Nvidia začne vyrábět nové grafické karty s omezeným těžebním výkonem
Novinka Nvidia začne vyrábět nové grafické karty s omezeným těžebním výkonem

Nvidia začne vyrábět nové grafické karty s omezeným těžebním výkonem

Jan Urbančík

Jan Urbančík

8
Platformy Windows PC

Půjde o revize již vydaných modelů.

Reklama

Po několika týdnech spekulací je to konečně tady, Nvidia oficiálně oznámila znovuvydání grafických karet řady RTX 30. Půjde o revize dosud vydaných GPU: RTX 3060, 3060 Ti, 3070, 3080 a 3090. Specifikace zůstanou stejné, jediný rozdíl je v tom, že budou mít limit pro výkon v těžbě kryptoměn, tzv. hash rate. Nové verze karet proto dostaly označení Lite Hash Rate (LHR). Nebudou kompatibilní se starými ovladači, a proto by teoreticky nemělo jít limit obejít.

Není to poprvé, co se Nvidia o něco takového pokouší. Omezení hash ratu měly už grafické karty RTX 3060 vydané v únoru, limit však moc dlouho nevydržel. Do několika týdnů jej Nvidia sama omylem odstranila.

Označení nových verzí grafických karet (Zdroj: Videocardz)
Označení nových verzí grafických karet (Zdroj: Videocardz)

Nyní se společnost pokouší o to stejné, ale ve větším měřítku. Uvidíme, jak dlouho tentokrát omezení vydrží. Grafické karty mají být jasně označeny a poznáte tedy, jestli si kupujete GPU s limitem či bez něj. Nvidia ale pochopitelně bude chtít dostat staré modely z trhu co možná nejdřív. A to se skutečně děje, nové karty by se měly dostat na trh ke konci května. Firma si pochopitelně slibuje to, že se k nim dostanou hlavně hráči a ne těžaři.

Jestli se tohoto cíle Nvidii podaří dosáhnout, to je samozřejmě otázka. V době, kdy se prakticky žádné grafické karty nedají sehnat, by ale každý takovýto krok mohl přispět alespoň k mírnému zlepšení situace, která je v poslední době čím dál horší.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama