Nintendo žaluje dvě velké stránky s emulátory a historickými hrami
Novinka Nintendo žaluje dvě velké stránky s emulátory a historickými hrami

Nintendo žaluje dvě velké stránky s emulátory a historickými hrami

Michal Burian

Michal Burian

5

Stránky LoveROMS a LoveRETRO mimo provoz. Měly způsobit škodu přes 150 milionů dolarů.

Reklama

Společnosti Nintendo došla trpělivost se stránkami, které se zabývají emulátory pro klasické systémy a historické hry, a podala u federálního soudu v Arizoně žalobu proti majitelům webových stránek LoveROMS a LoveRETRO. Nintendo tvrdí, že oba servery provozuje jeden člověk a svým jednáním porušuje autorská práva a ochranné známky.

Spis, jenž získal server Torrent Freak, má 27 stránek a zmiňuje se o osobě jménem Jacob Mathias a jeho společnosti Mathias Designs z Arizony. Ta podle Nintenda nabízela pirátské videohry a další neoprávněné kopie prostřednictvím dvou zmíněných internetových serverů. Tímto jednáním měla společnosti Nintendo vzniknout škoda v hodnotě milionů amerických dolarů.

„Doménu LoveROMS každý měsíc navštíví 17 milionů lidí, kteří mají přístup k rozsáhlé knihovně bezplatných a neoprávněných kopií her Nintenda a dalšího cenného duševního vlastnictví,“ píše se v žalobě. „Výsledná popularita webových stránek LoveROMS a LoveRETRO umožnila obžalovaným získat značné neoprávnění zisky prostřednictvím darů a prodejem reklamy,“ jsou si jisti právníci.

Nintendo žádá 150 tisíc dolarů za každou hru a až dva miliony dolarů za každou ochranou známku, jež byla porušena. Když zvážíme počet her, které obě stránky nabízely, celková částka se může vyšplhat přes 150 milionů dolarů. Takové peníze Nintendo od majitelů (nebo majitele) nikdy nezíská. Jde spíše o zastrašení, aby podobné stránky nevznikaly.

Jeden úspěch počínání Nintenda již přineslo. Stránky LoveROMS a LoveRETRO jsou mimo provoz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama