Nvidia sníží efektivitu těžení kryptoměn na RTX 3060
Novinka Nvidia sníží efektivitu těžení kryptoměn na RTX 3060

Nvidia sníží efektivitu těžení kryptoměn na RTX 3060

Jan Urbančík

Jan Urbančík

10
Platformy Windows PC

Zároveň oznámila speciální procesor určený pro těžaře.

Reklama

Vzhledem ke špatné dostupnosti hardwaru, o které jsme včera podrobně psali, nejsme zvyklí na dobré zprávy ohledně grafických karet. Nvidia ale přece jen s jednou přišla. Jak asi víte, příští týden, konkrétně ve čtvrtek 25. února, vyjde grafická karta RTX 3060. Za normálních okolností by se o ni opět zajímali i těžaři kryptoměn, ale tomu chce Nvidia zamezit a oznámila, že sníží efektivitu těžení kryptoměn na této kartě o 50 %. Tím chce zajistit to, aby se karty dostali k hráčům, pro které jsou primárně určené.

Původně jsme měli za to, že sníží efektivitu pomocí driverů, karta už se ale předčasně dostala k několika zákazníkům a Youtuber CryptoLeo natočil video, které ukazuje, že po chvilce používání spadl tzv. hash rate z 41 MH/s na něco kolem 25 MH/s. CryptoLeo přitom nemohl mít nainstalované nové drivery, to tedy znamená, že omezení je nastavené přímo v BIOSu.[spacing size=""]

Nvidia sníží efektivitu těžení kryptoměn na RTX 3060

Aby Nvidia těžaře ještě víc odradila od klasických grafických karet, oznámila také speciální procesor určený na těžení kryptoměn. CMP (Cryptocurrency mining processor), jak Nvidia produkt nazvala, údajně nedosahuje specifikací klasických GPU a němely by tedy omezit jejich produkci. Budou prodávány přes autorizované partnery a podle slov Nvidie jsou "optimalizované na maximální výkon a efektivitu v těžení kryptoměn".

Firma konkrétně představila hned čtyři různé modely. Dva z nich se začnou prodávat ještě v prvním čtvrtletí, zbylé dva někdy v druhém kvartálu. Na kompletní specifikace se můžete podívat zde:[spacing size=""]

Nvidia sníží efektivitu těžení kryptoměn na RTX 3060

Uvidíme, jak se situace vyvine. Můžeme jen doufat, že toto rozhodnutí zajistí alespoň to, že se za týden RTX 3060 nevyprodá do několika minut. Důležitá však bude také cena, se kterou to zatím nevypadá moc dobře.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama