Novinka Nvidia představila grafické karty GeForce RTX 40

Nvidia představila grafické karty GeForce RTX 40

Jan Urbančík

Jan Urbančík

39
Platformy Windows PC

Přinesou výrazně lepší RT výkon či technologii DLSS 3.

Reklama

Na dnešní konferenci Nvidie jsme se podle očekávání dočkali oznámení nové řady grafických karet – RTX 40. Nesou označení Ada Lovelace po vůbec první programátorce na světě. Slova se na prezentaci tradičně ujal šéf Nvidie Jensen Huang, který nejprve představil základní informace o novém čipu.

Ten by měl mít dvojnásobnou efektivnost oproti předchozí generaci RTX 30. Zároveň nabídne RT jádra 3. generace, která výrazně navýší výkon ray tracingu, a Tensor jádra 4. generace, jež budou opět použity například pro technologii DLSS. Nový čip využívá 4nm proces od TSMC a GDDR6X VRAM.

Následně došlo na představení technologie DLSS 3, ta přinese další velký posun oproti předchozím generacím. Nvidia uvádí, že může zvýšit framerate až čtyřnásobně oproti nativnímu rozlišení. Dokazuje to například na hře Cyberpunk 2077, ale hodně FPS získáte také ve Flight Simulatoru. Už při vydání bude technologii podporovat 35 her a aplikací, ale v budoucnu samozřejmě přibudou další. Zatím to vypadá, že DLSS 3 bude exkluzivní pro RTX 40, ale z vyjádření to zatím není úplně jasné.

Poté už Huang konečně představil to nejočekávanější, samotné grafické karty. Zatím nejvyšším modelem bude RTX 4090, která nabídne 24 GB GDDR6X paměti a 2x až 4x větší rychlost oproti RTX 3090 Ti. MSRP je stanoveno na 1 599 amerických dolarů a karta dorazí na trh 12. října.

Nvidia představila grafické karty GeForce RTX 40

Dále jsme se dočkali oznámení RTX 4080, která bude dostupná ve dvou variantách. Ta první nabídne 16 GB GDDR6X VRAM a stát bude 1 199 dolarů, druhá má mít pouze 12 GB GDDR6X paměti a cenu 899 dolarů. Ovšem pozor, podle dřívějších informací by se měly karty lišit i v dalších specifikacích a v podstatě půjde o dva velmi odlišné modely. Oba každopádně mají vyjít v listopadu tohoto roku.

Nvidia představila grafické karty GeForce RTX 40
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama