Nejen vývojáři Last Sentinel se dohodli s hereckými odbory
i Zdroj: Lightspeed L.A.
Last Sentinel Novinka Nejen vývojáři Last Sentinel se dohodli s hereckými odbory

Nejen vývojáři Last Sentinel se dohodli s hereckými odbory

Filip Svoboda

Filip Svoboda

Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Herci budou navzdory stávce dělat na 80 hrách.

Reklama

Americké herecké odbory SAG-AFTRA oznámily, že povolí svým členům navzdory probíhající stávce práci na osmdesáti hrách. Vývojáři projektů s rozpočtem do 30 milionů dolarů se zavázali, že budou dodržovat soupis vydaných pravidel, který se z velké části týká sporného využití umělé inteligence.

Asi nejvýraznějším – a prvním zveřejněným – zástupcem je prozatím studio Lightspeed L.A. se svým kyberpunkovým titulem Last Sentinel. „V Lightspeed L.A. jsme vždy uznávali a oceňovali nezastupitelnou roli talentu, který do videoher vnáší kreativitu, inovace a lidský přístup. Podporovat herce je správná věc a nikdy jsme neváhali zohlednit ochranu umělců, která je základem této dohody,“ říká Steve Martin, viceprezident studia složeného z veteránu Rockstaru.

„Jejich připravovaná hra se sice odehrává ve světě, kde vládne technologie, ale tím, že souhlasili se spravedlivými podmínkami, se snaží zajistit, aby skutečná budoucnost nebyla pro umělce dystopická,“ dodává výkonný ředitel a hlavní vyjednavač odborů Duncan Crabtree-Ireland.

Last Sentinel je jedním z osmdesáti projektů, které budou vznikat za přechodných podmínek, než se odbory dohodnou se zástupci velkých společností, jako jsou Warner Bros. Games, Insomniac, Disney nebo Activision. Mezi týmy, které využily nabídky SAG-AFTRA, je dále třeba Studio Wildcard pracující na ARK 2.

Videoherní herci stávkují od konce července. Důvodem je nedosažení nové dohody se zástupci herních společností, která by reflektovala jejich požadavky zejména ve věci ochrany umělců proti zneužití umělé inteligence v jejich neprospěch. Možnost výjimky ze stávky při dodržení předepsaných pravidel avizovali v den zahájení protestu.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama