LEGO Pirates of the Caribbean – na vlnách stavebnice
Recenze LEGO Pirates of the Caribbean – na vlnách stavebnice

LEGO Pirates of the Caribbean – na vlnách stavebnice

Martin Cvrček

Martin Cvrček

16

Jsou to sotva 2 měsíce, co naše obrazovky a monitory obsadil velice povedený třetí díl LEGO Star Wars, a najednou tu je další hra na motivy nejslavnější stavebnice. Není už toho trochu moc?

Reklama

Vítejte v Karibiku

Jak se dá očekávat, LEGO Piráti z Karibiku jdou v přesných stopách předešlých dílů, a to se vším všudy. Čeká nás příběh každého ze 4 pirátských filmů (každý rozdělený na 5 částí) a opět jde v základu o jednoduchou skákačku, kdy se dvěma nebo více postavami procházíte jeden level za druhým, sbíráte LEGO penízky, řešíte drobné hádanky a snažíte se dostat z místa A do místa B.

Že vám poslední věta zní povědomě? Skoro jako vystřižená z preview nebo recenze na LEGO Star Wars III? Ne bez důvodu. Piráti z Karibiku jsou totiž jako přes kopírák, a to bez jakéhokoliv přehánění. Nicméně, spíš než třetím Star Wars se podobají staršímu Indianě Jonesovi. Stejně jako v případě našeho nejoblíbenějšího archeologa se dobrodružství Jacka Sparrowa přiklání spíše k adventuře, než k mlátičce. Ono by to v základu bylo fajn, kdyby nás ale aspoň čekaly nějaké pořádné změny. Jenomže nečekají. A právě v tom je zakopaný pes.

Šavle místo světelných mečů

Řeknu to prostě na rovinu. LEGO Piráti z Karibiku neobsahují prakticky žádné inovace, co by ovlivňovaly hratelnost, a to je obrovská chyba. Jednou z mála novinek jsou trochu pozměněné souboje. Postavy dokážou mnohem víc útoků, komba jsou rychlejší, účinnější a rozmanitější, a ještě k tomu občas bojujete na speciálním povrchu, jenž vám zabraňuje spadnout, musíte se postavit nepříteli čelem a dát mu za vyučenou.

Další inovace je kompas Jacka Sparrowa. Nevíte, kudy dál? Potřebujete najít nějaký důležitý předmět a ať hledáte, jak hledáte, pořád nic? Kompas vám naštěstí pomůže, stačí se chvíli zastavit, vybrat vhodnou položku na kruhovém seznamu a cestu už uvidíte sami. Sice jsem nezažil při hraní žádný velký zákys, ale kompas umí vážně pomoci, proto ho doporučuji občas používat.

Ale, to je ze strany inovací všechno. Jinak jde přesně o totéž, co jsem zažil v obou dílech Indiany Jonese. Opět můžete šplhat po laně, vykopávat všelijaké předměty, hledat klíče na odemknutí dveří, opravovat poškozené stroje, házet kopí, plavat… Ono to všechno z počátku působí vážně hezky, ale už to tu zkrátka bylo, dokonce ne jednou, a každou chvíli hra působí dojmem, že Disney chtělo honem rychle LEGO hru, a tak TT Games rezignovali na všechny nápady, vzali prvního Indianu Jonese a upravili ho na míru Pirátské sáze.

Útok na vaše bránice

Nicméně, jestli v něčem Piráti excelují, tak určitě v přítomnosti častého humoru, tedy jednoho z nejdůležitějších prvků celé LEGO série. Všechny tři původní filmy, tedy Prokletí Černé Perly, Truhla Mrtvého Muže i Na Konci světa, obsahují tolik vtipných scén, až z toho jde hlava kolem a občas vás možná začne bolet bránice. Není prostě nad to sledovat, jak vezme komodor Norrington místo ceremoniálního meče do rukou mrkev, jak je součástí hradní stráže čuník s kloboukem nebo slýchat hokejové tóny z varhan Davyho Jonese.

Možná vás napadá, proč jsem nezmínil ani nejnovější film, tedy Na Vlnách Podivna. Z nějakého záhadného důvodu totiž LEGO verze chystaného pokračování obsahuje sotva dvě vyloženě vtipné scénky a ani v jejich případě jsem se smíchy neválel po podlaze. Paradoxní je, že pouhé intro Prokletí Černé Perly obsahuje víc vtipných okamžiků, než celý příběh čtvrtého filmu trvající nějakých 5 hodin. Jedno vysvětlení by tu možná bylo, příběh čtvrtého filmu na mě už z trailerů působí jako klišovitá a předvídatelná slabota a kvůli tomu možná ani nebylo možné z toho vytěžit něco vtipného. Ať už je to ale jakkoliv, je to ohromná škoda.

Moře, kam se podíváš

Teď je asi nejvyšší čas na postavy, tedy další klíčový prvek. Naštěstí ani ty nezklamaly. V arzenálu hratelných figurek samozřejmě nesmí chybět Jack Sparrow, Will Turner, Elizabeth Swann, pan Gibbs, pár postav ze čtvrtého filmu a pokud důkladně projdete celou hru a našetříte dostatek LEGO penízků, dostanete se i k záporákům, tedy k Davymu Jonesovi, lordu Beckettovi nebo kapitánu Černovousovi.

Co je tentokrát nejdůležitější, vývojáři dokázali skvěle vystihnout povahu a chování několika postav, a to ne mluvením (postavy opět ani nepípnou), ale samotnými pohyby nebo vzhledem. Při ovládání Jacka Sparrowa si prostě nelze nevšimnout jeho ikonické opilecké chůze, Elizabeth se při pohybu pořád „natřásá“ a korunu tomu nasazuje lord Beckett, jenž je vyobrazen jako naprostý skrček. V tomto ohledu si TT Games zaslouží skutečnou pochvalu.

Dopijte piráti, jó-hó

Pokud jde o grafickou stránku, je víceméně stejná jako v případě LEGO Star Wars III nebo Harryho Pottera. Sice lze vidět drobné zlepšení v oblasti odlesků a jednotlivých materiálů, ale jinak je grafika pořád stejná. To naštěstí nevadí, už jen díky různorodým levelům. Všechny původní filmy se odehrávaly v lákavých a pestrých kulisách a hra vše věrně kopíruje a sem tam přidá něco vlastního. Bohužel, opět se to nedá říci o čtvrtém filmu, kdy je všechno šedivé, temné, stereotypní, prostě skoro jako v LEGO verzi Batmana, a k celkové náladě hry se to vůbec nehodí.

Dalším průšvihem je umělá inteligence. Nejde o to, že stejně jako v jiných LEGO hrách je veškerá námaha jen a pouze na vás (pokud do hraní nepřizvete kolegu, což ale vřele doporučuji), tentokrát jsou postavy ovládané počítačem neuvěřitelně debilní, jinak to říct nejde. Každou chvíli se spolubojovníci zasekávají o překážky, běhají vstříc nepřekonatelné zdi, jindy zase bez důvodu skáčou, kam nemají. Párkrát jsem dokonce zažil, že na mě spolubojovník zaútočil, a když potřebujete, aby druhá postava chvíli podržela nějaký předmět, ihned po přepnutí na další postavu ho upustí (většinou to dělají nad vodou, takže máte pak docela problém) a vám nezbývá nic jiného, než ďábelsky přesné načasování, co by zvládali tak maximálně jezdci Formule 1. O nepřátelích samozřejmě platí totéž, i oni se pořád někde zasekávají, často vám ani nevěnují pozornost, prostě průšvih největšího kalibru. Umělá inteligence nebyla nikdy silnou stránkou LEGO her, to bez debat, ale tohle už je vážně moc.

Tóny karibských moří

I kdyby LEGO Piráti z Karibiku byli sebehorším titulem, jedna věc by to vždy zachránila, a to původní hudba, převážně od Hanse Zimmera. Stejně jako v případě filmů i ke hře soundtrack sedne naprosto dokonale, jednotlivé skladby jsou očividně použity s velkým citem a celkově to dává pocit nabušené filmové hry. Jenom škoda, že bugy se nevyhnuly ani hudbě, protože občas znění hudby ustává, a to zrovna ve chvílích, kdy by tam prostě měla být, třeba při výsledkových obrazovkách na konci každého levelu.

Asi už vám došlo, že LEGO Piráti z Karibiku nejsou kdovíjak zázračným titulem. Rozhodně netvrdím, že to je špatná hra, fanoušci Jacka Sparrowa by měli být nadšeni a hra si pořád udržuje standart kostičkovaných her (klasické prvky jako free play mód zůstaly), ale je tu nemálo věcí, které Piráty dost shazují, ať už jde o nepochopitelné minimum inovací, příšernou umělou inteligenci nebo celkově odfláklé zpracování filmu Na Vlnách Podivna. Nicméně, bezvadná porce humoru, variabilita levelů, fantastické provedení postav a působivé využití originálního soundtracku drží LEGO Piráty z Karibiku alespoň kousek nad průměrem. Ale i tak jsem prostě čekal víc, zvlášť v porovnání s LEGO Star Wars III, proti kterým působí Piráti jako dost chudý příbuzný z desátého kolene.

LEGO Pirates of the Caribbean – na vlnách stavebnice

Verdikt

LEGO Piráti z Karibiku nejsou špatná hra. Pro příznivce taškařic Jacka Sparrowa je to jasná volba, ale pokud chcete pouze kvalitní LEGO hru, sáhněte raději po mnohem kvalitnějších třetích Star Wars, nebo i po obou starších hrách v roli Indiany Jonese.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

vynikající postavy
velká porce humoru
variabilita levelů
původní soundtrack
absolutní minimum inovací
příšerná AI
slabý čtvrtý film
řada technických chyb
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama