PlayStation 4 Pro – potřebujete ji?
Speciály Článek PlayStation 4 Pro – potřebujete ji?

PlayStation 4 Pro – potřebujete ji?

Filip Němec

Filip Němec

53

Podívali jsme se na to, co nejvýkonnější konzole současnosti nabízí, a pomůžeme vám se rozhodnout, jestli tuhle černou krabičku máte mít doma či nikoli.

Reklama

Soudě podle radostných statusů na sociálních sítích či poměrně velkého množství inzerátů na prodej původní PS4 si jistě mnoho z vás koupilo PlayStation 4 Pro – dosud nejvýkonnější konzoli od Sony a vlastně i napříč celým konzolovým trhem. Chybět jsme nemohli samozřejmě ani my, můžete se tak dočíst co nová konzole nabízí, co naopak ne a především pak jak je to se slibovaným větším výkonem a jak se projevuje v praxi.

Obsah balení a design

Přestože je samotná konzole o poznání větší než původní PS4, krabice kterou si přinesete domů je podobně podezřele malá. Balení totiž klasicky neobsahuje tak říkajíc nic navíc – kromě samotné konzole zde najdete pouze kabel pro zapojení konzole do elektrické sítě (o něco kratší než u PS4), průměrný HDMI kabel, kabel pro dobíjení ovladače a jedno-sluchátkový headset, úplně stejný jako u PS4. Poslední místo v krabici zaujímá ovladač DualShock 4, který doznal pouze kosmetických změn. Všechna tlačítka už nejsou černá jako tělo ovladače ale mírně našedlá. Ergonomie se však nijak nezměnila. Jedinou funkční změnou je tenká linka na horní straně touchpadu, kterou prosvítá světlo lightbaru. Intenzita rozhodně není nikterak vysoká a světlo vás nebude ručit ani při hraní v temné místnosti. Pokud náhodou narazíte na hru, která využívá barevnou indikaci lightbaru (ruku na srdce, moc jich není), jde o dobrou featuru.

„Co do vizuálního zpracování je Pro jednoduše dvoupatrová PS4 Slim.“

Největší změnou je tak samozřejmě konzole. Bohužel mě PS4 Pro nezbavilo subjektivního pocitu, že od dob původní PS3 se inženýři v Sony co do designu moc kreativně nevyřádili a jdou osvědčenou cestou designu, který neurazí. Oproti původní PS4 s alespoň lesklou hranou, která dodávala punc elegantnosti, vychází PS4 Pro ze zeštíhleného modelu PS4 Slim, který je sice hezkým, ale veskrze obyčejným kusem plastu. Oproti původní PS4 je Pro o poznání větší, ale rozhodně se nejedná o nějaký extrémní nárůst velikosti ani hmotnosti. Připravili jsme pro vás srovnávací fotky, na kterých jasně poznáte, že zase o tolik více prostoru třeba nebude. Co do vizuálního zpracování je Pro jednoduše dvoupatrová PS4 Slim. Také postrádá dotyková tlačítka, jsou ale designově lépe zpracovaná oproti Slim verzi a nenarušují dojem z plynulých a zaoblených křivek konzole. Dominantou je stejně jako u původní PS4 svítící pruh, který tentokrát nezdobí vrchní část konzole, ale najdete ho podél celé přední strany. Je o něco tenčí, což je subjektivně trošku škoda, přeci jen barevný proužek vypadá hezky, ale díky jeho umístění na přední straně je užší linka nakonec výhodou – nebude tolik odvádět pozornost od samotného hraní. A co dodat závěrem k provedení konzole? Samozřejmě nelze zapomenout na zdroj, který je opět, jak je u Sony zvykem, uvnitř konzole.

První zapojení a výkon

Díky skromnému obsahu balení nebude zapojení konzole větším problémem ani pro herní analfabety. První zpuštění konzole nabídne rychlý a stručný úvod a již tradičně ničím nezdržuje. Pokud se přihlásíte ke svému PSN účtu, konzole vám chytře nabídne přenos dat z vaší původní konzole (pokud nějaká taková samozřejmě je). Podrobný návod jak tento proces zvládnout jsme vám už přinesli ve čtvrtek. Pokud máte 4K televizi (ideálně s podporou HDR), konzole vás pouze informuje o možnosti využít 4K rozlišení, případě i HDR, samotné nastavení už ale bude přímo na vás. Je na jednu stranu příjemné, že vás konzole hned při startu nezatěžuje dalším nastavováním, na druhou stranu konkurenční Xbox One S vás taktéž informuje o vašich zobrazovacích možnostech a rovnou vám pomůže s jejich nastavením.

Nás však zajímá především výkon, který tepe pod plastovou kapotou nové konzole. HW specifikace nejsou žádným tajemstvím už delší dobu, takže rychle a stručně, ať se můžeme podívat, co tento výkon přinese v praxi. Zatímco v původní PS4 tepe procesor na úrovní 1.6 GHz, PS4 Pro polepšila na 2.1 GHz. V obou případech jde o 2x čtyřjádrový 64bit AMD Jaguar. Výkon grafické jednotky narostl z 1.84 TFLOPs na úctyhodných 4.2 TFLOPs. 8GB GDDR5 RAM zůstává, inženýři ze Sony však přidali 1GB DRAM vyčleněných pro CPU, což dovoluje streamování ve 4K a taktéž uvolní část GDDR5 paměti, která může být využita pro lepší výkon či vizuál samotných her. Ve světě konzolí jde o velmi příjemný výkon, který za současnou doporučenou maloobchodní cenou 10 790,- je dobrým produktem v poměru cena/výkon. Kaňkou na kráse je tolik vzpomínaná absence UHD optické mechaniky, která vyznívá značně paradoxně, vezmete-li v potaz, že PlayStation 4 Pro je konzolí která má přinést právě 4K zážitky. Není však třeba zdlouhavě hloubat, Sony vidí budoucnost ve streamování 4K filmů. Přitom Xbox One S má UHD optickou mechaniku.

Jak to vypadá v praxi?

Výše popsané je zásluha Sony, která vydláždila cestičku pro vývojáře a je pouze na nich, jestli se touto cestou vydají. Největší devízou budou určitě nadcházející tituly, ale velmi potěšující je zpětný upgrade velkých a oblíbených her. Na několik z nich se podíváme nyní společně. Ve srovnání se soustředíme i na „obyčejné“ 1080p televize, které nenabídnou 4K ani HDR, protože i majitelům těchto televizí nabídne PS4 Pro výhody.

Jen opravdu málo her v současnou chvíli běží nativně v 4K rozlišení. Většina her využívá technologie zvané dynamic scaling a checkboarding, které jednoduše řečeno uměle navýší rozlišení tím, že namnoží jednotlivé pixely. Záleží však na tom, jak jednotlivá studia s těmito technologiemi dokáží pracovat. Není dané, že pokud všichni použijí stejnou technologii upscalingu, že všechny hry zaznamenají stejně velké zlepšení.

Výkladní skříň Naughty Dog

Jedna z prvních vlaštovek, která přislíbila zpětný upgrade pro PS4 Pro verze své hry byla vlajková loď studia Sony a autoři nejlépe hodnocených her na PS3 i PS4. Uncharted 4 bylo vylepšeno patchem, který upscaluje rozlišení na 1440p. Na 4K televizi je takový rozdíl samozřejmě znát, na druhou stranu ale nejde o extrémně markantní změnu. Zlepšení se dočkal i multiplayer, který sice vypadal při rozlišení 900p hezky, ale na vizuál příběhové částí online zkrátka nedosáhl. Síla PS4 Pro umožní zahrát si hru více hráčů v rozlišení 1080p, 60fps zůstává. Především v kampani pak oceníte podporu HDR. Exotické lokace dostávají zcela nový šmrnc a nejde pouze o lepší zpracování barev a jejich nejrůznější živé variace, ale také podání černé barvy dává prozkoumávání neznámých trosek v exotických rájích nový nádech. Především hra více hráčů doznala změn, které lze vidět na první pohled a okamžitě si ji všimnou i majitelé pouze fullHD televizí.

The Last of Us se pak veze na vlně možnosti nastavit si, co upřednostňujete – vyšší rozlišení a nižší fps či naopak. Slovy čísel to znamená možnost volit mezi 2160p při 30fps a nebo 1800p a 60fps. The Last of Us ještě více těží z podpory HDR, díky svým temným zákoutím a příklonem k tmavým interiérům. V kombinaci s větším rozlišením si lze lehce všimnou větších detailů. Rozlišení povoluje ostřejší předměty, které jsou s pomocí HDR technologie lépe rozeznatelné.

Middle-earth: Shadow of Mordor

Dobrodružství ve Středozemi je skvělým příkladem, jak může PS4 Pro vylepšit herní zážitek i těm hráčům, kteří nevlastní 4K televizi. Rovněž nabízí možnost vybrat si mezi dvojicí možností. První možnost vám dovolí upřednostňovat rozlišení na úkor snímkování. Díky dynamickému uscalingu si tak můžete zahrát rovnou ve 4K rozlišení a přestože není Shadow of Mordor hrou vydanou před pár týdny, výsledek vypadá opravdu skvěle.

Pokud se naopak spokojíte s rozlišením 1080p, můžete využít supersamplingu a lepšího antialiasingu. Je tedy zcela jasné, jakou z těchto dvou možností využijete, pokud nemáte k dispozici 4K televizi.

Call of Duty Black Ops 3 a Modern Warfare

CoD: Black Ops 3 není zrovna nejlepším příkladem, jak může PS4 Pro vylepšit vizuální zpracování či plynulost hry. Při 4K rozlišení sice nabídne lepší antialiasing, ale musíte se poměrně dost snažit, abyste rozdíly poznali. Navíc v případě, že máte pouze Full HD TV, rozdíl budete hledat opravdu těžko.

U remasteru Modern Warfare je situace daleko lepší. PS4 Pro v kombinaci s 4K televizí vykouzlí bohatší textury a díky lepšímu vyhlazování hran je vše daleko ostřejší a jasnější. U Full HD televize jsou zmíněná vylepšení také přítomna, ale ne v takové míře. Nutno však dodat, že Pro vylepší Modern Warfare také co se týče snímkování. Tam kde hra na PS4 padá pod 50fps si na PS4 Pro s klidem drží 60fps.

Infamous: Second Son

Otevřená akce, kde jednu z hlavních rolí hrají neonové barvy, bezpochyby obohatí nejvíce právě podpora HDR. Barvy jsou více živé a přirozené a jejich škála je významně větší. Zajímavé je, že ačkoli HDR podporují nyní všechny verze PS4 (původní, Slim i Pro) obraz je v čele s podáním barev na PS4 Pro znatelně nejlepší. Pro verze nabízí širší paletu barev se sytějšími tóny.

Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration Edition

Silným želízkem v ohni, pokud se rozhodujete kterou hru si zahrát na své PS4 Pro jako první, může být bezesporu vylepšený Rise of the Tomb Raider. Ten nabízí rovnou trojici režimů, které si nastavíte podle svých možností a dle toho, co preferujete. Režim 4K Visuals nabídne nejvyšší rozlišení, sníží však snímkování na 30fps. High Frame Rate režim naopak vyžene snímkování na 60fps a rozlišení se usadí na hodnotě 1080p. Patrně nejzajímavějším režimem zejména pro majitele pouze full HD televizí je Enriched Visuals mód, který přinese 1080p, 30fps a zapojí do práce nové technologie pro rendering, které celé prostředí neuvěřitelně vyhladí, a za sebe musím říct, že se jedná snad o největší vizuální vylepšení ze všech zmíněných her.

Má PS4 Pro uplatnění i pro majitele full HD televizí?

Jak jste se mohli dočíst výše, určitě ano. Je však třeba zdůraznit dvě věci. V prvé řadě je vylepšení u každé hry jiné a nelze ho nijak paušalizovat. Druhou věcí je paleta her, které takové vylepšení umožnují. Rozhodně jich není málo, ale pořád jde o zlomek v rámci celé nabídky PS4 titulů. Kupovat tak novou konzoli jen kvůli několika vybraným hrám, pokud zúročíte jen část většího výkonu, může být pro mnoho hráčů zbytečné.

„PS4 Pro nebude mít žádné vlastní exkluzivity.“

Celou dobu tu ale uvažujeme pouze ve velmi krátkém období. Už v těchto dnech totiž vycházejí nové tituly (Watch Dogs 2, Titanfall 2 a další), které využívají výkon PS4 Pro ještě znatelnějším způsobem a poznáte ho i bez vlastnictví 4K TV. Příkladem za všechny budiž například Horizon: Zero Down, kde bude jedno, na jakém zobrazovacím zařízení hrajete. Pro verze nabídne vždy větší detaily a vyhlazování. V praxi to znamená především bohatší a živější přírodu, která nabídne reálnější podání stínů a světla. Vyšší výkon dovolí použít také technologii supersamplingu, což je pokročilá forma antialiasingu, která vyrenderuje obraz ve 4K a poté ho zmenší na 1080p. I majitelé standardních televizí si tak přijdou na své.

Pokud jste spíše občasným hráčem, není pořízení PS4 Pro nutností. I pokud vlastního 4K televizi s podporou HDR nemusíte kupovat Pro. Připomínáme, že HDR díky updatu umí všechny PS4 verze. Na původní PS4 si zahrajete všechny hry, které budou na platformu PlayStation 4 v budoucnu vydány. PS4 Pro nebude mít žádné vlastní exkluzivity. Jste-li však videoherní harcovník a zejména fanoušek Sony, Pro se zdá jako něco, co by vám doma nemělo chybět.

PlayStation 4 Pro koupíte v našich obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama