piractvi-aneb-dablovo-orakulum-piracy-quo-vadis
Blogy čtenářů Článek Piráctví aneb ďáblovo orákulum? PIRACY, quo vadis?

Piráctví aneb ďáblovo orákulum? PIRACY, quo vadis?

Lék na piráctví je v zásadě velmi prostý; 1) Dělat kvalitní hry 2) Dělat hry s přidanou hodnotou 3) Pokud hra nesplňuje AAA standard, měla by se tomu…

Reklama

Lék na piráctví je v zásadě velmi prostý; 1) Dělat kvalitní hry 2) Dělat hry s přidanou hodnotou 3) Pokud hra nesplňuje AAA standard, měla by se tomu přizpůsobit i cena. „Hoď kamenem, ty, jenž jsi bez viny!“ Takhle nějak zní to známé přísloví. Ona dnešní doba již pokročila, máme zde tak zvaný rozvinutý internet. Máme tu všude ty všelijaké modré knihy, twrotly a kdo ví co ještě. Internet je pravděpodobně dnes ve své nejlepší formě. Jediné, co internet neumí, je věc tak pozemská, jako třeba uvaření kávy. Ale co není, může být. Jistě to přísloví znáte. Ono by se na první pohled mohlo zdát, že piráctví je nějáký šíleně složitý problém, na jehož vyřešení je třeba mozek váženého pána fyzika Alberta Einsteina. Chyba lávky. Ono je to sice vskutku rozsáhlé téma, nicméně vzásadě velice prosté na pochopení. Takže prosím, nyní přeskočíme ty úvodní řeči a pojďme rovnou k jádru věci:

Je piráctví opravdu vážný problém

Záměrně vynechávám otazník, protože mnozí z Vás, vážených čtenářů, by napsalo raději vykřičník. Né vážně. Piráctví je ve své podstatě pouze nafouknutý pojem, který některé frakce společnosti naplňují až do zcela jasných absurdit. Jako piráti jsme bráni v podstatě všichni spotřebitelé! Občané! Obyčejný lidé! Ano, mluvím právě k vám! No ano, rétorické oblbováky mi moc nejdou, Horst Fuchs©! Vezmeme si nyní hypotetickou situaci: Vy, coby zákazník si jdete koupit fotoaparát/HDD/tiskárnu/etc a vy vedle DPH, Recyklačního poplatku nyní platíte i tzv."Autorský fond". Je to takový krásný vzletný název, který by z nějáké logiky dával vědět, že snad tím podporujete nějáké autory krásných kulturních děl. Chyba lávky. Zlodějina je to! Bílí kůň aneb záminka. Opět téma na samostatný článek. A ano, z následujícího odstavce jste jistě poznali, jakou fůru práce mi dá přetavit obyčejnou myšlenku v krásně čtivý text, který si alespoň jeden člověk přečte, nějáký kocour znalec či co.

 

Takže když si to shrneme, mají tento autorský fond pouze naši bratři Slováci. Takže kromě nás (ČR a Slovesnka), není žádná jiná vláda, která by byla tak blbá, aby takovou daň zcela iracionální a nesmyslnou zaváděla. Tedy, nikde jinde se mi nepodařilo dopátrat, zda to mají i další jiné státy. Možná někdo chytrý by věděl. Třeba nějáký právník? (Belo?)

 

Ono ve své podstatě, dříve, když nebyly všechny tyhlety internety, nebyl elektrický proud (vynalezení Voltova článku v roce 1800) a vůbec žádné tyhlety novodobé fičury, dříve mělo piráctví jako slovo svůj pravý smysl. Zabíjení, plenění majetku, prasácký život. Všichni jistě původní význam tohoto slova známe.

 

Ale v dnešní době se toto slovo automaticky přidružuje pro ilegální stahování a celkové zcela zločinné jednání a sice ilegální nakládání s dílem autorským. A už se konečně dostáváme k tomu podstatnému jménu.

 

Autorské právo

Selský rozum velí „Každý člověk má dostat za svou práci zaplaceno.“ a je to tak i v zásadě správně. A tak se milé děti zrodilo právo autorské. Ve starověku autorské právo neexistovalo, autoři byli za svá díla odměňováni jen formou „čestných darů“ – honorářů – od mecenášů. ©wikipedia.org  "A to by v tom byl čert, aby alespoň část článku nebyla zkopírovaná, když už né celý."©by me

 

Duševní vlastnictví

V současné době se snažím přelouskávat zákon autorský. Nikdo ale snad ani nemůže očekávat od prostého blogového článku hlubokou právní analýzu, když nejsem právník. Jistě jste si při čtení tohoto článku všimli těchto znamének©, což je de facto ochraná známka jakéhokoliv duševního vlastnictví. U nás v ČR platí zákon o právu autorském, nemám kapacitu na nějáký hlubší rozbor, nejsem právník. Pouze bych zmínil to podstatné. Pro osobní potřebu je u nás dovoleno stahovat multimediální dílo (hudba,film), nikoliv však jakývkoli software! Tedy ani hry! To je u nás bráno jako trestný čin. Dále je třeba zmínit, že jakékoli sdílení čehokoli, čehož nejste sami autory, či nemáte přímý souhlas autora ke sdílení, je trestné.

 

V podstatě nás náš vlastní vládní systém bere všechny automaticky za "piráty". Platíme všichni povinně Autorský fond.

 

Kopírování aneb originalita na entou

V dnešní době "dostupného internetu" má přístup k internetu mnoho lidí. Ano, Evropská komise sice ČR vyhodnotila sic nepříliš příznivě (předběhli nás země jako je Skandinávsko), nebál bych se tvrdit, že většina mladých lidí internet používá. Osobně nechápu lidi, kteří se hrdě přiženou do diskuze a prohlásí "Já si hru stáhnul, to sem borec co", takové existence bych označil za naprosté hotentoty.

 

Konsensus aneb jak piráctví vnímám já

Jak již jsem naznačil, piráctví si de facto všichni platíme z našich kapes. Označení "pirát" však považuji za hanlivé pejorativní označení člověka, který bezostišně krade. Naprosto bez jakývkoli skrupulí. Naprosto bez jakéhokoli svědomí. Což je jednání, které mi spíše sedí do jiného označení vážené osoby, politik.

 

V USA se čas od času pořádají hony na to, kdo dříve chytí matku čtyř dětí při činu. Ano, ona "ukradla" jednu mp3 píseň. A za to dostala několika milionovou pokutu v amerických dolarech. Já hon na piráctví vnímám jako hon na čarodějnice. Žijeme v době PR keců a manipulačních lží či polopravd. Logika věci mi říká, že je správné stíhat kohokoli, kdo využívá cokoli k obohacení sebe sama. Tedy, že se snaží na cizím díle vydělávat. Firma, která si stáhne plnou prkenici kradeného softwaru by měla platit jako mourovatá. Či zodpovědnout osobu rovnou zavřít či zakázat.

Extrémní případ z tuzemského prostředí

Jistě jste slyšeli o případech, kdy se objevil človíček a bezostyšně natáčel přímo v kino sálu nějáký film. Poté film sdílel na internetu a následně si na něj dosedla ČPÚ (Česká protipirátská unie). Ona ČPÚ, pokud by se ve své podstatě nechovala jako kurtizána. Jako výběrčí výpalného, nikoliv jako legislativní orgán. Upřímně, do kina se bude chodit vždycky. A pokud na to film prostě nemá, tak si ho prostě nikdo nekoupí či jinak nezhlédne. Kvalita nepotřebuje reklamu, ta se prodává sama. Ale abych se vrátil k jádru věci, tato ČPÚ je schopná počítat velice zajímavým stylem. Počet stažení vynásobí cenou lístku na jedno stažení. Takže podle jejich logiky, má ilegální divák stejný zážitek z CAM ripu mobilem, jako divák v kinosálu?! Nějáká výchovná pokuta plus právní důsledky jako je podmínka je jistě na místě, zpovykaný frikulín prostě nemá co točit cokoliv v kině. Ale soudit miliony a tím ničit život jak provinilce, tak jeho rodiny, je prostě a jednoduše naprosto absurdní. Prostě mimo.

 

Pokud ale člověk musí stahovat prostě proto, že na to nemá a nechlubí se tím, tak bych to jako momentální krajní řešení bral. Každý člověk s rozumem ví, že vývoj her něco stojí. Ostatně jako vývoj čehokoli. Proto si tu svojí oblíbenou sérii her prostě koupí a stává se pravý fanoušek, patriot. Ale pirát, tedy člověk, který si hru pouze stáhnul ale nekoupil, se nikdy takovým přívlastkem pyšnit nemůže. A to je to, oč tu běží. Na samotný závěr bych vám chtěl poděkovat, že jste právě rozklikli tento článek.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama