“Nejlepší” japonské hry roku 2015
Speciály Článek “Nejlepší” japonské hry roku 2015

“Nejlepší” japonské hry roku 2015

Ivan Jeziorek

Ivan Jeziorek

17

Do jaké hry z roku 2015 investovat své peníze? Pokud nevíte, nebo se nemůžete rozhodnout, snad vám pomůže tento můj skromný výčet.

Reklama

Padl na mne nelehký úkol, sepsat a doporučit několik zajímavých titulů východní provenience, které byste možná neměli minout. Dopředu upozorňuji, že tento článek nemusí být vůbec objektivní a rozhodně prezentuje pouze názory jednoho herního dinosaura (a ne celé redakce, či dokonce celé herní obce). Níže tedy můžete najít výpis her, které by milovníci videoher neměli minout a které lze zakoupit na západě bez nutnosti dovozu z východu.

A jen malá poznámka na okraj. Určitě se zde nedostanou všechny tituly, které by si to zasloužily a určitě nebudete s některými souhlasit. Takže pokud tato varianta nastane, nebojte se svůj názor napsat do komentáře pod článkem.

Xenoblade Chronicles X a Xenoblade Chronicles 3D

Platformy: Wii U, 3DS

RPG Xenoblade Chronicles X očekávali snad všichni majitelé konzole Wii U a čekání se jistě vyplatilo. Kombinace otevřeného světa, průzkumu mimozemské planety a obrany přežívajícího lidstva pomocí obřích mechů, transformovatelných do podoby rychlejšího vozidla dopadl na výbornou a takřka 84% na Gamerankings tato slova podporují. Pokud vás ale nebaví prožívat velké příběhy na velké obrazovce a dáváte přednost komornějšímu hraní, můžete zkusit o něco lépe hodnocenou 3DSkovou verzi Xenoblade Chronicles 3D.

- Koupíte na Xzone

Disgaea 5: Alliance of Vengeance

Platforma: PS4

Pátý díl RPG série Disgaea od Nippon Ichi Software byl prvním vstupem na konzoli PlayStation 4. V podsvětí se objevil nový, hrozný vládce jménem Void Dark, který se snaží zotročit nespočetné množství území. Vašim úkolem je v roli malého démona Killia vést v boji houževnatou armádu rebelů právě proti Void Darkovi. Na jejich temné cestě za pomstou vás bude doprovázet specifický humor a nový druh over-the-top animace. Pro milovníky série jde o jednoznačnou koupi.

- Koupíte na Xzone

Monster Hunter 4 Ultimate

Platforma: 3DS Představovat sérii Monster Hunter je asi zbytečné a znají ji i ti hráči, kteří se s ní nikdy osobně nesetkali. Monster Hunter 4 Ultimate nabízí obrovský svět a lov monster nadživotní velikosti. Najdete zde stovky questů, nových monster a také 14 různých tříd zbraní, jako jsou Dual Blades nebo Gunlance. Pokud vás ale klasika již omrzela, můžete vyzkoušet jednu z nových tříd Insect Glaive nebo Charge Blade. Jak už asi tušíte, můžete se do lovu pustit sami, ale až skupina s dalšími až třemi přáteli odkryje tu pravou zábavu.

- Koupíte na Nintendo eShopu

The Legend of Heroes: Trails in the Sky SC

Platforma: PC

Možná se budete divit, proč se do výčtu dostala také hra z roku 2007 pro konzoli PSP. The Legend of Heroes: Trails in the Sky SC (Second Chapter) ale vyšla v loňském roce na PC platformu s přepracovaným vzhledem a nabízí jeden z nejpovedenějších turn-base systémů boje, spousty vedlejších úkolů, možnosti přizpůsobení, výroby výbavy a stovky NPC.

- Koupíte na Steamu

Atelier Shallie: Alchemist of the Dusk Sea

Platforma: PS3Když se mluví o japonských RPG, musíme vzpomenout také sérii Atelier. Mezi hráči se najdou tací, kteří se mnou jistě nebudou souhlasit a rozhodně by tuto sérii nedoporučili. Atelier Shallie: Alchemist of the Dusk Sea je posledním dílem, který vyšel primárně na konzoli PS3 a také po dlouhé době dalším, který nabízí dvojici herních postav. Příběh Shallistery a Shallotte (které si obě říkají Shallie), se několikrát protkne a navzájem ovlivňuje, ale opět na vás čeká sbírání ingrediencí, tvorba lektvarů, boje a také se setkáte se známými z předchozích her.

- Koupíte na Xzone

Shin Megami Tensei: Devil Survivor 2 Record Breaker

Platforma: 3DSS další hrou zabrousíme do vod strategií. V Shin Megami Tensei: Devil Survivor 2 Record Breaker je svět na pokraji neexistence. Těsně před předzvěstí apokalypsy, když byl život ještě normální, se někteří hledači vzrušení registrovali na webu, který jim slíbil dodat falešná videa zabití jejich přátel. Když pak lidé přemýšleli nad tím, co tato videa můžou znamenat, začala invaze a lidstvo bylo nuceno čelit boji o přežití v bezprecedentní katastrofě. Vy spolu s přáteli stojíte proti tomuto zlu a bojujete za záchranu lidstva. Na vaší straně jsou ale démoni, které povoláváte prostřednictvím mobilní aplikace. Koncept hry může na první pohled působit jako RPG, ale hlavní složkou jsou souboje a strategické plánování.

- Koupíte na Nintendo eShopu

Animal Crossing: Happy Home Designer

Platforma: 3DSSérii Animal Crossing asi není třeba majitelům konzole 3DS představovat. V loňském roce vyšel nový titul, skoro by se dalo říct spin-off, Animal Crossing: Happy Home Designer, který se zaměřuje na asi neoblíbenější složku série. Jde o úpravy domů, jejich interiéry, exteriéry a třeba i zahrádky. Hra podporuje amiibo karty, díky nimž dostanete do hry své oblíbené postavy.

- Koupíte na Xzone

The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D

Platforma: 3DS, 2DS

Adventura The Legend of Zelda: Majora’s Mask byla poprvé uvedena na trh již v roce 2000 a to pro konzoli Nintendo 64. Oproti ostatním hrám série Zelda nabízí hráčům neznámý a strašidelnější svět a jde o určitý temný odklon od tradiční receptury, na jakou byli hráči doposud zvyklí. Tento remake si zachová původní množství výzev, ale je dostupnějším pro každého hráče.

- Koupíte na Xzone

Danganronpa Another Episode: Ultra Despair Girls

Platforma: PS VitaNový akční adventurní spin-off série Danganronpa nabízí ke hraní netradičně dvojici postav a odehrává se jeden a půl roku po událostech, které jsou označovány jako největší zoufalství v dějinách lidstva. Komaru se v Towa City pokouší přežít společně s Toko Fokawou, ale ve městě zaplaveném medvědy mononokumy to není jednoduché. Objevuje se navíc skupina říkající si Warriors of Hope, což jsou děti nosící masky medvědů a zabíjejících dospělé. Komaru sice nemá oproti předchozím hlavním postavám žádnou zvláštní schopnost, ale vlastní speciální hackovací zbraň a Toko se zase dokáže přetransformovat do svého alter ega, vražedkyně Genocidy Jill.

- Koupíte na Xzone

Fatal Frame: Maiden of Black Water

Platforma: Wii ULoni v září vyšel v Japonsku pod jménem Zero: Nuregarasu no Miko prozatím poslední díl hororové série Fatal Frame. V říjnu se tento titul dostal pod názvem Fatal Frame: Maiden of Black Water také na západ a opět jde o hororovou hrou v japonském stylu, ve které se bráníte před duchy fotoaparátem. Příběh hry se točí kolem smrti a sebevražd, a zatímco se minulé hry série odehrávaly převážně v temných domech, je pro tentokrát hráčům nabídnuta spousta volných a otevřených prostranství. První kapitolu, a většinu druhé, je možné projít bez finanční investice a byla uvolněna zcela zdarma. Zbytek hry je pak možné zakoupit přes eShop nebo přímo prostřednictvím nabídky ve hře.

- Koupíte na Amazonu

Dengeki Bunko: Fighting Climax

Platforma: PS3, PS Vita

Automatové bojovka Dengeki Bunko Fighting Climax se do Japonských heren dostala již 18. března 2014. Startovala s osmi hratelnými postavami a následně přidala další čtyři hratelné a další čtyři podpůrné charaktery. V loňském roce ale konečně také dorazila na konzole PS3 a PS Vita. Za vývojem této crossover bojovky stojí studia French-Bread a Ecole a důvod, proč ji tady zmiňuji je jednoduchý. Nabízí nepřeberné množství postav z různých anime.

Aktuálně se na seznamu hratelných postav nachází namátkou třeba Kuroyukihime (Accel World), Rentaro Satomi (Black Bullet), Shizuo Heiwajima (Durarara!!), Tomoka Minato (Ro-Kyu-Bu!), Yukina Himeragi (Strike the Blood), Kirito (Sword Art Online) anebo Taiga Aisaka (Toradora!). Seznam podpůrných charakterů je ještě delší, ale přítomni jsou třeba Toma Kamijo (A Certain Magical Index), Enju Aihara (Black Bullet), Boogiepop (Boogiepop), Sadao Mao (The Devil Is a Part-Timer!), Celty Sturluson (Durarara!!), Mashiro Shiina (The Pet Girl of Sakurasou) nebo Leafa (Sword Art Online).

- Koupíte na PSN

Persona 4: Dancing All Night

Platforma: PS VitaNa závěr tady máme taneční spin-off série Persona, který se odehrává po událostech z Persony 4. Hlavní protagonista a Naoto sice opustili Inabu, ale následně museli znovu vytvořit vyšetřovací tým kvůli vyřešení záhady zmizení jednoho z idolů ze skupiny, ve které je také Rise. Ocitají se na Midnight Stage, kde je jakákoli forma přímého útoku na stíny úplně negována a tak jsou nuceni vytvořit jinou protiofenzívu a pustit se do boje s nepřáteli zpěvem a tancem. Ve hře zazní skladby z her i anime a uslyšíme zde například Pursuing My True Self, Heaven, Reach out to the Truth nebo Time to Make History z Persony 4: Golden a třeba True Story z Persony 4: The Animation. O remixy skladeb se postarali hudebníci Tetsuya Komuro a Daisuke Asakura.

- Koupíte na Xzone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama