Mortal Kombat X - ještě brutálnější bojovka
Recenze Mortal Kombat X - ještě brutálnější bojovka

Mortal Kombat X - ještě brutálnější bojovka

Michal Burian

Michal Burian

35

Brutálnější bojovku nenajdete. Co vše přináší desátý Mortal Kombat a jak se s ním poperou nováčci série?

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Na předešlý Mortal Kombat z roku 2011 nevzpomínám zrovna s nadšením. Důvodem je složité ovládání, které jsem měl problém se naučit, respektive si zapamatovat nejrůznější komba a speciální údery jednotlivých bojovníků. S Mortal Kombat X ale přichází něco malinko jiného. Desátý díl se drží zavedené značky a přináší skutečně brutální souboje okořeněné finálním úderem (á la Fatality), kdy si kolikrát řeknete, že je to skutečně odporné. Zároveň ale došlo k zjednodušení komb a ovládání už není tak chaotické. Zprvu jsem si to vůbec neuvědomoval, ale páteční večer mi otevřel oči, ale ne způsobem jako když vám Kung Jin prostřelí oko šípem nebo Cassie Cage provrtá hlavu kulkou. Tohle bylo mnohem příjemnější a tolik to nebolelo. I když jak se to vezme…

Moje přítelkyně, která hraje hry pouze na mobilu (nejde o žádné střílečky či bojovky), si se mnou Mortal Kombat X zahrála. Stačilo, abych jí ukázal základní ovládání a k mému údivu se s tím nezačala prát. Nemačkala zběsile tlačítka jako před čtyřmi roky, kdy jsem se bál o svůj drahocenný DualShock 3, se kterým jsem toho tolik prožil. Místo toho začala s elegancí „úkolovat“ svou postavu a šlo ji to velmi dobře. Sice jsem ji malinko nechal, aby si užila pár minut slávy a nevzdala to se mnou hned na začátku, ale po pár kolech se do toho opravdu dostala. A když jsem ji při hokeji zapnul singleplayer, tak jsem zíral s otevřenou pusou. Ne na výkon naší reprezentace, ale skutečně na ní. Že udolala protivníka na very easy a easy mě nepřekvapilo, ale potom dokonce i na medium. Navíc na hard ji scházelo pouze kousek štěstíčka a mohla slavit.

Řekl jsem si dobrá, chce to větší výzvu. Věže tě prověří, ale kdepak. U základní Tower na medium s 10 nepřáteli se zastavila až u posledního, se kterým měla menší problémy a při několikátém opakování se začala malinko vztekat a nadávat, že je to odporný hajzlík. Měla pravdu, byl to hajzlík, konkrétně Shinnok, který se pomocí speciálního amuletu promění v démonické monstrum, když mu teče do bot. Právě jeho budete muset zdolat v poslední části příběhového módu.

Možná si říkáte, proč to celé píšu, někomu to může přijít, jako že si vylévám srdéčko, ale není tomu tak. Pouze chci s pádnými důkazy poukázat na to, že Mortal Kombat X je skutečně pro každého a pokud vám někdo bude tvrdit, že si ho užijí pouze hardcore hráči, tak mu dejte jasně najevo, že se šeredně plete. Zmýlil jsem se i já.

NetherRealm Studios udělali přesně to, co je pro ně (pro zisk) nejlepší: Zpřístupnili hru příležitostným hráčům a zároveň nezapomněli ani na své svěřence. Fanoušci Mortal Kombatu si při hraní rozhodně nebudou připadat ochuzeni, ačkoliv pro ně základní tři obtížnosti nebudou představovat žádnou výzvu. Od toho jsou ale v desátém díle obtížnosti hard a very hard. Zároveň si ale u hry nebudou připadat špatně ani casual hráči a věřím, že je souboje s AI nebo se stejně zkušenými protihráči budou bavit.

Mortal Kombat X si užijete nejen sami…

Dost ale bylo sentimentu. Pojďme se vrhnout na podstatu celého Mortal Kombat X. Hra je tvořena spoustou módů. Při prvním spuštění by vás ale nejvíce měl zajímat příběh. Ten se odehrává 25 let po událostech z předešlého dílu, který se z pohledu Johnyho Cage soustředí na záchranu světa před zlem, které nikdy dlouho nespí. Kampaň je rozdělena do 12 kapitol, v každé dostane prostor jedna postava, se kterou se v průběhu několika kol naučíte bojovat a odhalíte její přednosti i slabosti.

O zápletce vám toho více neprozradím, protože je kampaň vcelku krátká (zhruba na tři až čtyři hodiny) a je tvořena příběhovými filmečky, které po vás čas od času vyžadují zapojení a ve správný čas zmáčknout příslušné tlačítko. Ano, méně populární QTE sekvence jsou i v novém Mortal Kombatu, ale neotravují. Místo toho vás drží v pozoru. Celkově jde ale o fajn způsob, jak hráče seznámit s většinou postav, a že je to potřeba.

Za 25 let se toho totiž hodně změnilo, stejně jako v běžném životě. Johny Cage si stihl udělat rodinu a dokonce ji i opustit. Nevydržel mu vztah s nebojácnou Sonií Bladeovou. Alespoň pro nás hráče z nepodařeného vztahu vznikla šarmantní blondýnka Cassie Cage, která se společně s dalšími přidává na seznam nových postav. V Mortal Kombat X nalezneme čerstvou krev v podobě potomků slavných hrdinů a nových tváří - Jacqui Briggs (dcera Jaxe), Kung Jin, Erron Black, Kotal Kahn, D'Vorah, Ferra & Torr a Takeda Takahashi.

Celkem nabízí hra 24 hratelných postav, plus bonusového čtyřrukého Gora, kterého jste mohli získat zdarma ke své předobjednávce. Jen zmíním, že nechybí staří známý, jako Scorpions, Sub-Zero, Reptile, Raiden, Mileena, Liu Kang, Kitana, Kano či Ermac.

24 bojovníků a jeden navíc (Goro) není rozhodně málo, ale na druhou stranu ani mnoho. Vytratil se třeba Baraka, Fujin, Kabal, Nightwolf, Shang Tsung nebo Smoke. Sice mi tihle bojovníci nějak moc nechybí, ale věřím, že někomu chybět mohou. Naštěstí výběr je pestrý, a to i díky třem variantám u každé postavy. Nově si totiž můžete vybrat, s jakým stylem chcete bojovat. To do soubojů vnáší něco nového a jen tak bojovník neomrzí. Navíc se nemění pouze jeho schopnosti v boji, ale také vzhled.

Do samotných komb vás nejlépe zasvětí tutoriál, který je vhodný nejen pro nováčky, ale také pro matadory série. Ovládání se od předešlých dílů změnilo. Na jednu stranu je jednodušší, stejně tak obtížnost do medium, ale na druhou musíte být při provádění speciálních úderů a komb precizní a dostatečně rychle zmáčknout příslušná tlačítka. Každá postava má navíc komba rozložena na jiná tlačítka, takže to chce trénovat a trénovat.

I bez znalosti složitějšího ovládání se můžete pustit do dalšího režimu. Po dokončení Story módu na vás čekají Towers. Věže se skládají z několika protivníků a je pouze na vás, zda si troufnete na 10 náhodně vybraných soupeřů v klasické věži nebo si užijete více zábavy v netradiční Test Your Luck věži, kde na začátku každého zápasu vy i váš soupeř dostanete specialitky v podobě bonusů i překážek. Potom můžete být buď velmi rychlí, nebo naopak pomalí jako želva. Čas od času do vás třeba udeří blesk a v tom horším případě nemůžete blokovat údery. Potom tu jsou věže vyžadující zvládnutí celé výzvy na jediný život, v tom lepším případě s maximálně jedním prohraným zápasem.

Jakmile úspěšně uspěje ve všech věží a říkáte si, že vás již nic nepřekvapí, tak právě pro vás jsou Living Towers. V tomto režimu naleznete tři věže, přičemž jedna se mění po hodině, druhá po dni a třetí po týdnu. Každou hodinu tak můžete absolvovat novou věž s pěti oponenty, jednou za 24 hodin věž s 8 protivníky a jednou za týden zase věz s 9 nepřáteli.

Smysl to nemá pouze z důvodu repetivnosti, ale také z hlediska přísunu herní měny. Za každý zápas získáváte Koins, za které si v Kryptě odemykáte další Fatality a Brutality, kostýmy a další různé maličkosti. Pokud nechcete čekat, můžete investovat reálné peníze a koupit si dodatečný balíček, který vám vše odemkne. Na PlayStation Store ale stojí 549 Kč , na Xbox Live Marketplace 399 Kč a na Steamu zase 19,99€. Je tedy lepší si počkat a postupně si vše odemknout obyčejným hraním. Má to své kouzlo a navíc ušetříte peníze.

Když už jsem zmínil Kryptu, tak ta od minula prošla změnou. Je zasazena na temný hřbitov, který procházíte z pohledu vlastních očí. Na hřbitově za in-game peníze otevíráte hrobky a rozbíjíte sochy, které vám odemykají již zmíněné bonusy.

.. ale i s přáteli

Co by to bylo za bojovku, kdyby nešla hrát s přáteli. Mortal Kombat X si užijete na jedné konzoli s jiným hráčem a pokud máte PlayStation 4, můžete pomocí funkce Share Play pozvat do své hry i kamaráda ze vzdáleného koutu republiky či Evropy. Pochopitelně můžete hrát pouze hodinu, potom ale stačí znovu zapnout Share Play a zábava může pokračovat.

Nechybí ani klasický multiplayer, kde si zvolíte mód a pustíte se do bitvy proti cizímu protihráči. Zde naleznete třeba Versus rozdělený na klasický a Test Your Luck režim, Týmovou bitvu, King of the Hill nebo Towers. Hodně se mi líbila skutečnost, že vás hra informuje o šancích na výhru, které máte proti vybranému hráči. Vy potom máte možnost se v závislosti na těchto údajích rozhodnout, zda výzvu přijmete nebo raději počkáte na méně zkušeného protivníka. Vyhledávání by sice mohlo být občas rychlejší, ale že by vám to přidělalo vrásky na čele, to se říci nedá. Stejně tak lze prominout a pochopit menší poporodní bolesti v prvním týdnu, kdy se mi stalo, že se mi nechtěl načíst multiplayer nebo nefungovaly generované věže. To ale, jak se zdá, opravily patche, které v posledních dnech vyšly.

Vyberte si frakci a pomáhejte ji jen tím, že bojujete

Důraz na multiplayer je v Mortal Kombat X kladen ve velké míře. Důkazem budiž Faction Wars. Při prvním spuštění si vyberete jednu z pěti frakcí, za kterou budete bojovat. Cokoliv potom ve hře uděláte, to se promítne do statistik dané frakce. Stačí bojovat v singleplayeru a i přesto pomáháte své frakci k vítězství. Nejvíc ale své frakci pomůžete, když budete plnit všelijaké úkoly. Ty se řadí od těch jednodušších až po složité, ale nemusíte mít strach, vše souvisí s bojem. Někdy tak musíte v zápase použít požadované kombo, efektně zabít soupeře nebo vyhrát zápas s předem definovanou postavou.

Když se frakci bude dařit, získáte Faction Kills, což jsou speciální a opět hodně brutální Fatality, které jsou i velmi jednoduché na provedení.

Brutalitou se v novém Mortal Kombat nešetří

Na závěr jsem si nechal samostatnou brutalitu Mortal Kombat X, potažmo grafickou stránku a ozvučení. Co se týče grafické stránky, není moc věcí, které by se hře daly vyčíst. Kouká se na to skvěle a při hraní jsem si nevšiml ani žádných záseků, minimálně ne na PS4. Hra běží v rozlišení 1080p při stabilních 60 snímcích za sekundu, což je pro bojovku důležité. Po stránce audiovizuálu doprovází hru nenucený soundtrack a vychutnat si můžete i výkřiky postav.

Kapitolou sama pro sebe je brutalita. Fatality využijete pro efektní zakončení bitvy po dvou vyhraných kolech, kdy protivníka například roztrhnete vejpůl, necháte ho rozpustit v kyselině, kdy z podlahy bude čouhat pouze jeho ruka, nebo mu utrhnete hlavu. Fatalit je skutečně mnoho, každá postava má navíc své speciální a navíc si v Kryptě můžete odemknout další a bavit se ještě mnoho dnů. Kromě Fatalit ale můžete v zápasech využít speciální X- Ray útoky. Ty jsou hodně brutální a uberou soupeři velkou část zdraví. Abyste je měli k dispozici, musí se vám zaplnit energie v zásobníku a hlavně vám protivník nesmí úder vykrýt nebo narušit. Pokud se vše zadaří, tak to skutečně stojí za to. Navíc X- Ray je jednoduché na provedení.

Mortal Kombat jak se patří

Je jedno, zda jste hardcore nebo příležitostný hráč, Mortal Kombat X zabaví všechny a pobaví svou brutalitou. Když vám nebude stačit singleplayer se spoustou módů, můžete se vrhnout do multiplayeru, který teprve prověří vaše schopnosti. Hře se dá vytknout snad jen DLC politika s dodatečnými bojovníky a menší počet arén, některé z nich mě ani tolik nezaujaly. Fanoušky potom zamrzí chybějící Tag Team režim.

Mortal Kombat X - ještě brutálnější bojovka

Verdikt

Mortal Kombat X dokázal skvěle zapracovat novou generaci bojovníků a předvést nenucený a poutavý příběhový mód doplněný o spoustu dalších režimu pro jednoho i dva hráče. Mortal Kombat je zpět v té nejlepší možné formě a je brutálnější než kdy dříve. Navíc si ho užijí i příležitostní hráči.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Fatality, X-Ray a Brutality
s každou postavou je radost hrát
nenucený příběhový mód
nová generace bojovníků
tři bojové styly pro každou postavu
časové věže a multiplayer
pouze 13 map, navíc jen 4 mají jinou variantu
DLC politika, kvůli níž je ve hře méně postav
chybí Tag Team mód
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama