Sám si sestrojil ohni odolný létající oblek, nebezpečný plamenomet a… v podstatě zmizel ze stránek. Nedočkal se dokonce ani restartu v rámci New 52 a fanoušci, jestli nějaké má, ho mohli vidět vlastně jen v několika animacích a již jednou zmíněném televizním pořadu Arrow, kde vystupoval jako zjizvený bývalý hasič bažící po pomstě.

Electrocutioner

O něco málo zajímavější Electrocutioner je prvoplánový zločinec v elektrickém obleku, který se poprvé objevil v Bamtanovi #331 z roku 1981 a na jeho zrodu se podíleli Marv Wolfman, Kim Aparo a Irv Novick. Jeho druhá verze využívala oblek k likvidaci zločinců, než padla za oběť známému antihrdinovi Vigilantemu. Slavnou se nicméně tahle postava stala především díky bývalému parťákovi Green Arrowa, který ji jako Red Arrow zabil poté, co mu Electrocutioner sprovodil ze světa malou dcerku. Malého camea se dočkal rovněž v Justice League Unlimited, ale to platí pro téměř každý charakter v rámci DC univerza.

Anarky

Anarky byl původně alias zázračného dítěte Lonnie Machina, jenž debutoval v Detective Comics #608 v roce 1989. Postavu stvořili pánové Alan Grant a Norm Breyfogle, kteří se snažili do Batmanova světa propašovat trochu palčivých sociálních a politických otázek. Anarky sám o sobě nemá žádné schopnosti, avšak díky nadprůměrnému intelektu má po ruce vždy alespoň pár po čertech nebezpečných udělátek. Tak trochu popravdě připomání dnešní hnutí Anonymus, což není žádná náhoda. Oba se totiž inspirovali ve V for Vendeta od Alana Moora.

Právě díky společnosti často blízkým politickým názorům má Anarky nemalou základnu fanoušků, skrze níž se už několikrát dočkal oživení. Jeho podstatně méně zprofanovaná verze se objevila v Beware the Batman, přičemž v Arkham Origins bude suplovat roli člověka z davu, který touží rozpoutat revoluci, jejímž výsledkem bude svržení elitářské a prospěchářské horní třídy Gothamu.

Lady Shiva

Poslední drsňačkou na našem dnešním seznamu je Lady Shiva, se kterou by se chtěl potkat asi málokdo. Je totiž expertkou na bojová umění, jež se specializuje na zabíjení holýma rukama. Jinými slovy, pokaždé, když chce scénárista představit novou postavu, která vyniká v bojových uměních, nastoupí na scénu Lady Shiva a nechá si nakopat líbivé pozadí. Poprvé se objevila už v roce 1975 na stránkách Kung Fu Fighter #5, přičemž během své kariéry si vyzkoušela celou řadu rolí od čisté záporačky až po kladnou hrdinku. Dočkala se dokonce předělávky v rámci New 52 série, kde jí autoři pouze ubrali trochu let, aby byla zhruba stejně stará jako bývalý Robin, současný Nightwing, Dick Grayson.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama