Modern Combat 3: Fallen Nation
Recenze Modern Combat 3: Fallen Nation

Modern Combat 3: Fallen Nation

Redakce

Redakce

11

Není to lehké být USA, pořád na vás někdo útočí… alespoň tak to vidí vývojáři z Gameloftu. A jak to vidíme my? Takhle virtuálně nás to určitě netrápí, ba naopak.

Reklama

Recenze z hraní Android verze hry

Trojky kam se podíváš

Tento rok (vlastně už ten minulý) byl ve znamení trojek. Nikdo sice nepředstavil novou akční hrdinku s polygonovými přednostmi a ani Assassin’s Creed III nebo Half-Life 3 jsme se nedočkali, ale místo toho se můžeme přít o přednostech dvou velkých válečných FPS – Modern Warfare 3 a Battlefield 3. A abychom toho moderního válečnictví neměli málo ani, když zrovna nejsme u počítačů či konzolí, přispěchal Gameloft se svou trojkou. Přesněji s Modern Combat 3: Fallen Nation.

Říkáte si proč Fallen Nation? Gameloft vsadil na „originalitu“ a ve fiktivním konfliktu poslal do kolen samotné USA, které tak čelí útokům na vlastním území. Za celou akcí stojí tzv. KPR – Aliance Koreji, Pákistánu a Ruska. Díky paktu těchto tří států (další trojka) nebudete mít v roli kapitána Jamese Walkera o nepřátele nouzi. Vaším úkolem bude nejen od nich vyčistit vaši vlast, ale zneškodnit i jejich vůdce daleko za hranicemi spojených států.

Je jen málo FPS, které mají originální příběh plný zvratů a Modern Combat 3 k takovým rozhodně nepatří. Nedá se říci, že by místy nepřekvapil, ale rozhodně to není faktor, který by si propůjčil třeba od Black Ops. Kvůli recenzi jsem chtěl příběh vnímat intenzivněji, abych vám o něm mohl vyprávět, ale hra mě nějak nenechala. Což svým způsobem, ale není na škodu. Modern Combat je díky tomu svižná hra. Žádné dlouhé vykecávání. Trochu zdrží jen nascriptované pasáže, kde ve správný čas musíte máchnout po displeji, ale nejsou to nijak dlouhé prodlevy, u kterých byste nějak extra vychladli. Herní svět vás také nezdrží, jelikož v koridoru nikam nezabloudíte. Jediným zpestřením hratelnosti jsou tak mise, kde podporujete pozemní jednotku z bombardéru nebo vrtulníku. Klasická dnešní střílečka…

Chybí vám na cestách Call of Duty? Zkuste Modern Combat a bude vám už chybět jen energie baterie.

Jako každá nová hra od Gameloftu, je i MC3 vybavena zas o fous lepší grafikou. Na první pohled je vidět, že výkon mobilních zařízení roste. Na druhý je pak znát, že ho Gameloft umí využít a tak ždíme smartphony natolik, že se i dvoujádra u loadingu chvíli zdrží. Ale kdo si počká, ten se dočká. A je na co čekat. Grafika hry vypadá úchvatně. Jako vždy sice chybí vyhlazování, ale o to se stará jemnost mobilních displejů. Na tento fakt upozorňuji kvůli screenům přímo z mobilu, které na monitoru nevypadají tak úchvatně. O další grafické efekty však ochuzeni nebudete. Zvuky pak dokonale dokreslí, co grafika nezvládne.

Nastavit… Zamířit… Pal!

Co se mi na třetím Modern Combat opravdu líbí je systém míření. S tím trochu souvisí opravdu bohaté možnosti nastavitelnosti ovládacích prvků. U žádné hry mi nikdy nesedí rozmístění prvků… asi neumím telefon držet nebo mam velké ruce, nevím. A tak pokaždé než začnu hrát, hledám možnost jak si alespoň trochu pomoci. A tady se Gameloft opravdu snažil! Všechny prvky na obrazovce lze přesouvat a je možné jim měnit i libovolně velikost. Přesnější míření jsem si tak mohl dát z nepřístupného pravého spodního roku na přístupnější místo a ještě o kousek zvětšit. Díky tomu jsem objevil rozdíly a krásu různých zaměřovačů. A jelikož vás hra občas za povedený headshot odmění i efektní zpomalenou animací průstřelu, tak ta chvíle v nastavení, za to určitě stojí.

Během hraní budete dostávat odměny v podobě dvou druhů peněz. Jedny v multiplayeru, druhé v kampani. V kampani si za ně můžete pomáhat v misích. Sám jsem je ale nějak zapomněl využít – lehká obtížnost. Ale je dost možné, že na extrémní obtížnost se budou velmi hodit. V multiplayeru herní měnu určitě využijete více.

Mobilní telefon + multiplayer = vražedná kombinace, kterou nemusí zachránit ani Gorilla Glass.

Ten je pak bezesporu dalším kladem hry. Můžete hrát buď po lokální wi-fi nebo na serverech Gameloftu. Až 12 hráčů se může utkat na jedné z šesti map. K dispozici je 7 modů, kde nechybí ty nejznámější, jako „capture the flag“ nebo „team battle“.

Hrajete-li často, oceníte možnost několika zbraňových balíčků. Nemusíte se tak před každou hrou zdržovat výběrem zbraní podle módu nebo mapy a vyberete si rovnou z vámi navolených setů. Jedinou překážkou k takovému pohodlí jsou ale herní peníze, protože nic není zadarmo. Kromě utrácení za nové zbraně, můžete svou hotovost využít i k jejich vylepšování. Chcete silnější náboje nebo přesnější zaměřovač? Není problém… tedy pokud na to máte. Máte-li multiplayerových peněz opravdu hodně, můžete je využít i ke koupi zajímavějších vítězných hlášek, jiných pozadí k nim nebo hezčího avataru, aby každý věděl, s kým má tu čest.

Konec dobrý, všechno dobrý

Modern Combat 3: Fallen Nation je hrdým pokračovatelem úspěšné mobilní herní série Modern Combat. Tak jako u velkých her, je i každý další díl této série technicky dokonalejší a také náročnější. Připravte se, že při nabíjení jen z USB notebooku si možná dlouho nezahrajete! Co se hratelnosti týče, je to výborná střílečka, která rozhodně nezklame. Dalo by se i říci, že i nadchne, minimálně grafickým zpracováním. Kampaň na nějakou dobu zabaví, a když ne, je tu pořád multiplayer. Shrnuto v několika slovech: Call of Duty pro mobily (a tablety).

Modern Combat 3: Fallen Nation

Verdikt

Modern Combat 3: Fallen Nation je Call of Duty pro mobily (a tablety). Jde o další díl série, který je technicky dokonalejší a náročnější. Nadchne dobrou hratelností, grafickým zpracováním, kampaní i multiplayerem.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

audiovizuální zpracování
ovládání
multiplayer
rozmanité lokace
energetické nároky
cena
koridorovitost
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama