Nvidia vám propůjčí výkon na hry, bude vás to ale stát až 60 korun za hodinu
Novinka Nvidia vám propůjčí výkon na hry, bude vás to ale stát až 60 korun za hodinu

Nvidia vám propůjčí výkon na hry, bude vás to ale stát až 60 korun za hodinu

Michal Burian

Michal Burian

48

Zajímavá myšlenka, která s největší pravděpodobností doplatí na vysokou cenu.

Reklama

Za posledních pár let jsme tu měli několik služeb, které fungovaly na podobné principu, ale nabízely k tomu ještě možnost půjčit si vybrané hry. Výrobce grafických karet GeForce na to jde trochu jinak. Nvidia představila službu GeForce Now, která nabídne milionům hráčům na PC a Macích přístup k výkonnému hernímu PC, běžícím na jádru Nvidia Pascal. Zájemce bude skrz cloudovou technologii propojen s počítačem s grafickou kartou GeForce GTX 1080 nebo GTX 1060 a za využití GameWorks bude streamován obraz ve vysoké kvalitě do jeho zařízení.

„Na světě je téměř 200 milionů hráčů, kteří využívají dnes a denně technologie GeForce, ovšem ne všichni mají tak výkonné počítače, které zvládnou všechny moderní hry,” řekl Jen-Hsun Huang, zakladatel a výkonný ředitel společnosti Nvidia, který celou službu oznámil během tiskové konference na výstavě CES. „Díky GeForce Now si nová generace hráčů může zahrát moderní PC hry s maximálním výkonem a v úžasné kvalitě.”

Služba GeForce Now byla vyvíjena dlouhých pět let a je kompatibilní s drtivou většinou osobních počítačů a laptopů. Hráči si jednoduše stáhnou celou aplikaci GeForce Now na svůj počítač a během několika kliknutí se připojí na své virtuální PC, kde mohou instalovat své vysněné hry z populárních služeb jako Steam, Battle.net, Origin, Uplay a GOG a začít hrát. Free-to-play hry jako například World of Tanks mohou být rovněž instalovány přímo ze svých příslušných stránek.

Hráči samozřejmě mohou využívat všech svých účtu na herních službách, které využívali doposud. Rovněž mohou přes cloudové rozhraní nakupovat nové tituly a díky cloudu synchronizovat dosažené achievementy a uložené pozice s těmi na lokálním počítači. To znamená, že hráči mohou využít GeForce Now na laptopu a po synchronizaci pokračovat v rozehrané hře na svém primárním herním PC. Stejně tak mohou své oblíbené hry vzít na cesty, k babičce, ke kamarádovi, nebo jednoduše do další místnosti v bytě.

Cena a dostupnost

Hráči dostanou 1000 kreditů zdarma při první registraci do služby GeForce Now a za cenu 25 amerických dolarů (642 korun) si mohou dokoupit dalších 2500 kreditů. Hraní na PC s GeForce GTX 1080 bude stát 4 kredity za jednu minutu. Hraní na PC s GeForce GTX 1060 bude stát 2 kredity za minutu.

Pokud bychom převedli cenu na 60 minut, tak připojeni k počítači, který je vybaven GeForce GTX 1080, vás bude stát 240 kreditů. V případě GeForce GTX 1060 potom 120 kreditů. To znamená, že 2500 kreditů za 642 korun vyčerpáte za 10,4 hodin, respektive za 20,8 hodin. Dostane se tak na nějakých 60 korun za hodinu hraní, respektive 30 korun.

Jak si sami můžete ověřit, GeForce Now moc výhodné nebude. Budete si muset koupit hru a poté investovat další peníze do toho, abyste si ji mohli zahrát. Kdybyste chtěli nějaký příklad, tak můžeme zmínit třeba Grand Theft Auto V. V něm strávíte desítky hodin a nespočet další v multiplayeru. Celkový čas se tak klidně vyšplhá přes 50 hodin, nemluvě o nějakém opravdu rozsáhlé RPG, které spolkne přes 100 hodin. U levnější varianty tak zaplatíte za 50 hodin nějakých 1500 korun, u té dražší dokonce 3000 Kč. Za 100 hodin se částka dvojnásobí.

Myšlenka Nvidie je zajímavá, ale samotná cena službu dost srází. V redakci se obáváme, že GeForce Now moc dlouho žít nebude, za předpokladu, že společnost razantně neupraví cenu směrem dolu. V současné době je služba výhodná akorát pro příležitostné hráče, kteří si jednou za čas zahrají nějakou tu hru.

Předběžný přístup do služby GeForce Now je plánován na březen letošního roku v celých Spojených státech, přičemž v ostrém provozu by služba měla být v průběhu letošního jara. Uvedení v Evropě zatím své pevné datum nemá.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama