Oddechovky nejen na záchod
Speciály Článek Oddechovky nejen na záchod

Oddechovky nejen na záchod

Redakce

Redakce

Tentokrát se podíváme na 3 menší gamesky, které mají příjemnou 2D grafiku, dlouhou hratelnost, jednoduché ovládání a během hraní vás donutí použít i trochu té šedé kůry mozkové.

Reklama

Cut the Rope - 19 Kč

Jako první z těchto hříček vyšla Cut the Rope, proto se jako první podíváme právě na ni. Na marketu patří k nejpopulárnějším hrám a není se čemu divit. Vývojáři si pro nás připravili velké množství levelů a stále nás v updatech zásobují novými.

V této puzzle hře je vaším úkolem dostat cukrovinku do úst roztomilé příšerky jménem Om Nom a přitom posbírat co nejvíce hvězdiček dokážete. Jak název napovídá, budete za tímto účelem sekat lana. Cukrovinka je totiž přivázána k různému počtu lan. Díky gravitaci a postupného přesekávání správného lana se tak cukrovinka pohybuje - v lepším případě směrem k tlamičce zeleného monstra.

Někdy je prostě potřeba zahodit masku drsňáka a nakrmit roztomiloučkou mlaskající příšerku…

Jednotlivé levely jsou rozděleny do krabic. V současné době má hra 10 krabic a v každé je 25 levelů, takže si obrázek o herní době můžete udělat vcelku dobře sami. Každá krabice má specifický vzhled, ale i specifické nástroje, které cestu cukrátka na lanech usnadňují nebo komplikují. V kouzelné krabici využijete kouzelnické klobouky jako portály. V bedně s nářadím vám pro změnu budou škodit ostré pily. Ve vesmírné bedýnce si dokonce pohrajete s gravitací.

Cut the Rope zpříjemňuje hratelnost, dnes tak populárními achievementy. Postupně tak získáte ocenění za počet přeseklých lan, sesbíraných hvězd apod. Každá krabice se otevře až po určitém počtu sebraných hvězd. Tyto počty ale nejsou nijak šibeniční a proto pokud se vám pár levelů podaří na 100%, odemknete si klidně i nějakou tu krabici napřed. Nemusíte se tak nervovat u levelů, které vám nejdou.

Verdikt - 10/10: Cut the Rope je příjemná hra s velkým množstvím variabilních levelů, roztomilou příšerkou Om Nom a povedeným ozvučením. Výborně zažene nudu, ale může se i stát, že přižene trochu vzteku.

Sprinkle - 39 Kč

Další v pořadí podle data vydání je hříčka Sprinkle. Podobně jako u Cut the Rope, i o ni se tvůrci dobře starají, takže si dnes zahrajete 6 světů po 12 levelech. Dalších se dočkáme v budoucnu.

Ve Sprinkle nemáte za úkol nic menšího, než hasit požáry. Jak budou požáry velké, záleží v podstatě na vaší rychlosti. A tak pokud nezkrotíte proud vody dostatečně rychle, stane se vám, že obydlí kolem vás vzplanou plamenem tak silným, že už nebudete mít dostatek vody na jeho uhašení.

Tohle doma nezkoušejte… vytopení sousedi s vámi nebudou mít pochopení.

Voda, to je ten hlavní rizikový faktor. Musíte s ní totiž jak hasit, což je vcelku logické, když jste hasič, tak ale i řešit logické hádanky. Proudem vody posouváte kameny nebo ledovce a vytváříte tak pro proud vody novou cestu, kterou se může vydat. Přitom tou samou vodou musíte ale uhasit i požár. Vězte, že vyjít s omezeným objemem vody nebude v průběhu hry vůbec lehké.

Voda, to je to co dělá tuhle hru jedinečnou (i když třetí hra je také o vodě…). Vývojáři i spousta dalších tvrdí, že fyzika vody je v této hře unikátní a realistická. Možná i to byl důvod, proč byla hra z počátku jen pro herně laděné tegra čipy. Nicméně dnes je už pro širší plejádu mobilního železa. A tak si hrátky s vodou může užívat více hráčů. Sám za sebe musím říct, že voda je opravdu povedená a cákat ji všude kolem vás bude bavit… samozřejmě do té doby, než vám dojde.

Sprinkle má dle mého názoru, z dnešních 3 her asi nejtěžší obtížnost. Do dalšího světa vás pustí až při určitém počtu kapek z minulého světa. Čím více vám zbude vody po uhašení všech požárů, tím více kapek dostanete. K potřebnému počtu ale nestačí jen každý level zvládnout s odřenýma ušima. I proto Mediocre vydalo i verzi Sprinkle Junior. Ta je podle ohlasů naopak až příliš jednoduchá.

Verdikt 9/10: Sprinkle je technicky propracovaná hra s výborně zpracovanou vodou. Levely jsou z počátku jednoduché, ale rychle se stanou obtížně řešitelnými. Hranice mezi výzvou a frustrací je dost tenká a je jen na vás, jestli ji tato hra svou obtížností překročí nebo ne.

Where's My Water? - 20 Kč

V podstatě nedávno vydalo studio Disney Mobile roztomilou hříčku Where's My Water? (Kde je moje voda?). Tuto otázku vám ve hře položí krokodýl Swampy, který touží po čistotě a nechce se mít vodou z kanálů jako ostatní jeho druhu. Ti však jeho touhu neschvalují a tak mu zničili přívod čisté vody.

Na vás tak je dovést čistou vodu k jeho sprše, aby se mohl dočista vydrbat. Z počátku vám k tomu bude stačit pouze vydrápat cestičku hlínou. V lepším případě i skrze kachničky do koupele, které vám navýší skóre. S přibývajícími levely vám už ale jen vykopat díru stačit nebude. Budete si tak muset dávat pozor na jed nebo kyselinu, které Swampymu nedělají zrovna dvakrát dobře a kachničkám také ne. Nakonec vám nezbude nic jiného než pochopit fyzikální a chemické principy a odhalit reakce jednotlivých předmětů a kapalin mezi sebou. A že toho není zrovna málo. Voda, jed, kyselina, pára, bomby, zeleň, žhavé uhlí, led s tím vším se budete muset naučit pracovat, aby si mohl Swampy užít očistnou lázeň.

Ale nebude to jen o kombinacích kapalin a předmětů. Budete využívat i různé kapalinou spouštěné mechanismy, které můžou cestu vody přehradit a poslat ji jinam nebo naopak odkloní přebytečnou kyselinu pryč od krokodýlovy sprchy. V některých levelech vás potěší možnost využívat vodovodní kohoutky, abyste si napustili kapaliny, kolik zrovna potřebujete.

Čistota – půl zdraví… proto se nesnažte vykoupat v kyselině nebo jedu.

Ačkoli je hra spíše pro děti, potěší nižší obtížnost všechny, kteří se chtějí jen pobavit a nechtějí vzteky zahodit (nebo jinak zničit) telefon. Výzvou pak pro pokročilejší hráče určitě budou achievementy. Každý se bude více snažit, aby měl 3 kachničky, když ví, že za to dostane "bezcennou" odměnu.

Teď před Vánoci vydalo Disney update, který přidal další balík levelů a celou hru oblékl do Vánočního kabátku. Je tak k dispozici 7 balíčků, každý po 20 levelech. Další bonusové levely odemknete nasbíráním kolekcí předmětů. Tyto bonusové levely se pak ovládají pomocí gyroskopu. Nakláněním telefonu se snažíte dostat vodu ke kachničkám během vyměřeného času.

Verdikt 10/10: Where's My Water? je roztomilá oddychová gameska, která už teď nabízí dostatek levelů, které na nějaký čas zabaví. Vzhledem k datu vydání lze očekávat, že se ještě dočkáme spousty dalších. Díky jednoduché obtížnosti hra spíše jen baví, než štve.

Každá je jiná a přesto mají spoustu společného

I když je každá hra od jiných vývojářů, každá má jinou obtížnost a každá přináší jiný styl hraní, mají spoustu společného. Všechny mají pěknou 2D grafiku. Působí to možná trochu dětsky nebo roztomile, ale patří to k tomu. Je to barevné, hýbe se to a je to na pokračování, takže co víc si přát…

Všechny tři hry potěší i hudebním zpracováním. Ve všech je donekonečna opakující se melodie, ale ve všech je tak příjemná, že se dá vydržet. Dokonce se dá i říct, že neomrzí. A kdyby se vám přeci jen nezalíbila, lze ji samozřejmě vypnout. Další herní zvuky stojí taky za to. Jelikož jsou všechno nereálná (nebo skoro nereálná) stvoření dočkáme se spousty roztomilých skřeků a vzdechů. Až motivačně pak zní mlaskání nebo povzdechy Om Noma (Cut the Rope). Prostě tu jeho spokojenost chcete slyšet zas, resp. neslyšet tak často jeho zklamání. Hudební podkres dodává hrám přesně tu atmosféru, kterou potřebují. Je to natolik roztomilé, že sami nebudete chtít dělat chyby, abyste neslyšeli negativní zvuky.

Počítačoví hráči musí závidět, jak se o mobilní hráče vývojáři starají.

Dalším společným jmenovatelem je i zájem vývojářů abyste u hry zůstali. Všichni vydávají stále nové levely a nic za ně nechtějí. Není proto důvod se bát, že by se investice do těchto hříček hráči nevyplatila. Váš strach utratit pár korun za dlouho hratelnou hru ještě utiší fakt, že jsou k dispozici i verze s několika levely zdarma k vyzkoušení, abyste nekupovali zajíce v pytli (Cut the Rope bohužel Free verzi nemá).

Asi posledním společným rysem jsou zápory. Osobně si myslím, že tyto hry nemají objektivní zápory. Buď vás baví, nebo ne. Nic víc, nic míň. A dokonce ani stereotypnost tyto hříčky netrápí, protože každá ve svém průběhu přináší různé nové možnosti a herní principy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama