Nom Nom Galaxy - povedené vaření polévky
Recenze Nom Nom Galaxy - povedené vaření polévky

Nom Nom Galaxy - povedené vaření polévky

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

2

Rádi vaříte? Tak to tu máme něco pro vás.

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Herní trh by se dal označit za bezednou studnici nadějných projektů, které obsahují řadu zajímavých nápadů. Nedávno jsem vařil ve sklepě drogy a teď se vydávám znovu na kuchařskou dráhu. Produktem mého snažení ale tentokrát nebude kokain, nýbrž lahodná vesmírná polévka. Vývojáři z Q-Games vytvořili zajímavé dílo, když sem ho viděl poprvé, hodně jsem zvažoval, jestli recenzi příjmu. Nakonec jsem se ale rozhoupal a vrhnul jsem se na tento kousek. Přeci jen 2D sandboxu, který je zaměřený na strategický vývoj základny a následnou obranu, jsem prostě nemohl odolat. To, jestli mi tento nevalně vypadající titul chutnal, se dočtete v recenzi.

Musíte se vzchopit

Není nic lepšího než cestovat z planety na planetu a zavádět tam své malé firmy. To je prakticky základním kamenem Nom Nom Galaxy. V roli pracovníka firmy na výrobu polévek obrážíte planetky a na nich se snažíte konkurovat zavedeným korporacím, které se vás snaží potopit. Konkurenci totiž nikdo nemá rád. Dusno je třeba zredukovat na nulu, tím pádem je nutné vždy protivníky na jednotlivých světech plně zlikvidovat, za pomoci plného ovládnutí trhu. Vaše polévka musí být prostě tou nejlepší v celém známém vesmíru.

Galaxie Nom Nom je gigantická. Při jejím prozkoumávání objevíte řadu zajímavých planet. Většinou jsou vždy určitým způsobem jedinečné. Vaší výpravu skoro na každé z nich započnete pádem. Ano přesně tak, vaše loď se nekontrolovatelně zřítí na zem a vy se musíte postarat prvně o sebe. Na žádném ze světů totiž není dýchatelná atmosféra, takže se budete muset vždy pohybovat v okolí vaší základny, popřípadě je možné najít místa, kde se můžete z plných plic nadechnout, ale moc jich není. Továrnu je ale nutné prvně vybudovat z rudy, ta se naštěstí válí všude kolem, takže to jistě problém nebude.

„Surovinami je každá z planet naprosto přeplněna. Na začátku se vyplatí investovat do polévek z toho, co máte právě po ruce. Zpočátku tedy sklidíte na povrchu planety zásoby pšenice a hub.“

Základním kamenem vaší továrny je kancelář. Z té povedou další chodby a prakticky rozhoduje o vašem osudu. Její zničení totiž znamená konec hry. Na primární místnost následně napojíte stroje na polévku a hangáry určené pro rakety přepravující váš produkt o celém známém vesmíru. Následuje generátor energie a chladnička, která uchovává všechny potraviny, bez ní rychle mizí v nenávratnu.

O obranu se postarají čtyři typy věží. Z počátku máte jen slabou střílnu, časem získáte i laserová děla, raketomety a Teslův generátor. Pro snadnější cestování tu budou teleportační brány. Společnost vám budou na každé z planet dělat roboti, je jich rovnou devět. Na počátku budete mít jen nosiče, po určité době se ale dopracujete k plecháčům, kteří jsou schopni rostliny sklízet a dokonce i sázet. Tím pádem se obnoví ve větším měřítku. Tak je to ale jen v případě, že je zasadíte na správném místě.

Epická žvejka

Většinu z uvedených ale nebudete mít od samého začátku Nom Nom Galaxy. Ke všemu se budete muset dopracovat. Tento titul vám jednoduše nedá nic zadarmo. Je celkem škoda, že postava, s kterou procházíte hrou, nemá žádný vývojový strom. Člověk by si k ní možná dokázal vytvořit větší vztah. Takto je to jen panáček, který neustále maká. Ale abych Nom Nom Galaxy nekřivdil, odměňuje jeho snahu při získání určitého počtu zlatých disket. Kosmonaut získá žvýkačku. Ano je to tak, ledová svěžest je tou nejlepší odměnou. Krom ní, ale získáte vždy na určitou dobu super schopnost. Nejlepší je získat žvýkačku, která vám dá extrémní sílu, díky které rozbijete kameny vedoucí k obrovskému bohatství a zbraním. Váš hrdina totiž u sebe žádnou smrtící hračku nenosí, když tedy nepočítám cirkulárku, co má namontovanou na ruce. Ta ale slouží spíše k dolování, než k boji. V něm je prakticky neúčinná. Takže se meč či puška hodí.

Polévka

Jak nám již ukázali některé televizní kuchařské hvězdy, vařit se dá prakticky ze všeho. Ať už jsou to bramboráky z papírových kapesníčků či sýr v mikrovlnce, vždy to jde. Podobným heslem se řídí i autoři Nom Nom Galaxy, polévku je totiž možné vytvořit prakticky z jakékoliv suroviny. Než ale dosáhnete perfektní chuti, pořádně si máknete. Lahodná tekutina se skládá vždy ze dvou prvků.

Surovinami je každá z planet naprosto přeplněna. Na začátku se vyplatí investovat do polévek z toho, co máte právě po ruce. Zpočátku tedy sklidíte na povrchu planety zásoby pšenice a hub. Krmě je z nich dobrá, ale přesto by to chtělo něco lepšího. Zákazníci totiž neradi jí břečku ze základních ingrediencí. Pár dní si na ní dokáží pochutnat, ale pak začnou vyžadovat náročnější recepty.

„Nom Nom Galaxy je kvalitní titul, který si prakticky na nic nehraje. Jedná se o zábavný 2D sandbox, který rozhodně nenudí.“

Chce to maso. To tu má zajímavý nádech. Po světě Nom Nom Galaxy totiž běhají různé typy živočichů. Ti budou sloužit jako dobrý zdroj surovin do vašich polévek. Zvláštní je, že tvorové žijící na jednotlivých planetách mají vždy tvar a název podle reálné zeleniny. Rajčatová, kukuřičná a kapiová zvířata lemují většinou jeskyně. Temné vodní hlubiny obývají piraně a menší rybky. Na povrchu se pasou podivná stáda krav, čekající na porážku, aby posloužila lepšímu cíli. Úsměvné je, když dojdete k mrazáku a v něm vidíte ostatky zmíněných zeleninových příšerek, které se na vás potutelně šklebí. Asi ještě neví, co se na ně chystá.

Je třeba se sladit

Mé pocity z Nom Nom Galaxy jsou převážně kladného rázu. I zde se ale našlo pár nedostatků, které mi mírně kazily celkový zážitek z hraní. Hned na začátku mi vyvstal problém v menu, to je totiž převážně navrženo pro gamepad. To by se možná dalo i překousnout, ale klávesnicové nastavení je též zpočátku nakonfigurované dost podivně. Chvíli trvá, než se s ním plně sladíte.

Druhý méně palčivý problém je občasný blackscreen a padající hra uprostřed multiplayeru. Ten v prvních pár hodinách fungoval bez problému. Časem nám ale Nom Nom Galaxy začal promítat černou obrazovku, která setrvávala někdy i několik minut. A když to nešlo po dobrém, přišlo na řadu vypnutí celé hry. Škoda, že jsme díky tomuto nedostatku přišli v určitých případech o několik hodin budování. Což zamrzí, ale první patche to snad dají plně do pořádku.

Zábavné kuchtění

Nom Nom Galaxy se přes nevýrazný vzhled dá označit za velmi vydařenou lahůdku, která možná není krásná, ale hratelnost má rozhodně perfektní. Stavba továren, kombinace různých ingrediencí a hlavně obrana pevnosti dohromady mají něco do sebe. Mimo to, tu máme ještě vydařený multiplayer, který vám značně prodlouží celkovou hratelnost. Při poměru cena/kvalita Nom Nom Galaxy jasně ukazuje, že i s malým rozpočtem se dá hrát obstojné divadlo, které dokáže zabavit jak malé, tak i velké hráče.

Počítač na recenzi zapůjčil Grunex.com.

Nom Nom Galaxy - povedené vaření polévky

Verdikt

Nom Nom Galaxy je kvalitní titul, který si prakticky na nic nehraje. Jedná se o zábavný 2D sandbox, který rozhodně nenudí. Za sebe mohu jen doporučit, příjemně jsem se odreagoval při vynalézání super polévky.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

slušná paleta kombinací polévek
vydařená hratelnost
kooperace
oživlá zelenina
občasné pády hry
prokousáváním hlavním menu
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama