Metro Exodus – o mutantech, postavách a zbraních
Preview Článek Metro Exodus – o mutantech, postavách a zbraních

Metro Exodus – o mutantech, postavách a zbraních

Martin Cvrček

Martin Cvrček

9
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Za poslední dobu jsme se dočkali celé řady informací o několika důležitých složkách nového Metra.

Reklama

V posledních týdnech a měsících vývojáři ze studia 4A Games prostřednictvím oficiálního webu postupně zveřejňovali nové informace o očekávané střílečce Metro Exodus. V červnu jsme nabídli souhrn prvních novinek, které touto cestou spatřily světlo světa, ale od té doby se na webových stránkách objevily další materiály a střípky, a to nejen v souvislosti s tím, co bylo prezentováno na srpnovém Gamescomu v Kolíně nad Rýnem. Proto jsme dali dohromady tento článek, který shrnuje vše, co lze ze stránek Metra Exodus vyčíst a co zároveň nenajdete v našem předešlém zpravodajství.

Nepřátelé

Na Gamescomu, z něhož jsme vám přinesli naše dojmy, byla k vidění třeba nová, na pohled ne úplně přátelská frakce zvaná Children of the Forest, v překladu tedy Děti lesa. Skutečně se jedná o skupinu (v době hry snad již odrostlých) dětí, která uvízla v pionýrském táboře, když začala válka, a tak nikdy nedostala šanci dospět. Pod vedením velitele tábora zvaného Teacher (Učitel) se tudíž pionýři museli přizpůsobit, aby přežili v divočině plné celé řady hrozeb. Ať už jde o proměnlivé počasí, útoky banditů, nevítané hosty nebo monstra a obecně nepřátelsky naladěné živé tvory.

Mezi ně patří třeba vlci. Ačkoliv aktuálně tak úplně nevypadají jako běžní vlci, prý nejde o mutanty. I tak jsou ale velmi nebezpeční. I osamocený jedinec může představovat hrozbu, pokud se s ním rychle nevypořádáte, nicméně vlci se od přírody sdružují ve smečkách, takže když na ně narazíte, musíte se opravdu snažit, abyste jim unikli, jinak si z hlavního hrdiny Arťoma udělají společné hody. Velké nebezpečí představuje také zmutovaný medvěd, viděný minulý rok na E3 nebo v letošním traileru z Gamescomu. Díky silným kostem a mohutným svalům je takový medvěd velmi odolný proti palbě z většiny zbraní s výjimkou těch nejtěžších, jeho slabinou je však dobře hořlavá srst.

Dalším typem mutanta, s nímž se v Metru Exodus setkáme, je nosalis, starý známý už z časů Metra 2033. Jedná se o hbitého agresivního tvora, jenž se pohybuje pod i nad zemí. Dokáže značnou rychlostí překonat nemalou vzdálenost, přičemž často loví podél zdí, od nichž se rychle vrhne na svou kořist. Nosalis zpravidla upřednostňuje podzemní zařízení či opuštěné budovy a jde o teritoriálního tvora, který bude v případě potřeby zuřivě bránit své hnízdo. O samotě se dá tato potvora snadno zlikvidovat, ve větších počtech však může představovat takřka nezastavitelnou hrozbu. Z dřívějška navíc víme, že se vrátí i mutant s označením shrimp, pro změnu známý z Metra: Last Light. O něm sice nové informace nejsou, alespoň se můžeme podívat na screenshot, který tuhle obojživelnou potvoru ukazuje v celé hnusné kráse.

Postavy

Tvůrci ze 4A Games představili i několik nových postav. Patří mezi ně třeba Duke, jeden z nejmladších pasažérů vlaku Aurora, který se teprve nedávno přihlásil jako průzkumník řádu Sparťanů. Proto se rád upíše ke každé misi a bez ohledu na nebezpečí jde vždy o prvního dobrovolníka. Neustále se snaží posouvat své hranice a má sklon k riskování, pokud bude mít za následek úspěšnou misi. Cesta napříč postapokalyptickým Ruskem na palubě Aurory je zkrátka pro Duka skvělou příležitostí, jak otestovat své vlastní možnosti.

Tokarev je naopak Řádem uznávaný expert přes techniku a hlavně zbraně. Tento muž je zodpovědný za vytvoření mnoha zbraní a jejich modifikací, s nimiž se v Metru Exodus setkáme, a je beznadnějně zamilovaný do své práce. Proto tráví většinu času v dílně ve vagonu Aurory, kde pracuje na nejrůznější výbavě. Tvůrci navíc tvrdí, že když se zrovna nehrabe v nějakém mechanickém udělátku, dokáže celé hodiny vyprávět příběhy. Samozřejmě o zbraních. Nikde už není řečeno, jestli může být Tokarev autorem alespoň některých kvérů z předešlých dílů, ale jak se zdá, tato možnost se nedá hned tak vyloučit.

Poslední aktuálně přiblíženou postavou je Alyosha, který se přidal ke Sparťanům po letech ve službě u stráže Polis, slavné metropole moskevského metra. Proto hledá nové dobrodružství a jako průzkumný specialista Řádu je jedním ze znalců v oblasti přežívání v ruinách Moskvy. I on je z cesty vlakem Aurora nadšený a navíc je přesvědčený, že jde o jedno velké dobrodružství jako ušité pro něj.

Zbraně

Ve světě Metra se samozřejmě nedostanete daleko bez pořádných zbraní, kterých zjevně nebude málo. Na Gamescomu dostal velký prostor Helsing známý z předešlých dílů. Ten sice v Exodu změnil podobu, a to na kuši, ale i tak jde v jádru o tu samou zbraň, tedy o tichého společníka vhodného pro plížení a eliminaci nepřátel pomocí šipek. Pro hlasitější boj jsou pak určené výbušné projektily. Jestli ale dáváte přednost přímé a zároveň konvenční konfrontaci, přijde vám vhod spíše Bulldog - přesná a moderní útočná puška, která z hlediska uděleného poškození, ovládání, váhy a přesnosti převyšuje již dříve představený Kalash. Jedná se však o poměrně vzácnou a na údržbu náročnou hračku, což je také důvod, proč je Kalash více rozšířený.

Jestli jste v předešlých dílech měli rádi zbraně, které je potřeba za pomoci pneumatického mechanismu pumpovat pro dosažení dostatečného tlaku, abyste vůbec mohli střílet, můžete se těšit na osvědčený Tikhar, používaný už v Metru 2033 a Last Light. Místo kulek střílí běžně dostupná kuličková ložiska, díky čemuž jde o nenahraditelnou zbraň pro příslušníky Řádu. V případě potřeby lze z ní střílet i zápalné projektily a mezi její přednosti patří rovněž skutečnost, že je takřka neslyšitelná. I Tikhar se tak hodí pro plížení.

Naprostou klasikou je Revolver, věrná příruční zbraň ideální pro svět, v němž je munice málo. Revolver je natolik silný, že jedna dobře mířená rána dokáže na místě skolit mutanta, přičemž může být vylepšen tlumiči a jinými modifikacemi, třeba odlišnou rukojetí nebo zaměřovačem. Jako pistole pak může vypadat i A-Shot, ale nenechte se zmýlit. Ve skutečnosti se jedná o brokovnici, která představuje vhodnou a silnou pomůcku při boji i proti těm nejnáročnějším a nejodolnějším mutantům. A-Shot je široce upravitelná zbraň, a tak může být kupříkladu jedna hlaveň zaměněna za čtyři. Vybírat však můžete i z řady pažeb, rukojetí, kompenzátorů zpětného rázu nebo zaměřovačů.

Metro Exodus vychází 22. února 2019, takže tvůrci ještě mají prostor na zveřejňování a odhalování dalších novinek, materiálů a poznatků. Oficiální web hry koneckonců naznačuje, že minimálně seznam zbraní a mutantů bude ještě rozšířen. Přesto máme už nyní k dispozici nálož informací, které mohou bez jakýchkoliv spoilerů naznačit, proti čemu budeme v novém Metru bojovat, s kým se na cestě napříč postapokalyptickým Ruskem setkáme a čím se budeme bránit proti čemukoliv, co proti nám 4A Games a spisovatel Dmitry Glukhovsky postaví tentokrát. Zjevně toho nebude vůbec málo. A když už jsem zmínil Glukhovského, na úplný závěr si dovolím upozornit, že nově vyšla v češtině jeho nejnovější kniha, Text. Se sérií Metro toho nemá kromě jmen několika stanic moskevského metra takřka nic společného, rozhodně nejde o knihu pro každého a dají se v ní najít jisté mouchy či nedostatky. Zároveň může jít o dobrý způsob, jak si ukrátit čekání na únor a přitom stále vstřebávat styl autora, bez něhož by žádný Exodus ani jiný díl Metra nevznikl.

Metro Exodus vychází 22. února 2019 na PC, PlayStation 4 a Xbox One. Hru předobjednáte na Xzone.cz a GameExpres.sk.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama