Metro Exodus bude jen přes Epic Store, včetně kódu v krabičce
Novinka Metro Exodus bude jen přes Epic Store, včetně kódu v krabičce

Metro Exodus bude jen přes Epic Store, včetně kódu v krabičce

Martin Cvrček

Martin Cvrček

218
Platformy Windows PC

Ti, co hru již předobjednali, mohou hrát na Steamu, kde bude opět v prodeji za rok. Co krabicové verze?

Reklama

Čtvrtá aktualizace: Tohle je opravdu, ale opravdu zlej sen. Nejprve se chci já - Michal Burian - jménem redakce Zingu omluvit všem čtenářům. Včera jsem se snažil večer zjistit od českého distributora informace o verzi kódu ve fyzické PC verzi Metra Exodus. Zástupce pro ČR a SK původně vůbec neměl žádnou zprávu, poté se mu podařilo od Koch Media zjistit, že by měl být v krabičce kód k aktivaci hry na Steam, což potvrdil dnes všem tuzemským médiím v tiskové zprávě. Po hodině a několika minutách je vše ale jinak.

Metro Exodus půjde aktivovat výhradně na Epic Games Store. Ve fyzické edici bude přibalen klíč k aktivaci hry na této nové platformě. Steam je tedy z prodejů kompletně vyloučen, krom již existujících předobjednávek - na Steam se vrátí až 15. února 2020. Očekává se, že kódy na Epic se budou prodávat i na Humble Bundle a dalších podobných obchodech.

Jak je vidno, ani ve vydavatelské společnosti nevěděli, co se přesně děje, což bylo znát i na oficiálním Twitteru. Této otázce se správce komunitní sítě vyhýbal jako čert kříži. My na Zingu jsme se akorát snažili včas přinést důležité informace, které chyběly v oficiálním FAQ.

Metro Exodus s českými titulky předobjednáte na Xzone.cz a GameExpres.sk. Hra vyjde 15. února na PC, PlayStation 4 a Xbox One.

Třetí aktualizace: Peter Kučera, zástupce distributorské společnosti Playman, nás právě teď (ve 20:55) informoval, že fyzické verze budou přes Steam. Zítra má být oficiální tisková zpráva.

Druhá aktualizace: Český distributor Playman ještě nemá informace o tom, jak to bude s klíči u fyzické PC verze (ihned jsme jim volali). Ruská společnost ale informovala svou domácí stránku (díky Carnage), že klíče budou určeny pro aktivaci na Epic Games Storu. Tím pádem bude Steam z prodejů Metra Exodus kompletně vyřazen, a to minimálně na rok, jak se dočtete v první aktualizaci.

Kauzu stále sledujeme a snažíme se zjistit, jak to bude s fyzickou verzí. Filip Klazar nás na Facebooku upozornil na čtyři dny starou odpověď na Twitteru. Fanoušek se ptal, zda v limitované Aurora edici Metra Exodus bude klíč na Steam. Odpovědí bylo, že ano. Teď je ale otázkou, co to přesně znamená. Až dnes byla celá dohoda mezi 4A Games, Deep Silverem a Epicem oznámena. Správce oficiálního twitterového kanálu o tom nemusel vůbec vědět, případně nechtěl vyvolávat zmatek mezi komunitou a raději napsal, že bude přiložen klíč k aktivaci na Steamu.

Aktualizace: Později rozeslaná tisková zpráva společnosti Deep Silver uvádí, že exkluzivita Metra Exodus pro Epic Store není trvalá a potrvá rok. Na změnu upozorňuje například server WCCFTech. Po 14. únoru 2020 tak bude hra k dostání i jinde, minimálně tedy na Steamu, s ohledem na dostupnost předešlých dílů možná dojde i na GOG.com. Rovněž došlo ke zdůraznění skutečnosti, že cena Metra Exodus v dolarech bude při koupi přes Epic Store nižší, konkrétně tedy vyjde na 49,99 amerických dolarů. Regionální cena se bohužel nezmění, v Evropě tak hráči stále zaplatí 59,99 euro.

Na stránce obchodu na Steamu, kde si můžete Metro Exodus předobjednat už jen pár hodin, než dojde ke stažení z důvodu exkluzivity, dokonce najdeme vyjádření Valve. Dalo by se argumentovat tím, že za současnou situaci si může studio Valve v první řadě samo, jelikož ze v posledních letech stávalo ze Steamu čím dál víc nepřátelské prostředí, alespoň pro řadu vývojářů. Přesto přikládáme námi přeložené vyjádření níže.

"Později během dnešního dne bude prodej Metra Exodus na Steamu ukončen z důvodu rozhodnutí vydavatele učinit hru exkluzivní pro jiný PC obchod. Vývojáři a vydavatel nás ujistili, že všechny předešlé prodeje hry na Steamu budou na Steamu také naplněny, vlastníci hry na Steamu tak budou moci přistupovat ke hře a všem budoucím aktualizacím a DLC přes Steam.

Myslíme si, že rozhodnutí odstranit hru je nefér vůči zákazníkům Steamu, zejména po dlouhém období předprodeje. Omlouváme se zákazníkům Steamu, kteří očekávali, že bude titul dostupný ke koupi během data vydání 15. února, avšak o rozhodnutí jsme byli informováni teprve nedávno a měli jsme omezený čas na to, abychom všechny informovali."

Původní zpráva: Herní průmysl, konkrétně trh s PC hrami, je opravdu čím dál šílenější a nepředvídatelnější, a tak mají mnozí hráči opět důvod říct - pánbůh s námi a Epic Store pryč. Ale on pryč nepůjde. Právě naopak, protože se stává domovem Metra Exodus. V rámci velmi překvapivého oznámení, které přichází zhruba tři týdny před vydáním hry jako blesk z čistého ruského nebe, jsme se nově dozvěděli, že Metro Exodus bude odteď v rámci digitální distribuce na PC prodáván pouze přes Epic Store. Ne, to není předčasný aprílový vtip. Stejně se před časem zachoval Ubisoft s The Division 2.

Jestli fandíte digitálnímu prodeji PC her a máte o nové Metro zájem, nikde jinde ho nekoupíte. Poděkujte společnosti Deep Silver, která je jen dalším z mnoha přeběhlíků, v jejichž případě stačilo ze strany Epicu zamávat finanční injekcí, jež se má příznivě promítnout i do fungování studia 4A Games a budoucnosti značky Metro, a vidinou většího podílu ze zisku, než jaký by byl na Steamu. V oznámení vedení Deep Silveru přímo zmiňuje a vyzdvihuje menší podíl, který si ukousne Epic, tudíž tentokrát není moc prostoru k pochybnostem ohledně toho, proč k té nenadálé změně došlo.

Jestli jste si už Exodus na Steamu předobjednali, budete mít naštěstí možnost hrát hru na Steamu. V takovém případě se nemění ani přístup k bonusům Day 1 edice, tedy k soundtracku a artbooku, nebo možnost koupě Expansion Passu a DLC. I proto působí náhlá změna jako postavená na hlavu, protože Metro Exodus prostě na Steamu bude, jen si ho na něm už nekoupíte. Obsahově se přitom verze na Steamu a Epic Storu nebude lišit. V obou případech vám koupě zajistí stejné bonusy za předobjednávku a stejný obsah v případě koupě dražší Gold edice.

Nejasná je aktuálně situace pouze v případě krabicových verzí na PC, potažmo při koupi hry přes Humble Bundle a další prodejce klíčů. V obou případech se v otázkách a odpovědích spojených s exodem Metra Exodus na Epic Store dočteme, že se nemá nic měnit. Pro ty, kteří dávají přednost Steamu, to zní dobře, jenomže tvůrci uvádí, že v případě koupě krabicovky dostanete zabalenou krabici s klíčem umožňujícím okamžité hraní. Klíč dostanete také při koupi přes Humble Bundle. Jenomže je tu jeden háček - nikde není ani slůvko o tom, jestli půjde o aktivační klíč na Steam nebo Epic Store.

Rozum velí věřit té první variantě. Zing.cz proto ještě při psaní této novinky kontaktoval českého distributora, společnost Playman. Bohužel hradecká firma neví, jak to u fyzické verze bude. Bylo nám akorát sděleno, že nemají informace o tom, že v krabičce bude kód na Steam. Spíše bychom proto očekávali kód s aktivací hry na Epic Games Storu.

Podle serveru wccftech.com si Epic zaplatil roční exkluzivitu pro PC verzi Metra Exodus. V roce 2020 by se tak mohla post-apokalyptická akce prodávat na Steamu. Obchod od Valve nebyl přímo zmíněn, místo něho se mluví o jiných obchodech. Tak uvidíme...

Mnozí hráči už přirozeně berou do rukou virtuální vidle a nejen na sociálních sítích a fórech se začínají množit nesouhlasné reakce, které jsou s ohledem na stále velkou popularitu Steamu víc než pochopitelné. Série Metro je na Steamu jako doma a na Epic Storu můžeme zapomenout na výdobytky Steamu typu Family Sharing nebo celé řady sociálních funkcí. Nemluvě o prostém faktu, že jsme se takto drastické změny dočkali tak blízko vydání samotné hry (15. února), což působí značně nefér k zákazníkům. Deep Silver možná s každou novou koupí získá více peněz, ale tímto krokem si jednoznačně znepřátelí nemalou část komunity. Následky takového znepřátelení ale samozřejmě spatříme až budoucnu, pokud nějaké vůbec budou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama