LEGO Star Wars: The Force Awakens - kostky se probouzí
LEGO Star Wars: The Force Awakens Recenze LEGO Star Wars: The Force Awakens - kostky se probouzí

LEGO Star Wars: The Force Awakens - kostky se probouzí

Martin Cvrček

Martin Cvrček

11

Adaptace Star Wars využívající stavebnici LEGO je po letech zpět a v překvapivě dobré formě.

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Byla to právě sága Star Wars, která v roce 2005 odstartovala pravděpodobně nekonečnou šňůru LEGO her od TT Games. Po adaptaci prequelů následoval druhý díl, který se zaměřil na původní trilogii, a po několika letech, kdy už byly LEGO hry dávno v kurzu, se objevila jejich kompilace a také díl třetí, pro změnu využívající motivů animovaného seriálu The Clone Wars. O nějaký čas později se však práv na vývoj velkých Star Wars titulů ujala společnost EA a mnozí se báli, že se kvůli tomu už se dalších dílů nikdy nedočkáme. Dlouho to tak vážně vypadalo, ale stačilo několik smluvních kliček a zařazení do určitého žánru a rázem je videoherní LEGO Star Wars zpět a zcela mimo dosah EA. A tentokrát si bere na paškál zatím nejnovější film, Síla se probouzí.

Chewie... jsme doma

Nejnovější LEGO Star Wars se opravdu zaměřuje jen na nový film, což ale neznamená, že by snad hra neměla co nabídnout. Všechny již viděné události jsou přirozeně zpracované velmi vtipným a odlehčeným způsobem, takže se fanoušci Star Wars i komediálního žánru mají na co těšit, a kromě toho, v určitých ohledech hra přeci jen přesahuje hranice snímku od J.J. Abramse. Hned v úvodu vás čeká opáčko z událostí na konci Návratu Jediho a za zlaté kostky, což je jeden z tradičních sběratelských artiklů série, si lze odemknout dalších šest úrovní, které vypráví příběhy mimo časovou osu sedmé epizody.

Tudíž vás nečeká jen vtipná adaptace příběhu o tom, jak Rey, Finn, Han Solo a Odboj bojují proti Prvnímu řádu s cílem zničit základnu Hvězdovrah a najít Luka Skywalkera. Čeká vás i příběh o tom, jak Han a Chewbacca (nebo Žvejkal, dáváte-li přednost terminologii prvního českého dabingu původní trilogie) lovili obludné rathary, které uvidíte ve filmu. Nebo příběh o tom, jak Poe Dameron zachraňoval admirála Ackbara a jak se parta pirátů rozhodla ukrást Prvnímu řádu přepravní loď. Nechybí ani několik chvil strávených v roli zástupců Prvního řádu. I tyhle bonusové úrovně si samozřejmě udržují typicky odlehčený styl a humorem se tu vážně nešetří. Navíc dokážou slušně prodloužit herní dobu. Dvanáct základních úrovní plus šest bonusových vám mohou zabrat plus mínus 12 až 13 hodin.

Hned zkraje bych rád pochválil velmi citlivé využití původního soundtracku. Když jsem sedmou epizodu viděl poprvé, nejnovější hudba od mistra Johna Williamse na mě neudělala až takový dojem, ale čím víc jsem si později hudební doprovod pouštěl samostatně, tím víc mi lezl pod kůži. A proto jsem rád, že tvůrci se soundtrackem zachází dost dobře a většinu skladeb známých z filmu uslyšíte přesně tam, kde by měly být, a to buď v neupravené, nebo v decentně zkrácené podobě. Bonusové úrovně zase velmi dobře využívají hudební motivy z původní trilogie. Samozřejmě lze namítnout, že využití soundtracku k filmu je naprostá samozřejmost, ale v případě prvního dílu mě často rušil fakt, že TT Games používali jednotlivé skladby dost nahodile. K tomu ale tentokrát nedochází.

Ještě jsme neskončili

Hratelnost nových LEGO Star Wars je povětšinou standard, který určitě zná kždý, kdo kdy zkusil nějakou LEGO hru. Základ tedy stále tkví v průchodu úrovněmi s využitím různých postav s různými schopnostmi a vybavením, a to buď o samotě, nebo v kooperaci s dalším hráčem. Bohužel opět jen lokálně bez možnosti online kooperace, což je s každou LEGO hrou čím dál větší a čím dál nepochopitelnější nedostatek.

Na každém kroku ničíte různé objekty a nepřátele a nejen z nich sbíráte peníze různé hodnoty, za něž si později odemknete třeba další hratelné postavy, kterých je opravdu tuna. Najdete mezi nimi Finna, Rey, Hana Sola, Leiu, BB-8, Kyla Rena, kapitánku Phasmu, generála Huxe nebo legendárního Stormtroopera FN-2199, známého také jako TR-8R. Někoho odemknete postupem v příběhu, někoho koupíte za to, co jste nasbírali. S postavami, které mají často několik verzí, se pak není problém vrátit do již absolvovaných úrovní a najít všechny další sběratelské záležitosti, které jste napoprvé minuli. Může jít o červené kostky zpřístupňující řadu cheatů, patřičný počet peněz nebo Minikity, odemykající miniatury mnoha plavidel.

Z posledních LEGO titulů se vrací také otevřené prostředí mimo samotné úrovně. I v něm můžete leccos objevit a najít, třeba již zmíněné zlaté kostky nebo postavy zmražené v karbonitu, odemykající klasické postavy z předešlých filmů. A pokud by vám ani to nestačilo, můžete sáhnout po vedlejších úkolech pro První řád a Odboj nebo po Scavenger a Bounty Hunter misích, které doplňují úkoly a závody bez příslušnosti k určité frakci. Jde spíše o skromné výzvy než skutečné mise, ale když už nevíte, co byste na jednotlivých planetách měli dělat, tohle všechno dokáže na chvíli zabavit a dostat vás na místa, kam byste se normálně nejspíš nezatoulali.

Nové LEGO Star Wars tak do značné míry využívají dávno zažitých principů, z nichž některé přežívají v sérii už od prvního dílu. Kdysi jsem hrál LEGO hry dost aktivně, ale před pár lety jsem si od nich dal výraznou pauzu a naposled jsem hrál loňskou adaptaci Jurského světa. Hraní The Force Awakens tak bylo do značné míry jako vítané setkání se starým známým, kterého jsem kdysi vídal dost často. V porovnání s předešlými díly se nemění ani grafická stránka hry, která je přinejlepším dostačující. Na druhou stranu s ní ale přichází i výtečná optimalizace.

„Mezi postavami najdete Finna, Rey, Hana Sola, Leiu, BB-8, Kyla Rena, kapitánku Phasmu, generála Huxe nebo legendárního Stormtroopera FN-2199, známého také jako TR-8R. ”

Umím řídit cokoliv

Všechno ale není úplně stejné a tvůrci z TT Fusion přeci jen vymysleli několik povedených oživení. Pominu věci jako trochu obměněné puzzly spojené s aktivací terminálů pro droidy a s použitím dalekohledu. Pominu i nové quick-time eventy nebo možnost využívat skupinu spolubojovníků na stržení větší překážky. Za zmínku stojí především přestřelky. Na určitých místech vás hra šoupne do intenzivních přestřelek s nepřítelem, které zahrnují krytí za překážkami. Takže se po vás nechce nic jiného, než vykouknout a postřílet všechno, co se hýbe, případně provést nějakou jinou činnost, třeba hodit výbušninu nebo použít hák, kterými jsou vybavené určité postavy. Přestřelky jsou v zásadě dost prosté, ale fungují a občas dokážou hraní slušně oživit a víc vás zapojit do akce. Už proto, že není moudré spoléhat na to, že se po smrti pokaždé znovu zhmotníte. Čím méně smrtí, tím lepší medaile, kterou po absolvování střelby získáte a tím více peněz dostanete. A peníze se vždycky hodí.

Další zajímavou novinkou je systém Multi-builds, díky němuž si lze vybrat, co postavíte z určité hromady kostek. Někdy si zvolíte, jakým způsobem se vypořádáte s překážkou, třeba s obrněnou střílnou nepřátel, jindy může alternativní stavba posloužit k dosažení sběratelského předmětu. Téměř vždy lze již postavenou věc zničit a postavit druhou (či dokonce třetí) nabízenou možnost a tím trochu experimentovat a zase si ozvláštnit průchod hrou. K ničemu jinému tahle novinka není, stejně máte předem dané, co lze postavit. I tak ale není zdání nelineárního postupu vůbec od věci a hře nijak neškodí. Naopak.

K menším měnám došlo i v případě leteckých soubojů. Vozidla hrají v LEGO Star Wars stále nezanedbatelnou roli, a to jak pozemní, která využíváte zejména v otevřeném světě mimo úrovně, tak vzdušná, s nimiž si užijete ve vybraných misích. Tohle všechno určitě zvýší počet capartů, kteří budou chtít k Vánocům ten či onen LEGO model, protože ho řídili ve hře. Většina prvků vzdušných soubojů je více či méně převzatá z předešlých dílů, ale tentokrát je létání dynamičtější, filmovější a zábavnější. Jen škoda, že se občas letouny ovládají dost špatně.

„Přestřelky jsou v zásadě dost prosté, ale fungují a občas dokážou hraní slušně oživit a víc vás zapojit do akce.”

Takhle Síla nefunguje

S povětšinou tradiční hratelností se bohužel vrací i tradiční chyby a místy nešikovné ovládání vozidel je jen jednou z nich. Občas může zlobit kamera, občas se může umělá inteligence někde prapodivně zaseknout, sem tam v prostředí uvidíte aktivní objekty, které měly dávno zmizet, nebo naopak něco zmizí dřív, než mělo. Podobně jako v případě předešlých LEGO titulů, ani tentokrát nejde o chyby, které by vás dokázaly opravdu naštvat, ale i tak není setkání s nimi nic příjemného, zvlášť když jde o problémy, které si s sebou série nese už několik dlouhých let. S většinou chyb, které jsem zaregistroval v The Force Awakens, jsem se setkával už v LEGO Star Wars 2: The Original Trilogy. A to je prosím hra, která vyšla v roce 2006.

Bez ohledu na to si ale troufnu označit LEGO Star Wars: The Force Awakens za dosud nejlepší LEGO hru. Svérázné a humorné pojetí příběhu filmu je samozřejmostí, dobře známá hratelnost neurazí, kromě toho je obohacena o několik vítaných novinek. Také je třeba přičíst fakt, že vám může kompletní dohrání zabrat několik desítek hodin, což je s ohledem na nízkou cenu hry dost výrazný plus. A ne pouze proto, že jde o další munici pro odpůrce nového Battlefrontu od EA a DICE.

Možná že je všechno odlehčené, vtipné a parodické, ale navzdory tomu se z LEGO Star Wars: The Force Awakens vyklubal nejpoctivější Star Wars titul za poslední léta, který potěší fanoušky mimo jiné bonusovými levely, vyprávějícími příběhy mimo události filmu Síla se probouzí. Zapomenout nesmím ani na hlasovou účast představitelů postav z filmu, což s sebou přináší jak nové a často docela povedené dialogy, tak i pocit, že se někdo vážně snažil odvést poctivou práci a nenahnal do nahrávacího studia první vagabundy, na které narazil na ulici. Sami si přeberte, jestli to má být další narážka na Battlefront.

Věřím, že příznivce Star Wars, kterým není nejnovější film úplně proti srsti, snad nemusím dále přesvědčovat. Těm ostatním bych závěrem vzkázal, ať se rozhodnou na základě toho, jak moc jsou přejedeni LEGO tituly. Jestli vás Star Wars zasazení až tak nebere, zůstane vám pouze mnohokrát viděná hratelnost, která vážně nemusí být pro každého. Jako vždy nicméně platí, že ve dvou je hraní hned zábavnější, na což je v případě koupě také moudré pamatovat. I bez kooperace je ale kostičkovaná verze sedmé epizody příkladně zábavným počinem.

LEGO Star Wars: The Force Awakens

Verdikt

Kostičkovaná adaptace filmu Síla se probouzí je tradičně vtipná a zábavná hra, která vydrží dost dlouho a může se pochlubit i novými příběhy, z nichž bude mít radost nejeden příznivec Star Wars. Naopak nepotěší tradiční chyby a nedostatky, které se s LEGO tituly táhnou už řadu let. To je vážně takový problém zakomponovat online kooperaci?

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

povedená adaptace událostí z filmu
obří porce humoru
bonusové úrovně s novými příběhy
oživení hratelnosti v podobě přestřelek a Multi-builds systému
řada vedlejších aktivit v otevřeném prostředí
šetrné zacházení s hudebním doprovodem
mnohokrát viděné bugy a zlobivá kamera
ovládání vozidel
absence online kooperace
že Luke Skywalker pořád jen zírá a mlčí
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama