Modern Combat 4 - konzolové hraní na mobilu
Recenze Modern Combat 4 - konzolové hraní na mobilu

Modern Combat 4 - konzolové hraní na mobilu

Petr Vojtěch

Petr Vojtěch

24

Přichází doba, kdy mobilní hraní začíná dohánět to konzolové a hry mají lepší a lepší grafiku i hratelnost. Gameloft nám předhazuje plnohodnotnou předělávku Call of Duty a Battlefieldu - má taková hra na tabletech a telefonech smysl? Obstojí vůbec? To si sakra pište!

Reklama

Recenzováno na iPadu 4

Není tomu tak dávno, co jsme na telefonech smažili hada nebo zapáleně tahali krabice v Sokobanovi. Ale doba se mění a mobilní hraní taky. O tom vám jistě nic říkat nemusím, sami jste určitě v Angry Birds, Fruit Ninja nebo podobných casual hrách nadrtili všechny achievmenty a zaplnili tabulku rekordů. O čem ale má smysl mluvit jsou nové, téměř konzolové hry, které se kvalitou a leckdy i grafikou rovnají áčkovým titulům. Nekoukejte tak udiveně, to je realita.

Vaše telefony už klidně mají několik jader, o grafiku se stará Tegra od Nvidie a je teď na vývojářích, aby toho využili a vytvořili propracované a graficky nabušené hry. Někteří se toho už zhostili - poslední NFS na iPad vypadá skvěle, stejně tak Mass Effect. Ravensword: Shadowlands zas kopíruje sérii TES nebo Gothic a jde mu to náramně. A v neposlední řadě je to také společnost Gameloft, která produkuje snad ty nejlepší a graficky nejpokročilejší mobilní hry. Jednou z nich je i dnes recenzovaný Modern Combat 4.

Naprosto narovinu - ano, je to kopie a vykrádačka série Call of Duty, hlavně pak posledního Black Ops. Také si to něco bere z Battlefieldu 3. Ale ono to vůbec nevadí, protože EA ani Activision nejsou schopni přinést pořádný port svých sérií na mobilní platformu. Co je tedy hlavním klíčem MC4? V první řadě explozivní hra jednoho hráče s nascriptovanými sekvencemi a zábavný multiplayer s levelováním, dokupováním zbraní a různými módy.

Hollywoodské béčko

Nutno podotknout, že singleplayer část je to slabší z celé hry. Z BO2 Gameloft sebral celosvětovou krizi, počítačem ovládané drony a vyšinutého teroristu. Jenže ne vše v této hře funguje. Oproti předloze je příběh hrozně plochý a nemáte možnost nahlédnout pod povrch všech konfliktů. Největším problémem je hlavně záporák, u kterého chybí motivace. Je to prostě šílenec, což nemůže fungovat. Lokace jsou hezké, atmosférické, ale fungují pouze jako střelnice. I když musím pochválit za nějaké hezké animace jako slaňování atd.

A ta grafika je doslova dechberoucí. V tuto chvíli na mobilní zařízení není hezčí hry. Modern Combat 4 zvládá i hloubku ostrosti, efektní výbuchy a zajímavé filtry aka Battlefield. Jediná výtka směřuje k animacím postav. Ty jsou dost okleštěné a strnulé.

Dostanete se do kůže několika různých postav, budete ovládat i různé roboty a samozřejmě usednete za kulomet bojového vozidla. K tomu si ještě přidejte spoustu různých zbraní a jejich příslušenství. To vše hra splňuje a má tak perfektní předpoklady pro zabavení. A pokud se nebudete zamýšlet nad příběhem, tak vás skutečně zabaví. Alespoň na chvíli. Naštěstí tu je...

Chytlavý mulťák

Teprve teď se dostáváme k jádru pudla. Přihlášením k Gameloft Live se vám otevírají ohromné možnosti. A celé to stojí na herní měně Gold Credits. Za tu si totiž odemykáte zbraně, další sloty, kupujete tagy a odznáčky. To je pro Gameloft typické. Ano, GC si můžete dokupovat za reálné peníze, ale zároveň je získáváte hraním. A to i v singleplayeru, takže pokud začnete kampaní, tak budete mít do startu slušnou dotaci. Záleží hodně na tom, jak odehráváte zápasy, a jak plníte připravené výzvy. Během tří zápasů si s klidem můžete vydělat 10 000 GC a nakoupit za to nové vybavení pro zbraň.

Než se pustíte do zápasu, tak si vybíráte mód. Nejlepší je začínat na klasice Team battle, na výběr ale máte ještě mezi Capture the flag, Zone control, VIP a jejich variacemi. Oblíbený Search and destroy bohužel chybí. Ačkoliv servery nejsou natřískané k prasknutí, tak vždy je s kým hrát a lobby se většinou postupně zaplní. Maximum na jednu mapu je 12 hráčů. Po dohrání mapy proběhne hlasování o další mapě. A některé z map jsou velmi povedené, třeba Blockbuster, Overtime nebo Dog days. Map je osm, což je na mobilní hru velmi slušné. Chybí mi akorát nějaká menší mapa, na které by nevadil malý počet hráčů.

Zásadní je také ovládání. V základu funguje tak, že vlevo dole máte simulovaný joystick pro pohyb a na straně druhé akční tlačítka pro střelbu, běh, zamíření nebo hod granátu. Tahem po zbývající ploše se otáčíte a míříte. Léta praxe v Gameloftu udělaly své a Modern Combat 4 se ovládá precizně. Není žádný problém odstřelovat nebo včas reagovat na běžícího útočníka. Chvilku si možná budete zvykat, ale dostanete se do toho a půjde vám to. Slibuju.

V základu máte otevřen jeden slot a v něm jednu automatickou pušku, pistoli a granát. Vše ostatní si musíte koupit. A je tu vše - brokovnice, samopaly, odstřelovačka, automatické pistole, raketomety a další útočné pušky. Každou zbraň si pak můžete doplnit přídavky, jako jsou mířidla, gripy, opěrky, tlumiče a tak podobně. Však to znáte z CoD. Samozřejmě to něco stojí. Názvy zbraní většinou nejsou skutečné, ale to není zásadní. Celý arzenál se povedl a dělá hru o úroveň lepší. Nesmím také zapomenout na killstreaky - za určitý počet zabití v řadě si můžete zavolat podporu - pokud si ji koupíte. Za 3 killy to může být Recon (obdoba UAV), dále pak nálet, drone a podobně. Účinnější podpora chce samozřejmě víc zabití v řadě.

Jak zatím vidíte - vše je to super, dobře se to hraje, možnostmi se hra vyrovná i konzolovým konkurentům, ale má i své chybky. Přestože můžete snadno prohlížet dohrané zápasy a prohrabávat se statistikami, tak největším problémem je přidání přátel. Automaticky se vám nestáhnou z Gameloft Live a import většinou hází error. Přidat si je tak můžete ve chvíli, kdy je potkáte na serveru. A přitom hra nabízí vytváření skupin a porovnávání s ostatními. Když se vám ale kamaráda přecijen podaří přidat, zábava ještě roste.

A teď pozor. Toto také funguje lokálně na wifi síti, takže pokud máte dostatek kamarádů s lepším telefonem nebo tabletem, nudit se už vůbec nebudete. A celou tuto hru dostanete za nějakých 150 Kč, což je téměř směšná částka a jestli to váš telefon rozjede, tak nad koupí dlouho nepřemýšlejte. Lepší bude akorát další díl, který by mohl přinést lepší kampaň, mód S&D a nějakou malou mapku pro rychlou akci. A taky prosím lepší správu přátel.

Modern Combat 4 - konzolové hraní na mobilu

Verdikt

Modern Combat 4 je vyspělou akční hrou, která nabízí plnohodnotný multiplayer a zábavnou akční řežbu až pro 12 hráčů na serveru. Za těch 150 Kč to rozhodně stojí, bavit se budete královsky.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

multiplayer
grafika
ovládání
zbraně
příběh
animace postav
správa přátel
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama