Kyberválka, anarchie a maximální ego
Speciály Článek Kyberválka, anarchie a maximální ego

Kyberválka, anarchie a maximální ego

Marek Tvrdý

Marek Tvrdý

60

Anebo kdo ho má delšího a najde větší díru (v zabezpečení).

Reklama

Žila byla jednou jedna rodinka, která nebyla zrovna z těch nejšťastnějších. Malý klučina seděl stále doma a s holkama to moc neuměl. Jednoho dne ale u kamaráda objevil jeho počítač/herní konzoli. Jenže jemu nepřišlo zábavné honit po obrazovce čtverečky. Zajímavější bylo zjistit, jak to funguje uvnitř. Anebo jak podvádět, aby porazil ve hře kamaráda (velmi oblíbené cheatování a hackování multiplayer her typu Call of Duty). A tak započala cesta do hlubin křemíkové duše. Zrodil se hacker.

Rodiče byli určitě šťastní, že synáček neruší u 453. epizody seriálu "Kde sehnat další flašku", a proto ho upřímnými mateřskými radami ("Táhni zmetku") směrovali do komunity nesobeckých ohleduplných občanů. Klučina by se velice rád přidal ke spořádaným a uvědomělým plešounům, avšak neměl ani holou lebku, ani svaly a jeho ego bylo čistě virtuální. A tak se spojil s dalšími jemu podobnými a vyšli do světa udělat díru.

Jak o sobě dát vědět? No přece když někoho pořádně naserete. Namočit vlasy spolužačce do inkoustu už není in. Dneska každý frikulín (free-cool-in) musí být online (anebo inline?), mít megasuper tvrďáckou identitu (nikdo ji ale nemá tvrdší, než autor článku!) a udělat něco velkého. Například najít díru. Bezpečnostní samozřejmě. A pořádně ji namazat. Z hackera se stal cracker.

Když se více takových individuí dá dohromady, pak vytvoří nejprve idealistickou skupinu, kde se vzájemně začnou podvádět a podrážet a nakonec pod nějakou fajn přezdívkou někdo z nich udělá něco, za co pro jistotu zavřou všechny. Idejí bývá hodně, ale povětšinou jsou zabaleny slovy o svobodě a demokracii.

A tak jednoho dne nějakého takového človíčka dopálila informace, že Sony žaluje jiného crackera, že se naboural do jejich konzole. Jenže když už máme tu svobodu, tak všechno všem a je nutno se za to Sony pomstít. Více takovýchto svobodou opojených obhájců spravedlnosti a pravdy se spojilo do nezávislého uskupení Anonymous, zaútočilo na servery zkorumpované kapitalistické společnosti a způsobilo jejich pád. Tady by byl možná jejich ego-meter naplněn, jenže ne každému anonymovi šlo jen o pravdu, lásku, svobodu a maximálně nabušené ego v Duke Nukem Forever. Někomu šlo o čísla kreditních karet. A z crackera se stal zločinec.

Bohužel, tak jako již mnohokrát v dějinách lidstva, idea byla zneužita a jméno symbolu se stalo jménem záporáků. Ti Anonymous, kteří neměli vedení a byli nezávislí, se najednou začali bránit jako skupina. A části skupiny se to nelíbilo. Skupina se začala tříštit. Nikdo nevěřil nikomu. Policie honila všechny (Jako hledala! Na co zas sakra myslíte?) a některé už dokonce posbírala. Politici útoky označili za začátek kybernetické války. (Když jim někdo ukradl jejich heslo 123456, tak to je globální katastrofa, že jo.)

Čtyři "stateční" se v zájmu pravdy a svobody rozhodli, že to osolí nejen Sony, ale celému světu. A tak vznikla parodie na bezpečnostní firmu - Lulz Security alias LulzSec. Tato skupina se penetrovala snad skoro všude. Ostatně předvečerem nabourali servery CIA, čímž si teď hodně honí třičko všude po internetu. Před pár dny dolovali data v americkém senátu a týden předtím zanechali svůj podpis na serveru bezpečnostní firmy úzce spjaté s FBI. Nicméně svou kariéru začali průnikem do sítě Fox.com a krádeží seznamu identit 73.000 účastníku soutěže X-Factor.

Pokud by to bylo jen proti vládním institucím a velkým korporacím, jistě by měli tiché svolení mnoha obyčejných lidí. Jenže oni sestřelují či vykrádají herní servery (Neverwinter Nights, Brink, Minecraft, League of Legends, EVE Online) a pokusili se (pravděpodobně docela bezúspěšně) proniknout do sítě Nintendo. Kvůli Anonymous/LulzSec skoro 2 měsíce nefungovala síť PSN a hráči nemohli po velkou část té doby hrát multiplayer.

A tak se z milovaného bojovníka za svobodu všeho a všech stal hledaný zločinec. Společnost už nechce takového bojovníka. A stejně jako Batman, i oni sice jsou hrdiny, které si svět zaslouží, ale nejsou právě teď potřební. A proto je bude štvát. (Jako honit. Teda hledat.)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama