NFS: Shift 2: Unleashed – reálný zážitek ze závodění
Speciály Need for Speed Článek NFS: Shift 2: Unleashed – reálný zážitek ze závodění

NFS: Shift 2: Unleashed – reálný zážitek ze závodění

Michal Burian

Michal Burian

17

Tvůrci původního Need for Speed: Shift si sedli a zamysleli se nad tím, jak hráčům nabídnout opravdu reálný zážitek ze závodění. V pokračování nebude chybět fyzika pneumatik, reálná závodní vozidla, "dušení z výfuků" a mj. také plně simulovaný Elite mód + trailer kariéry a galerie.

Reklama

Pokud sledujete skutečné závody, jistě jste si všimli, že jsou plné dramatických událostí, které hry doposud neuměly přenést přímo hráčům. Skvěle se to podařilo filmu Le Mans z roku 1971, který dokázal neobvykle zachytit závodní atmosféru, hluk motoru, prach, drcení pneumatik, reakci publika a mnoho dalšího.

Závody, ať už monopostů Formule 1, rallye či Le Mans, vyžadují pozornost jezdce na každém kroku. V dnešní době je nám nabízena realistická fyzika pneumatik (Forza Motorsport 3), krásně vymodelované vozy (Gran Turismo 5) a "dušení" ve velkém stylu (Race Driver GRID). Závodní hry mají tendenci být o všem, ale skutečný pocit z jízdy auta v realistické rychlosti bohužel stále chybí.

Need for Speed Shift 2: Unleashed od Electronic Arts a vývojářského týmu Slightly Mad Studios chce tento problém zeslabit. Jde o pokračování NFS: Shift z roku 2009, které na vozovku namalovalo tlustou čáru a snažilo se přinést realistický simulátor se zábavnou a vzrušující jízdou.

Bohužel se to nepovedlo podle představ. Tvůrci ale nehází flintu do žita a v březnu 2011 nám přinesou úplně nový díl, jenž potěší nejen arkádové hráče, ale také ty, co chtějí něco jiného. V Shift 2: Unleashed si sami budeme moci zvolit, jakou cestou se vydat. Můžete se stát pouhopouhým pasažérem, který závodní kariéru jen napodobuje, pomáhají mu různé asistenty a pořád bourá. To ale není opravdové závodění, že?

Shift 2 zachovává některé z nejoblíbenějších prvků svého předchůdce – zkušeností body, leveling, odznaky za výkon, brzdění/akcelerace a realismus. K dispozici je nyní plně simulovaný Elite mód, s nímž chce EA šlapat na paty Forze a Gran Turismu. Chybět nemůže plné poškození, které zajistí, že závod můžeme předčasně ukončit havárií. Na trati se nově nachází různé úlomky z automobilu, jež se mohou neslavně podepsat na pneumatikách, dokonce je mohou zničit, pokud už jsou hodně opotřebované.

Fyzika je propracovanější, umělá inteligence je chytřejší a co je nejdůležitější, NFS Shift 2: Unleashed nabízí habaděj nejrůznějších upgradů a vylepšení vozidel.

Všechny výše zmíněné změny tvoří mystické spojení mezi autem a samotným řidičem. Shift 2 jde ale ještě dál, nabídne totiž speciální pohled s helmou. Jde o volitelný bod pohledu, který vytváří novou perspektivu oddělením řidičova těla od auta, díky čemuž může simulovat reálný pocit.

Tento pohled ale není pro každého. Když jedete na závodní dráze 200 km/h, je to jiné. Je to děsivé. Trvá nějakou dobu, než si na zbrusu nový pohled a zážitek zvyknete. Odráží to nejen samotný pocit z jízdy, ale také z okolí. Pohled nutí, abyste se věnovali pozorně řízení. Garantujeme vám, že zažijete virtuální strach z rychlé jízdy. Pohled s helmou není jen změna pohledu. Je to něco zbrusu nového. Je to právě ten bod rozdílu, který oddělí reálný pocit z frenetické jízdy od encyklopedických simulátorů současné doby. Chybět nemůže rozmazané okolí, simulace tunelu při vysoké rychlosti a mnoho dalšího. Je to zrušující, když vás někdo začne předjíždět a vy se s úsměvem podíváte na tachometr.

Automobily a tratě

V současné době Slightly Mad Studios potvrdili, že vozový park v Shift 2 nabídne Chevrolet Cobalt SS, Chevrolet Camarao SS, Chervolet Corvette Z06, Lamborghini Gallardo LP560-4, Lamborghini Murcielago LP640, Lamborghini Reventon, Toyotu Corollu AR86 a Toyotu Supra.

Co se tratí týče, prozatím víme o Abush Canyon, Bathurst, Brands Hatch a o městském okruhu v Londýně.

Novinkou budou i závody továrních strojů. Proti sobě se tak budou moci postavit automobily značky Lamborghini a Chevrolet. Podle dostupných informací by bitvy továrních strojů měly být součástí kariéry.

Kariéra

Závěrem pro vás máme několik drobků ze samotné kariéry. Než se stanete skutečným závodníkem, budete si muset udělat jméno na základní úrovni. Jakmile máte za sebou několik úspěšných závodů, budete si moci kariéru přizpůsobit podle nejrůznějších událostí, které nejlépe vystihují váš závodní styl. Dominujte různým závodním disciplínám, jako je drift, okruh, útok na čas a řiďte nejžhavější automobily z reálného závodního světa. Jakmile budete připraveni, vydáte se na další úroveň, kterou je soutěž FIA GT3 nebo GT1 World Championship.

Need for Speed Shift 2: Unleashed vychází v Evropě 25. března aktuálního kalendářního roku pro PC, PlayStation 3 a Xbox 360. Více informací se dočtete v našem dřívějším zpravodajství a později také v plnohodnotném preview, které bude brzy následovat.

Další nové obrázky, celkem 41, naleznete v galerii.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama